Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

whirlpool ADG 789 - Nie grzeje wody

11 Gru 2012 13:17 5451 8
  • Poziom 1  
    witam
    posiadam zmywarkę Whirlpool ADG 789 wszystko działa poprawnie po za jednym nie grzeje wody
    czy ta zmywarka posiada cos takiego jak reset grzałki , czy poprostu trzeba ja wymienic na nowa
  • Specjalista AGD
    marianx35 napisał:
    czy poprostu trzeba ja wymienic na nowa

    Najpierw trzeba grzałkę sprawdzić omomierzem czy jest sprawna .
  • Poziom 1  
    Witam,
    mam ten sam model whirlpool adg 789 z roku 2009 i właśnie przed świętami przestała grzać wodę i zmywa na zimno, wszystko działa poza ciepłą wodą i zmywać trzeba na długich programach.
    Chciałbym zapytać czy wymiana grzałki pomogła i jaki był koszt takiej naprawy?
    Pozdrawiam
    Michał
  • Poziom 23  
    Witam

    Odgrzeję temat. Niestety u mnie nie grzeje wody, jednakże sprawdziłem grzałkę, ma 28 Ω, więc wygląda na to, że jest to prawidłowa wartość.

    Co jeszcze może być uszkodzone?
    Tak mi przychodzi do głowy może przekaźnik sterujący, może ma uszkodzone styki.

    Czy posiada ktoś może schemat do tej zmywarki?
  • Poziom 8  
    [quote="machefi"]
    marianx35 napisał:
    czy poprostu trzeba ja wymienic na nowa

    Sprawdź Grzałkę I wymień ją.
  • Poziom 19  
    Jeżeli grzałka ma 28 Ohm, to po co ją wymieniać, jest sprawna. Przyczyny należy szukać w sterowniku elektronicznym, lub w przewodach. W tej zmywarce często ulega uszkodzeniu przekaźnik grzalki znajdujący się w sterowniku. Jeżeli i z nim będzie wszystko dobrze do sprawdzenia czujnik NTC i jego okablowanie.
  • Poziom 23  
    Przewody faktycznie były pęknięte (sterujące), zatem wszystkie polutowałem, połączyłem.
    Niestety nadal nie działa grzanie.

    Po uruchomieniu testu serwisowego grzałka załączana jest na ok. 1 sekundę, po czym następuje dziwny efekt, mianowicie zaczynają wszystkie diody od programów mrugać chaotycznie (jakby sterownik od wyświetlacza miał słabe zasilanie) po czym mija 10 sekund, wszystko wraca do normy, włącza się grzałka, natomiast na wyświetlaczu pojawia się błąd H4 i cały cykl testowania dochodzi do końca.

    Efekt: zmywarka jednak nadal nie grzeje wody.

    Wartość rezystancji w temperaturze koło 20stC, wynosi 47kOhm.
    Jak ogrzeję dłonią, rezystancja ta spada.

    Jaka jest charakterystyka czujnika NTC?

    Dostałem się do płytki PCB sterownika.

    Zmierzyłem płytkę i wnioski są następujące:
    Na płytce obecne są dwa napięcia:
    1. +5,0V
    2. +9,78V

    To drugie mnie dosyć martwi, gdyż ono jest do zasilania przekaźnika, a on jest na 12V, stąd jego dziwny odgłos przy zadziałaniu i wówczas również jest to chaotyczne mruganie LEDami.
  • Specjalista AGD
    funak napisał:


    Zmierzyłem płytkę i wnioski są następujące:
    Na płytce obecne są dwa napięcia:
    1. +5,0V
    2. +9,78V

    To drugie mnie dosyć martwi, gdyż ono jest do zasilania przekaźnika, a on jest na 12V,

    No i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego nie działa Twoja zmywarka- brak prawidłowego napięcia 12V na module sterującym. Teraz albo sam staraj się przywrócić prawidłową wartość napięcia albo oddaj płytę dobremu elektronikowi do naprawy.
  • Poziom 23  
    Wymieniłem kondensator 1uF leżący w obwodzie zasilacza beztransformatorowego.

    Obecnie napięcia wyglądają następująco:
    przed załączeniem przekaźnika - oraz po załączeniu przekaźnika

    9,99 -> 9,60
    5,09 -> 4,97

    Objaw z migającymi diodami LED już nie występuje.
    Zmywarka grzeje prawidłowo wodę.