Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault/Clio/1,5 dCi - Odpalanie zimą

yamall 09 Gru 2012 19:53 2835 7
  • #1 09 Gru 2012 19:53
    yamall
    Poziom 9  

    Pytanie mam, może pomożecie.
    Mam 9 letnie Clio z silnikiem 1,5 dCi no i przyszła zima....
    Mam problemy z odpalaniem (czego np 2 lata temu nie miałem z tym że był garażowany wtedy).

    Objawy:
    Np wczoraj nim jeździłem, a dzisiaj już musiałem go 3 razy heblować żeby w końcu zaskoczył, gdyby nie to że mam niezniszczalny akumulator pewnie była by kapa.
    Nawet jak odpalił to na wolnych obrotach przez jakiś czas chodził nierówno, nawet raz zgasł. No ale on tak ma, że jak już raz zaskoczy i pochodzi przez chwilę to już późneij odpala od strzału

    Pytanie
    Co to może być ? (tak jak pisałem akumulator jest na pewno OK, bo kręci jak głupi)
    Jak można to wyeliminować bo boje się że w końcu zarżnę albo rozrusznik albo akumulator.
    Aha, filtr paliwa wymieniany w jesień więc to nie to.

    Mam swoje typy, ale na razie nie powiem bo nie chce niczego sugerować

    0 7
  • Pomocny post
    #2 09 Gru 2012 20:05
    kot mirmur
    Poziom 29  

    Na dobry początek sprawdzić świece żarowe ,pewnie już są słabiutke.

    1
  • #3 09 Gru 2012 21:48
    yamall
    Poziom 9  

    ok, kupie jutro i wymienię, mam nadzieje że pomoże

    0
  • #4 10 Gru 2012 09:50
    pikontd
    Poziom 8  

    kolego jeszcze bym popatrzył czy paliwko w przewodach się nie cofa no i sprawa oczywista to sprawdzenie filtra gdyż jeżeli zalałeś byle jaką ropke to na mrozie mogło go (zabić) i nie będzie spełniał swojej funkcji.

    0
  • #5 10 Gru 2012 12:50
    yamall
    Poziom 9  

    Co do jakości paliwa to powinno być OK, tankuje w jednym miejscu od dłuższego czasu, nie słyszałem żeby ktoś tam narzekał.
    Jak mi się uda to może jeszcze dzisiaj zmianie świece to będe coś wiedział

    1
  • #6 10 Gru 2012 19:37
    pikontd
    Poziom 8  

    Proponowałbym je posprawdzać tzn. powykręcać i popatrzeć jak grzeją podłączając na ostro pod akumulator żeby na darmo nie kupować

    0
  • #7 11 Gru 2012 01:16
    krocze
    Poziom 25  

    yamall napisał:
    No ale on tak ma, że jak już raz zaskoczy i pochodzi przez chwilę to już późneij odpala od strzału


    Na zimno odpala od strzału, czy tylko na ciepło - tak później, później, czy dużo później, bo jak za kilkanaście minut, to świece szajs (zapodaj plusa na świece i patrz jak iskrami sypie, jeśli nie sypnie, to świeca szajs...), sprawdź czy grzejąc kilkakrotnie poprawia się start.

    Zresztą opis usterki jest mało precyzyjny, aby jednoznacznie wykazać słuszność tezy o świecach, czy filtrze...

    0
  • #8 11 Gru 2012 14:39
    yamall
    Poziom 9  

    OK, już zrobione.
    Świece całkowicie padnięte... na jednej nawet zwarcie :/

    0