Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.

12 Gru 2012 10:38 2646 23
  • Poziom 13  
    Witam.

    Od pewnego czasu mam bardzo dziwny problem z komputerem - cały czas myślałem że to zasilacz, po wymianie problem pozostał.

    Mianowicie - w stresie komputer po pewnym czasie przechodzi w dziwny stan, trudny do określenia. Dokładniej, monitor się wyłącza, urządzenia USB nie działają, nie można wyłączyć komputera za pomocą przycisku POWER - brak reakcji.

    Przy testowaniu MemTestem zero błędów, na innym, nowym zasilaczu to samo (BeQuiet , sprawny w stu procentach)

    System - Win7 64bit.

    Wychodzi na to że zostaje płyta główna, czyżby ona mogła w taki sposób reagować na stress?
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Pełna konfiguracja komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza?!

    Uruchom program OCCT -> PowerSupply:OCCT test i wklej uzyskane po teście wykresy. (30 minut testu).
  • Poziom 13  
    Nie napisałem, w OCCT własnie testy robiłem. Po 5-10 minutach komputer "wchodzi" w ten dziwny stan, muszę odcinać zasilanie żeby go wyłączyć.

    Zasilacz aktualnie siedzący - BeQuiet BQT L8-CM-530W. Przechodzi testy bez problemów na mocniejszym komputerze kolegi. Normalnie używam Feela 1 600W, ale to nie wina zasilacza skoro na BeQuiet dzieje się to samo.

    Pozostała konfiguracja:

    Pole Wartość
    CPU #0 AMD FX(tm)-6100 Six-Core Processor, 3300 MHz

    Pole Wartość
    Karta wideo NVIDIA GeForce GTX 550 Ti

    Pole Wartość
    Dysk fizyczny ST31000524AS ATA Device (931 GB, IDE)

    Ram - 8GB DDR3 1333MHZ.

    Płyta Główna - MSI 760GM-P23 FX
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    happysad1000 napisał:
    Po 5-10 minutach komputer "wchodzi" w ten dziwny stan, muszę odcinać zasilanie żeby go wyłączyć.

    Daj screeny po 3 minutach.

    Daj także screen z HWMonitor.
  • Poziom 13  
    Screen z HWMonitor:

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.


    OCCT za pierwszym razem chodziło 9 minut, za drugim koło 6.

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Zatem radzę zajrzeć do GPU-Z, czy nie przegrzewają się pamięci karty graficznej. OCCT nie pokazał nic ciekawego, poza zmianą taktowania pamięci pod obciążeniem. 550Ti od NVidii ma bardzo obudowane chłodzenie, i mimo że GPU zdaje się być chłodne, pamięci mogą dostawać ostro po tyłku. Nie zauważasz przed gaśnięciem monitora jakichś artefaktów?
  • Poziom 13  
    Próbowałem robić ten test na wyjętej karcie graficznej, czyli na integrze - rezultat dokładnie ten sam.

    I nie, nie zauważam przed gaśnięciem monitora niczego. Obraz jest idealny, normalna praca komputera i nagle BUM i wszystko na raz w dokładnie jednym momencie...
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Pomiary napieć miernikiem przed i klkukrotnie w czasie testu OCCT.
    Obrazek SMART z CDI.
    Obrazek kondensatorów na płycie.
  • Poziom 13  
    Co do napięć, to wykonam ten test na dniach bo z tego co wiem to nie mam nigdzie pod ręką miernika.

    Obrazek z CDI:

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.

    Ze zdjęciami kondensatorów - chodzi o sprawdzenie czy nie są rozlane - wypukłe, tak? Bo aparat mam padnięty aktualnie, choć mogę spróbować zrobić zdjęcie ale nie gwarantuje że kolorystyka będzie taka jaka powinna być. Jutro przejrzę wszystkie kondensatory czy są "wizualnie" sprawne.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    HDD wygląda OK.
    Czekamy zatem na miernik i opis kondensatorów.
  • Poziom 13  
    Co do miernika, to tylko tak dla upewnienia - zrobić test kilkukrotnie w czasie odpalonego OCCT, po prostu odpowiednio "przykładając" miernik do molexa, tak?
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Test to OCCT.
    Ty masz zrobić pomiary przed uruchomieniem OCCT i w trakcie obciążenia testem (po 1 minucie).
  • Poziom 13  
    Ah tak tak, źle się wyraziłem, o to właśnie mi chodziło :)

    Tak więc, zmierzyłem wartości miernikiem:

    5V

    1,45 minuta = 5,13V
    2,45 = 5,15
    3,45 = 5,16
    4,45 = 5,16
    5,45 = 5,16
    6,46 = 5,16

    W tym momencie komputer wchodzi w ten "stan" i w około 7 minucie jest 5,13V

    12 V

    1,45 minuta = 12,00V
    2,45 = 11,90
    3,45 = 11,89
    4,45 = 11,90
    5,45 = 11,88
    6,45 = 11,88

    I około 7 minuty jest 12,05V


    Na płycie sprawdziłem wszystkie tranzystory dwa razy - każdy z nich wygląda dobrze, nie widać żadnych oznak rozlania czy czegokolwiek innego widocznego "wizualnie"

    Na zdjęciu nie widać zbyt wiele, ale to bardziej jako wizualizacja jak to u mnie wygląda, tranzystory są okay...


    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.
  • Poziom 43  
    Napięcia wyglądają OK.
    Sprawdzałeś tranzystory? ;-)
    Kondensatory są OK.

    CPU ustaw niżej, i sprawdź czy jest lepiej.
  • Poziom 13  
    Ustawiłem CPU niżej, właśnie testuję za chwilkę.

    I tak jeszcze pytaniowo, może BIOS uaktualnić przy okazji?



    Tranzystory wyglądają też okay, nic nie jest rozlane, przebarwione czy cokolwiek. Podzieliłem je na segmenty, tutaj wartości:

    1. Od 736 do 777
    2. 1775
    3. 917- 965
    4. 775 - 785

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.

    Update: Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji i teraz w OCCT dzieją się dziwne rzeczy - test po trzech minutach się "zatrzymuje" z komunikatem na czerwono
    poniższym:


    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.


    Screen z CPUID HWMonitor:

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.


    Taka temperatura jest niemożliwa, tym bardziej - komp jest zimny a po restarcie w BIOSie widnieje temperatura CPU: 27 stopni, więc?

    Dodatkowe informacje z OCCT do momentu wyświetlenia osiągnięcia "maksymalnej" wartości:
  • Poziom 13  
    Uaktualniłem, jest tak jak dopisałem w poprzednim poście.

    Poniżej wykresy z OCCT z tego testu w którym otrzymałem taki błąd, dwukrotnie przeprowadzałem, dwa razy to samo.

    Raz test robiłem na 3300MHz, czyli standardowym, drugi raz na obniżonym do 3135 tak jak zalecaliście, dwa razy to samo.

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.
    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.
    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz. Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.
  • Poziom 43  
    BIOS był do tej MB?
    Daj linka do biosu który wgrałeś.
  • Poziom 13  
    artaa napisał:
    BIOS był do tej MB?


    No jasne, po co miałbym wgrywać do innej płyty BIOS, zresztą komp nie powinien się włączyć raczej na biosie z innej MB. :)

    Do wersji H.B zaktualizowałem ze strony oficjalnej:

    http://pl.msi.com/product/mb/760GM-P23--FX-.html#/?div=BIOS

    A do H.C której na stronie aktualnie nie ma, przy pomocy MSI Live Update (programik sprawdza czy jest coś nowszego, ściąga i daje wybór jak zaktualizować BIOS, wybrałem aktualizację DOSową czyli bootowalny pendrive)
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Jeszcze taki pomysł; może jest uwalony czujnik - wykrywa w pewnym momencie te 200 stopni i odcina zasilanie. Na próbę:
    a) ustaw (jeśli masz taką opcję w BIOSie) CPU temp na "ignored",
    b) ewentualnie mocno zbij temperaturę procesora np. otwartym oknem.
    Jeśli to czujnik to nie powinno być wtedy "dziwnego stanu".
  • Poziom 13  
    djzatorze napisał:
    Jeszcze taki pomysł; może jest uwalony czujnik - wykrywa w pewnym momencie te 200 stopni i odcina zasilanie. Na próbę:


    Też tak myślałem, no ale komputer chodzi, nie wyłącza się i dopiero po update BIOSU jest taki komunikat, wcześniej test po prostu chodził chodził aż do momentu "tego stanu"

    No i nie ma jak zbić tej temperatury, bo to niemożliwe żeby procesor miał ponad 200 stopni, bo raz że dotykałem radiatora i jest prawie zimny, dwa że w BIOSie pokazywało mi minute po tych 200 stopniach - 27 bodajże, i po restarcie w CPUID HWMonitor też koło tylu, więc wątpię że próba zbicia błędnej temperatury mogłaby pomóc.

    A z CPU temp w BIOSie zaraz poszukam :)


    Update:

    Nie mam takiej opcji w BIOSie.


    Wyłączyłem w OCCT ostrzeganie o temperaturze wyższej niż 85 stopni, bo te 220 robiło mi się w sekundę z 30-40 stopni. Test chodzi, ale taktowanie procesora wynosi aktualnie stałe 1400MHz, więc coś jest zdecydowanie nie tak albo z płyta główną albo procesorem.

    Czarny ekran w stresie - nie zasilacz.
  • Poziom 13  
    Wróciłem do HB, w OCCT po 4 minutach wchodzi w ten stan.

    Czyli - na HC problemy z odczytywaniem temperatury, mocny spadek wydajności procesora
    Na HB to samo co na starszych wersjach BIOSu.

    Komputer jest oczywiście na gwarancji, więc dzisiaj jeszcze wpadnę z samą płytą główną i procem do znajomego i podepniemy to pod jego pozostałe podzespoły i zobaczymy, jak będzie to samo to płyta główna do odsyłki + procesor.
  • Poziom 43  
    Pozostań przy HB.
    Pomysł ze znajomym bdb.

    Opisz co wyszło z testów.