Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LE32D550 - po co ethernet i CI+?

MB@ 11 Dec 2012 22:53 4092 5
    MB@
    Level 10  
    Witam, mam samsunga LE32D550, podłączony jest do tunera satelitarnego z liveboxem Orange oraz do anteny naziemnej, co sprawia, że można oglądać programy cyfrowe naziemne a przez satelitę to, co daje Orange w funpacku i resztę niekodowanych z hot birda.

Ma on gniazdo CI oraz w specyfikacji jest napisane, że CI+ dostępny. Ma on także gniazdo ethernetowe.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy w jakiś sposób można to wykorzystać? Podłączyć do internetu? Po co, skoro nie ma funkcji smart tv (cokolwiek to znaczy)?
    Albo ten slot na kartę? No i funkcja rejestracji produktu w Samsungu. Co to w ogóle daje w przypadku takiego telewizora?

Czy ktoś ma jakieś pomysły?

Pozdrawiam
    MB@
    jrk13
    Level 15  
    irekr wrote:

Ma wszystkie bajery.
    A złącze CI ma do wkładania karty dostepowej, np, cyfry, n czy innych płatnych...

Nie ma wbudowanego tunera SAT, więc wkładanie w/w kart nic nie da. Jedynie karta CI DVB-T, ale ten TV już ma wbudowane DVB-T.
    irekr
    Moderator
    Faktycznie różnie podają w różnych opisach. Ale złącze CI jest ważne, jak trzeba będzie wkładać kartę z opłaconym abonamentem RTV...
    MB@
    Level 10  
    Ja odwiedziłem te linki zanim napisałem pytanie.
    Jeżeli chodzi o funkcje Smart TV to żadna z nich nie jest wylistowana, co oznacza, że ich raczej nie ma. Filmy, zdjęcia oglądam sobie podłączając pendrive'a USB.
    Ale to nie są żadne bajery, tylko norma w dzisiejszych czasach.

Nie potrzebuję podłączać komputera przez DLNA. Nie widzę sensu, jak mam sticka USB.

Wkładanie karty do telewizora nic nie da, bo antena sat idzie przez tuner Orange, który ma też slot na kartę, ale skutecznie ignoruje chyba wszystkie karty oprócz tej karty Orange. Czyli teoretycznie, o ile dobrze zrozumiałem, mógłbym kupić inny tuner sat i do niego wkładać sobie karty telewizji na kartę. Bo antenę już mam ustawioną na Hot Birda. Nie do telewizora.

Natomiast jak przeszukuję kanały cyfrowe naziemne, to pokazują mi się jakieś programy, które są kodowane i ich nie odbieram. Czyżby była opcja kupienia karty jakiejś tv naziemnej kodowanej i włożenia jej w telewizor?

A do czego złącze ethernet? Nie mogę przecież korzystać z internetu, tak?

Pytając, co mogę z nim robić, miałem na myśli jakieś inne programy lub filmy z netu.
    irekr
    Moderator
    Złącze eth jest jak najbardziej do korzystania z internetu. Nie wiem czy Twój model to potrafi, ale na podobnych można bezproblemowo podłączyć kamerę z mikrofonem do Skypa i gadać przez to cudo, można oglądać filmy z Youtube i inne pliki multimedialne.
    W moim panasłoiku po podłączeniu klawiatury USB można normalnie przeglądać strony bez odpalania kompa.

W TV naziemnej jest nadawany MUX4 - kodowany multipleks Polsatu. Jak na razie odbierany raczej tylko przez specjalizowane dekodery. Może kiedyś Polsat udostępni karty CI do wkładania bezpośrednio do odbiornika, może już są takie karty dostępne... Popytaj lub poszukaj w necie, nie śledzę tego tematu specjalnie...