Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Buczenie w głośnikach przy dużej głośności podczas grania [karta dźwiękowa]

09 Gru 2012 13:58 3132 28
  • Poziom 8  
    Witam, od ponad tygodnia męczę się z pewnym problemem. Mianowicie, jeżeli ustawię głośność pokrętłem głośnikowym na więcej niż 70% to w głośnikach pojawia się dosyć słyszalne buczenie. Ale ten problem występuje tylko wtedy, gdy uruchomiona jest gra/film/program korzystający z k.graficznej. Posiadam kartę dźwiękową ASUS Xonar D1 (slot PCI)

    Sugerując się poradami na forum doszedłem do tego, że cała moja obudowa przewodzi prąd. Sprawdziłem to śrubokrętem z neonówką. W momencie kiedy lekko odkręcę śrubkę, która mocuje kartę dźwiękową buczenie ustaje. Jeśli powstanie styk między tym metalowym paskiem (nie wiem jak to się nazywa; chodzi mi o ten panel, do którego wkłada się kabel głośnikowy) a dziurką, do której wkręca się śrubkę mocującą, to pojawia się buczenie. Tak więc wymieniłem kontakt, wyzerowałem (czy jak to tam się mówi) i już nigdzie prądu na obudowie nie ma (nawet na śrubkach ani w 'dziurkach').

    No ale niestety problem jest nadal. Jeśli włączę coś co "potrzebuje" karty graficznej to pojawia się buczenie. Leciutkie odkręcenie śrubki mocującej powoduje zniknięcie buczenia, ale wtedy cała karta mi lata i nie jestem w stanie nic podłączyć.
  • Spec od drukarek
    Napisałeś strasznie chaotycznie, ale prawdopodobnie zastosowanie plastikowej podkładki załatwi problem.
  • Poziom 8  
    Ale dlaczego problem występuje tylko w grach/filmach korzystających z karty graficznej?

    Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

    Zastosowanie plastikowej/gumowej podkładki nie pomogło. Jeżeli odkręcę śrubkę mocującą od karty graficznej to buczenie lekko ustaje. Podobnie jak na karcie dźwiękowej. Na zintegrowanej występują natomiast szumy oraz buczenie w momencie ruszania kursorem myszy. Na karcie dźwiękowej nie ma tych szumów, natomiast jeśli wczytuje się jakaś gra albo nawet strona internetowa to pojawia się buczenie (czym więcej elementów graficznych na stronie tym większe buczenie).
    Przeinstalowywałem stery od grafy i dalej to samo. Bez sterów też.

    Bardzo proszę o pomoc.
  • Poziom 8  
    i5-3470
    MSI B75-G43 IB75 s1155
    Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Non-ECC CL9
    Gigabyte HD7850 GDDR5 OC
    OCZ ZT Series ZT550W

    Niestety nie mam możliwości wrzucenia zdjęć. Karta dźwiękowa znajduje się nad zasilaczem jakieś 3-4cm i pod kartą graficzną jakieś 4-5 cm
  • Poziom 27  
    Spróbuj podłączyć kartę dźwiękową do innego portu PCI.
  • Poziom 8  
    DriverMSG napisał:
    Nie pomyliłeś modelu płyty gł?
    Jeśli to zasilacz modularny, to sprawdź połączenia wszystkich wtyczek (wyjmij, oczyść, dokładnie wepnij).


    MSI B75A-G43
    Zasilacz modularny. Wtyczki wyjmowałem, czyściłem i nawet wymieniłem.

    Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

    mandrake13 napisał:
    Spróbuj podłączyć kartę dźwiękową do innego portu PCI.


    Podłączyłem do innego slotu - brak poprawy.
  • Poziom 8  
    DriverMSG napisał:
    Czy wpięte masz dodatkowe zasilanie płyty gł. 8pin?
    Sprawdź dokładnie gniazdo karty muzycznej, lub przepnij ją do innego. Wszystko wygląda na braki w uziemieniu obudowy lub jej podzespołów.
    Połącz do testów jeden z minusów zasilacza do obudowy.


    A jak mam połączyć jeden z minusów zasilacza do obudowy?
  • Poziom 8  
    jestem kompletnie zielony w tych sprawach. Można jakoś tak prościej i po kolei?
  • Poziom 8  
    No ok, tak zrobiłem i co teraz?
  • Poziom 8  
    a to dodatkowe zasilanie 8pin powinno być?
  • Poziom 8  
    a w którym mniej więcej miejscu?
  • Poziom 8  
    Niestety nie ogarniam za bardzo tematu. Jakbyś mógł podrzucić mi jakiś pomysł czego to może być przyczyną i jak to roZwiązać a nie taki zagmatwany sposób.
  • Poziom 8  
    jedyne zasilanie 8 pin jakie widzę na mojej płycie to zasilanie CPU i oczywiście jest podłączone. Poza tym mam jeszcze podłączone zasilanie 24pin płyty.
  • Poziom 8  
    Ale niestety ja nie mam pojęcia jak mam podłączyć ten minus :/ Nie wiem co to jest czarny pin, a przynajmniej niczego czarnego nie widzę we wtykach zasilacza.
  • Poziom 8  
    Byłem przed chwilą u kolegi z moim xonarem i u niego też buczy podczas grania tyle, że trochę mniej, natomiast u niego na integrze buczy strasznie. A u mnie jakby na odwrót bo na integrze jest spokój a na xonarze buczy. Może po prostu tak ma być? Może wystarczy, że odizoluję tego xonara od obudowy(2 min roboty)? Bo ja i tak z reguły mam ustawioną głośność systemową na max a głośników na 10-30% i wtedy nie mam buczenia. Buczenie występuje tylko wtedy kiedy mam głośność głośników na max i używam karty graficznej(gram, oglądam filmy). Z tym, że podczas rozmowy z kimś przez mikrofon np. na skypie druga osoba słyszy straszne buczenie niezależnie od głośności (ale tylko na xonarze).
    Śrubokrętem z neonówką sprawdzałem i nie mam żadnych przebić na obudowie(chyba, że ta neonówka nie jest dokładna na tyle, żeby to stwierdzić?)
  • Poziom 18  
    arek6864 napisał:
    Może wystarczy, że odizoluję tego xonara od obudowy(2 min roboty)?

    No to odizoluj, spróbuj może będzie ok.
    arek6864 napisał:
    Śrubokrętem z neonówką sprawdzałem i nie mam żadnych przebić na obudowie

    Nie chodzi tu o przebicia a o uziemioną obudowę.
  • Poziom 8  
    A jeszcze jedno pytanie: Czy subwoofer w głośnikach Edifier C3, czyli dosyć porządnych, powinien przenosić całą linię melodyczną? Bo u mnie tak się dzieje. W sensie, że jak przyłożę ucho do suba do słyszę linię melodyczną, słowa, itp.
  • Poziom 18  
    arek6864 napisał:
    Czy subwoofer w głośnikach Edifier C3, czyli dosyć porządnych, powinien przenosić całą linię melodyczną?

    Kiedyś miałem głośniki Logitecha z subwooferem i było tak jak u ciebie, sądzę że jest to normalne.