Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gateway FPD2185W - Piszczenie świetlówek

k750i 11 Dec 2012 12:43 1956 3
    k750i
    Level 17  
    Witam!
    Panowie mam pytanie odnośnie piszczenia w tym monitorze świetlówek.
    Jasność ustawiona na maximum i słychać wyraźny pisk i skwierczenie z monitora. Rozkręciłem go na czynniki pierwsze, wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne po stronie wtórnej ale piszczenie nie ustało. Przysłuchując się dokładniej stwierdziłem, że piszczenie to jest z obu świetlówek.
    Pytanie moje brzmi czy powinienem wymienić świetlówki bo juz dogorywają czy szukać przyczyny gdzie indziej?
  • Helpful post
    arko71
    Level 25  
    Możesz mieć delikatne przebicie na przewodach zasilających świetlówki, nie powodujące zadziałania zabezpieczeń, albo zimny lut na samej świetlówce - bez rozebrania matrycy sie nie obejdzie.
    Hit24
    Level 11  
    Ja na początek wyeliminowałbym zimne na inwerterze w okolicy trafek i gniazg do świetlówek Rozebrałbym również wtyczki na kablach od świetlówek często wypalają się końcówki. A jeśli to nie pomoże to rozbieranie matrycy cię nie ominie
  • Helpful post
    dktr
    Level 23  
    Mam ten monitor, usterka miała identyczne objawy pod koniec piszczał już bardzo głośno w moim przypadku upalone przewody przy samej świetlówce. Wymieniłem na taśmę LED.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1484506-30.htm