Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

odkurzacz zelmer meteor 2 typ 400.0E01E F(NIE DZIAŁA)

hiszpan222 10 Dec 2012 17:30 9102 11
  • #1
    hiszpan222
    Level 10  
    Witam wszystkich.Jestem zakłopotany i potrzebuję fachowej porady(pomocy)Otóż mój odkurzacz przestał działać.Rozkręciłem go i sprawdziłem czy prąd do niego dochodzi.Okazało się,że wszystko jest ok ale gdy włączę przycisk startu odkurzacz nie pracuje.nie mam zielonego pojęcia co może być z nim nie tak.proszę pomóżcie. odkurzacz zelmer meteor 2 typ 400.0E01E F(NIE DZIAŁA)

    Dodano po 1 [minuty]:

    dorzucam zdjęcie z płytką
  • #4
    hiszpan222
    Level 10  
    przepraszam ale nie miałem możliwości zrobienia lepszej jakości zdjęcia.Leszcz72 twoje zdjęcia odwzorowują moje akurat.to znaczy się tak.Gdy kabel zasilający jest podłączony do sieci to na płytce prąd też jest ale gdy wciskam włącznik to silnik nie pracuje.nie wiem co jest nie tak:(
  • #6
    hiszpan222
    Level 10  
    Sprawdzałem neonówką i świeci się z jednej strony jak i z drugiej.podłączałem silnik bezpośrednio do prądu i z nim wszystko ok.Słyszałem coś o kondensatorze,że może być popsuty czy coś w tym stylu ale gdzie on jest to nie wiem.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Leszcz72 twoja płytka nie jest taka sama jak moja.pomyliłem się.przy regulatorze od lewej strony moja płytka posiada jeszcze jakąś regulację obrotową i takie tam.
  • #8
    hiszpan222
    Level 10  
    z resztą widać różnicę na zdjęciach,że nie są one identyczne
  • #10
    hiszpan222
    Level 10  
    kolego u mnie z zasilaniem wszystko jest ok.Włącznik jest sprawny bo widzę,że przez niego przechodzi prąd.Kable które są podłączone pod silnik podają prąd na niego(sprawdzałem neonówką,świecą się obydwa)lecz silnik nie pracuje.
  • Helpful post
    #11
    mech73
    Level 11  
    Masz przełamaną jedną żyłę w przewodzie, lub odłamany przewód przy zgrzewie pierścienia zwijaka.
  • #12
    hiszpan222
    Level 10  
    mech73 masz rację,po dostaniu się do dolnego pierścienia okazało się,że kabel od pierścienia się oderwał.teraz został już tylko zwijak do złożenia i można śmiało odkurzać.dziękuję za podpowiedzi wam wszystkim.zamykam wątek i pozdrawiam.