Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ferguson Ariva 250 combo internet?

jar_glo 09 Dec 2012 18:44 13665 22
  • #1
    jar_glo
    Level 11  
    Witam.
    Ze względu na to że nie doczekałem się odpowiedzi na podobny temat więc postanowiłem odświeżyć problem.
    Posiadam tuner Ferguson Ariva 250 combo. Podłączyłem tuner pod LAN i tuner pokazuje mi tylko nagłówki. Jak próbuję otworzyć jakiś plik (film) to wyświetla się napis connection failed. O co chodzi z tą arivą? Internet mam z rutera i np. laptop śmiga ładnie a na telewizorze nic z tego. Ariva pokazuje że pomyślnie uzyskała adres IP i na tym koniec. Co mam zrobić by oglądać na telewizorze?

    Proszę o jakieś sugestie :cry:
    dane z laptopa :
    adres ip 192.168.1.3
    Maska podsieci 255.255.255.0
    Brama domyślna 192.168.1.1
    Może coś z bramą?
    Albo z addresem MAC
    LAN MAC adres z tunera : 00.80:of:82:9e:ba
  • #2
    arturlasot
    Level 11  
    Ja mam identyczny problem z tym napisem:
    connection failed
    Dodam jeszcze że pokusiłem się do zmiany MAC`a w dekoderze na taki sam jak mam sklonowany na routerze.
    Gdzie leży problem ??? Pozdrawiam.
  • #3
    matis057
    Level 33  
    arturlasot wrote:
    Dodam jeszcze że pokusiłem się do zmiany MAC`a w dekoderze na taki sam jak mam sklonowany na routerze.

    I po co?

    jar_glo wrote:
    Jak próbuję otworzyć jakiś plik (film) to wyświetla się napis connection failed.

    Poczytaj o DLNA.
  • #4
    arturlasot
    Level 11  
    matis057 wrote:
    arturlasot napisał:


    Dodam jeszcze że pokusiłem się do zmiany MAC`a w dekoderze na taki sam jak mam sklonowany na routerze.



    I po co?


    Wrócić do starego z dekodera? Na starym było tak samo Connection failed
  • #5
    matis057
    Level 33  
    arturlasot wrote:
    Wrócić do starego z dekodera? Na starym było tak samo Connection failed

    Będzie tak samo jak nie odpalicie na komputerze serwera DLNA.
  • #6
    arturlasot
    Level 11  
    Nie wiem czy jest potrzeba bo dekoder mam spięty z routerem kabelkiem.
  • #7
    matis057
    Level 33  
    arturlasot wrote:
    Nie wiem czy jest potrzeba bo dekoder mam spięty z routerem kabelkiem.

    Ja też mam, i co?
    Każde urządzenie wewnątrz sieci musi mieć inny MAC, bo inaczej wewnątrz sieci wystąpi konflikt adresów i żadne z nich nie będzie miało sieci.
    Serwer DLNA strumieniuje do danego urządzenia plik dzięki czemu jest możliwość oglądania filmów na telewizorach itp.
    http://www.altcontroldelete.pl/artykuly/dlna-odtwarzanie-multimediow-w-sieci-lokalnej/

    A jeśli chodzi o serwisy zewnętrzne takie jak YouTube itd. to nowa wersja oprogramowania powinna pomóc. ;)
    http://www.ferguson-digital.eu/pl/pobierz/Odbiorniki-satelitarne-HD/Ariva-250-Combo/
  • #8
    arturlasot
    Level 11  
    Dzięki śliczne za odpowiedzi. Wygląda na to że bez wgrania nowego softu nic innego chyba nie podziałam z moimi wiadomościami. :-/ Pozdrawiam. :-)
  • #9
    ariel4
    Level 2  
    mam identyczny problem a dodatkowo po aktualizacji dekodera do najnowszej wersji, dekoder się wyłącza, a gdy już uda się go uruchomić i przy próbie uruchomienia youtube, lub innych serwisów internetowych jest to samo reset i uruchamia się od nowa, maja straszne błędy w sofcie, próbuje się do nich dodzwonić ale to też strasznie skomplikowane, bo nikt nie odbiera co to wogóle jest???? pozdrawiam
  • #10
    arturlasot
    Level 11  
    Problem rozwiązany po wgraniu nowego softa: V1.21B4. Nadmienię że You Tube nie ma podobno od środy bo coś pozmieniali i faktycznie na YT następuje reset, ale vimeo śmiga w HD bez problemu i wszystko inne poza wspomnianym YT. Pisałem do ferguson ale na razie pełna olewka trzeci dzień. Może dadzą nowszego softa jak nie zajmą się innym nowszym modelem. Ach.
  • #11
    ariel4
    Level 2  
    Witam dzięki za info ale nie tylko yt robi u mnie reset dzieje się tak też po włączeniu web tv na ipla czy jakie kolwiek inne np 4funtv extra czy cartoon też mam reset w polskich serwisach internetowych.
  • #12
    arturlasot
    Level 11  
    Faktycznie u mnie jest tak samo z tymi co wymieniłeś - czekajmy cierpliwie na nowszy soft.
  • #13
    ariel4
    Level 2  
    Ją jutro dzwonię do fergusona może to coś przyspieszy dam znać, może gdyby więcej osób dało by im znać o tym problemie to szybciej by reagowali dzisiaj pani na infolinii kazała mi odesłać do serwisu ale jutro inaczej będę rozmawiał odezwę się jeszcze pozdrawiam ...
  • #14
    ariel4
    Level 2  
    Witam! i jak obiecałem tak też zrobiłem, dodzwoniłem się po ciężkich kilkunastu próbach nieudanych i opowiedziałem swoją historie, i tak dowiedziałem się dzisiaj że każdy kto ma taki problem musi najpierw zresetować dekoder do ustawień fabrycznych po czym wyszukać nową aktualizacje powinna nam pojawić się najnowsza wprowadzona w dniu dzisiejszym (8.stycznia 2013r), nie wczytujemy żadnych poprzednich ustawień z internetu list kanałów itp. kto ma dysk twardy musi go niestety sfragmentować za pomocą dekodera to rozwiązuje większość problemów bynajmniej tak wynika ze wstępnych moich ustaleń. jeśli są jakieś pytania to zapraszam chętnie pomoge.
    Pozdrawiam Ariel.

    Moderated By _PREDATOR_:

    Nie pisz posta pod postem!

  • #15
    arturlasot
    Level 11  
    Nowy soft V1.21B6 załatwił sprawę - wszystko śmiga. Pozdrawiam. :-)
  • #16
    bogus.g
    Level 2  
    Mam wgrany nowy soft, nie wczytywałem żadnych ustawień i prawie wszystko działa.
    Nie działa TV internetowa oraz YT, po uruchomieniu ściąga miniaturki i a gdy wybiorę film to wystawia komunikat MOVIE NOT FOUNDED ON SERVER. Proszę o informację. Pozdrawiam
  • #17
    tomasz996
    Level 12  
    bogus.g wrote:
    Mam wgrany nowy soft, nie wczytywałem żadnych ustawień i prawie wszystko działa.
    Nie działa TV internetowa oraz YT, po uruchomieniu ściąga miniaturki i a gdy wybiorę film to wystawia komunikat MOVIE NOT FOUNDED ON SERVER. Proszę o informację. Pozdrawiam


    Mam ten sam problem (Ariva 150 combo), Soft 1.21B6
    Ktoś wie jak to poprawić??
  • #18
    sly100jak
    Level 1  
    Witam mam to samo co kolega w poście #16

    Miałem soft 1.21B4 na internecie po drugim wybranym filmie robił się reset, dziś wgrałem soft 1.21B6 i:
    1) na YT wyszukuje, ale po wybraniu filmu komunikat : MOVIE NOT FOUNDED ON SERVER.
    2)na webTV brak filmów każdy folder pusty, na poprzednim sofcie były
    3) Dalimotion tnie obraz na każdej ustawionej rodzielczości, a internet mam 25Mbit/s podłączony kablem.
    Co z Tym zrobić?
  • #19
    tomasz996
    Level 12  
    bogus.g wrote:
    Mam wgrany nowy soft, nie wczytywałem żadnych ustawień i prawie wszystko działa.
    Nie działa TV internetowa oraz YT, po uruchomieniu ściąga miniaturki i a gdy wybiorę film to wystawia komunikat MOVIE NOT FOUNDED ON SERVER. Proszę o informację. Pozdrawiam


    Ja napisałem do serwisu w tej sprawie i otrzymałem odpowiedć że to błąd softu i w przyszłym tygodniu powinien pojawić się soft poprawiony.
  • #20
    bogus.g
    Level 2  
    Nowy soft V1.22B5 rozwiązł problem, wszystko działa. Pozdrawiam
  • #21
    Pavcko
    Level 1  
    Czy jeszcze ktoś potwierdza, że z najnowszym softem wszystko działa dobrze? Chcę kupić ten model ale po przeczytaniu wielu (!!!) forów z opiniami bardzo się zniechęciłem. Czy jest jakaś godna polecenia alternatywa dla arivy combo 250 w podobnej cenie?
  • #22
    abik
    Level 15  
    Ja również potwierdzam. Wcześniej, na oryginalnym sofcie który był w moim Ariva 250 od nowości, czyli od kupna dekodera w jesieni tamtego roku, przy wybieraniu stron z internetu tematycznie ustawionych w menu dekodera otwierały się same obrazki przy poszczególnych sekcjach, ale już konkretny film nie chciał się uruchomić. Zawsze był tylko komunikat: MOVIE NOT FOUNDED ON SERVER. Obecnie, gdy wgrałem nowy soft 1.21B5 ze strony Fergusona wszystko jest ok - filmy się uruchamiają i działają w miarę płynnie, w zależności od transferu jaki jest w sieci. Do tego tuner po przyciśnięciu przycisku POWER na pilocie wyłącza się i przechodzi znacznie szybciej w stan czuwania niż przedtem. Szkoda tylko że czas od włączenia tunera do ukazania się logo ARIVA nadal jest bardzo długi...
  • #23
    jar_glo
    Level 11  
    Kupiłem telewizor Sony Bravia a Fergusona wsadziłem do szafy. :D Dziękuję wszystkim za wskazówki.
    Zamykam temat.