Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CTI 613 GIN płyta indu - Wywala bezpiecznik po włączeniu płyty

KJanisz 10 Gru 2012 16:18 5916 9
  • #1 10 Gru 2012 16:18
    KJanisz
    Poziom 2  

    Witam
    Podczas gotowania wody włączyłem funkcję "Boost" i coś strzeliło w płycie. Wywalilo bezpieczniki w domu, ale tylko od kuchni. Włączyłem bezpieczniki i płyta uruchomiła się, ale nie działa lewa strona tzn. dwa pola (również to pole, gdzie była gotwana woda).

    Po rozkręceniu płyty okazało się, że jest spalony "bezpiecznik" drukowany na płycie (foto). Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Dzwoniłem do Pana, który wstępnie oszacował, że uszkodzony może być moduł sterujący od lewej strony.

    Pytanie czy jestem w stanie zdiagnozować czy nie uszkodził się np. jakiś tranzystor lub jakiś inny element? Nie zanm się na płytach indukcyjnych, dlatego próbuję coś dowiedzieć od doświadczonych ludzi. Umieściłem też fotkę całej płyty.
    Z góry dziekuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    KrzysiekJ
    Samsung CTI 613 GIN płyta indu - Wywala bezpiecznik po włączeniu płytySamsung CTI 613 GIN płyta indu - Wywala bezpiecznik po włączeniu płyty

    1 9
  • #2 18 Kwi 2013 17:10
    jzkcmk
    Poziom 2  

    Witam serdecznie,

    W jaki sposób problem z płytą został rozwiązany? W mojej też coś strzeliło, trochę dymu i pole grzewcze nie widzi naczynia. Serwis zdiagnozował uszkodzenie prawego modułu, koszt wymiany 500 zł.

    Pozdrawiam.

    2
  • #3 19 Kwi 2013 23:05
    KJanisz
    Poziom 2  

    Cześć, problem zdiagnozowany ale nie rozwiązany:) U mnie również stwierdzono uszkodzenie ale lewego modułu i koszt to również około 500zł + wymiana. Dałem również płytę do sprawdzenia do elektronika od takich tematów i stwierdził, że spalony jest tranzystor mocy na tym lewym module. Powiem Ci kolego, że będę próbować wymienić ten tranzystor za dwa tygodnie, wcześniej nie dam rady. Dam znać. Może się uda.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 20 Kwi 2013 09:19
    jzkcmk
    Poziom 2  

    Witam,

    Wczoraj rozebrałem płytę i okazało się że przepalił się kabel miedziany jak na zdjęciu. Naprawa polegała na wstawieniu 5 cm nowego kabla. Pole działa zobaczymy jak długo. Jak znów ulegnie awarii to wymiana całego modułu.
    Pole po naprawie działa już kilka lat (17.11.2017)

    Pozdrawiam
    Mariusz
    Samsung CTI 613 GIN płyta indu - Wywala bezpiecznik po włączeniu płyty

    2
  • #5 11 Mar 2014 14:35
    Haruś
    Poziom 17  

    KJanisz czy udało się ożywić płytę?

    0
  • #6 09 Gru 2016 20:04
    AWrobel
    Poziom 2  

    Dziękuję za opisanie problemu powyżej. Dzięki temu naprawiłem własną płytę.
    Objawy:
    Płyta włącza się, ale grzeją tylko pola po lewej stronie. Włączenie czegokolwiek po prawej stronie skutkuje zgłoszeniem - brak naczynia. Pola po prawej stronie nie grzeją, ale słychać załączenie przekaźnika przy włączeniu pola.
    Uszkodzenie:
    Po rozebraniu płyty znalazłem upalony przewód pola po stronie lewej. Końcówka oczkowa łączenia pola z modułem zasilającym upaliła się. Przewód pękł tuż przy zaprasowanej końcówce. Na szczęście przewody były na tyle długie, że dało się założyć nową końcówkę (po oczyszczeniu przewodów oczywiście). Przepalił się także "bezpiecznik" drukowany na płycie. Wlutowałem drucik o podobnej średnicy. Płyta zadziałała.
    Wnioski:
    Będę się rozglądać się za podobną ale uszkodzoną płytą, by była "na części".

    1
  • #7 10 Gru 2016 09:00
    boras2
    Poziom 17  

    Panowie tam często padają tranzystory mocy

    1
  • #8 25 Lis 2018 20:25
    stormy
    Poziom 10  

    Witam
    Naprawiam właśnie taką płytę. Objaw dokładnie jak u autora wątku. Tranzystory IGBT już zamówione, mam tylko jedną wątpliwość: jaki dać bezpiecznik?
    Oryginalnie jest miejsce na bezpiecznik a pod nim ścieżka przewężona do około 1mm (tak jak na foto w pierwszym poście w wątku). To oznacza, że nie mam bezpiecznika na wzór.
    Nie wiem też jaka jest grubość miedzi na tej płytce.
    Zakładając standardowe 35um, szerokość ścieżki 1mm i korzystając z tego kalkulatora: http://circuitcalculator.com/wordpress/2006/01/31/pcb-trace-width-calculator/
    wychodzi mi, że nominalnym prądem dla tej ścieżki byłoby 2,5A. Ale jak to się ma do bezpiecznika? Czy bezpiecznik 5A będzie OK?

    0
  • #9 26 Lis 2018 21:07
    michalprezes1
    Poziom 15  

    stormy napisał:

    Nie wiem też jaka jest grubość miedzi na tej płytce.
    Zakładając standardowe 35um, szerokość ścieżki 1mm i korzystając z tego kalkulatora: http://circuitcalculator.com/wordpress/2006/01/31/pcb-trace-width-calculator/
    wychodzi mi, że nominalnym prądem dla tej ścieżki byłoby 2,5A. Ale jak to się ma do bezpiecznika? Czy bezpiecznik 5A będzie OK?


    Zazwyczaj dają 20-25A, tak czy siak wybije Ci główny korek, który pewnie ma 16A. Aczkolwiek wywalanie korków na indukcji jest praktycznie zerowe.

    0
  • #10 27 Lis 2018 15:07
    stormy
    Poziom 10  

    Tak, selektywność tego zabezpieczenia jest słaba, wybiło również główny bezpiecznik (nadprądowy i różnicówkę).
    W ogóle rozwiązanie jest słabe, no ale czego się nie robi w dzisiejszych czasach żeby zaoszczędzić kilka centów...

    Co do bezpieczników to ściągnałem sobie programik http://www.saturnpcb.com/pcb_toolkit/ i dla danych wejściowych:
    grubość miedzi: 35um,
    szerokość ścieżki: 1mm,
    czas zadziałania: 0,5sek
    obliczyło mi 15A i taki bezpiecznik dałem (zwłoczny).
    Wydaje mi się, że większy nie ma sensu, bo przecież główne bezpieczniki to są 16A.

    Po wymianie tranzystorów IGBT i bezpiecznika płyta działa jak nowa.

    Gdyby kogoś interesowało to całość kosztów naprawy:
    - tranzystory (2szt) z przesyłką: 53,79zł
    - bezpieczniki: 3,60zł (musiałem kupić 3 szt)
    - pasta termiczna AG Extreme: 11,77zł
    RAZEM: 69,16zł

    Dla porównania "moduł mocy lewy" kosztuje ok. 700zł

    0