Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nieprawidłowe działanie przetwornicy WN w Hitachi CS2852TA

23 Mar 2002 22:13 2240 2
  • Level 12  
    Mam następujący problem:
    Na początku w TV padł tranzystor sterujący przetwornicą S2000AF po wymianie i wstawieniu nowych diod TV ruszył i pracował z tym , że obraz był rozszerzony. Wtedy zakombinowałem i odłączyłem kondensator C571 przy wzmacniaczu TDA8172(IC570) następstwo było takie, że przepalił się rezystor na wyjściu wzmacniacza oraz S2000AF.
    Po zdobyciu schematu wymieniłem wzystkie wadliwe elementy z kondensatorami w obwodzie pierwotnym i wzmacniaczem TDA8172 włącznie.
    Efekt jest taki, że na wyjściu trafopowielacz(zintegrowany) wartości napięć mają mniej więcej połowe swojej wartości to samo tyczy się obwodu pierwotnego np. przebieg piłokształtny na drugim wyprowadzeniu trafa ma zamiast 8 Vpp 4Vpp itd. Objawem jest brak wysokiego napięcia ale wyświetlacz działa i kanały też dają się przełączać. Może winę ponosi układ hybrydowy z LM339 który jest po stronie pierwotnej.Proszę bardzo o pomoc bo nie mam już pomysłów.
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 12  
    duzo pisania by bylo niewiem czy na odleglosc bez schematu bede mogl pomuc mam pewne podejrzenia.sadzac po tym jak uwaliles scalak z pionu a rezystor jest nie na wyjsciu tylko na zasilaniu TDA.mam kilka pytan:BU w przetwornicy? a moze w odchylaniu?podaj jego numer z plyty albo ze schematu.jesli wyswietlacz swieci to zasilacza nie ruszaj bo ten hybryd kiedys kosztowal 250zl.ciag dalszy w poniedz chyba ze mozesz mi podeslac schemat
  • Level 12  
    Schemat mogę ci podesłać tylko prześlij mi swój adres e-mail na [e-mail]bigbos@go2.pl[e-mail]. Natomiast w przetwornicy po pierwotnej stronie i w połączeniu z hybrydem pracuje BU508AF i jest to jedyny tranzystor. Na bazie dołączona jest dioda zenera na 12V , pomiar wykazuje 7V. Jak odłącze kolektor od wyprowadzenia przetwornicy to wszystko przestaje chodzić zatem tranzystor działa ale jest żle wysterowany za niskie napięcie tak mi się wydaje