Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf IV tdi ahl - cykanie z przekaźników

darek02xx 12 Dec 2012 16:48 34233 18
    darek02xx
    Level 10  
    Witam . Posiadam Golfa IV 1.9 tdi 1999 r. 90km alh symbol i problem jest taki :
    Zapalam go rano pochodzi na wolnych obrotach tak ze 2-5 min zależy od mrozu i jak jadę to słysze od około 1.800 obrotów cyknięcie (pyknięcie) z przekaźnika.
    Rozebrałem go i wyczyściłem styki i kowadełka (był troszkę ciepły) ale dalej to samo.
    Dodam że świeci mi się poduszka powietrzna ale to już ze 4 miesiące a pykanie jest od niedawana. Podaje linka na foto : https://obrazki.elektroda.pl/6283868800_1355327148.jpg
    Koledzy proszę o pomoc
    darek02xx
    Level 10  
    Witam . Zmieniłem przekaźnik i dalej to samo .... a w nocy za uwarzyłem że jak dam mu gazu to światła mi lekko mrugają... dodam że akumulator nowe i regulator też nowy . help
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Do poprawienia masy między akumulatorem a nadwoziem i masa silnika. To na początek. Nie wykluczam spadku napięcia na zasilaniu . Warto by zmierzyć główne"nitki".
    Pawel wawa
    Że od świec, to się zgodzę, pytanie czemu?
    Pawel wawa
    Ale na gorącym silniku? Zrozumiałem, że to mu się dzieje w czasie jazdy, temperatura na pewno powyżej 60 st.
    Pawel wawa
    Kurde, a ja machinalnie założyłem, że słyszy cały czas, jak jedzie. Teraz doczytałem. Czas zrobić sobie drzemkę.

Dodano po 30 [sekundy]:

Dobrze, że Koledzy czujni, bo autor by naprawiał sprawne auto!
    edekk
    Level 26  
    A czy ten model nie ma podgrzewacza płynu w układzie nagrzewnicy?Z tego co wyczytałem w necie to jest funkcja do szybkiego odmrażania szyb.U kolegi w G IV 1.9 sdi to jest i działa w momencie spadku temperatury poniżej 0stC i wyłańcza sie podczas jazdy po około 5 min

Link
    Link
    Pawel wawa
    edekk wrote:
    A czy ten model nie ma podgrzewacza płynu w układzie nagrzewnicy?
    Tu nie istotne, nie ten przekaźnik.
    T5 wrote:
    Uwierz że nie wielu o tym wie, że tdi dogrzewa sobie świecami po mocniejszym dociśnięciu gazu.
    Wielu nie wie, część wie, że dogrzewa, niemniej myśli że tak jak w Astrze 1,7 czasowo a nie po dodaniu gazu... Ja sam wiem o tym przez przypadek.
    darek02xx
    Level 10  
    Witam . dzięki koledzy za pomoc i za odpowiedzi a więc teraz ja : mój model ma podgrzewacz płynu , takie trzy świece żarowe ( nie wiem czy to działa ) mi się wydaje że to jest coś wspólnego ze świecącą poduszką bo jak w trakcie jazdy po 2-5 minutach zaświeci się napis airbag fehler to już potem nie cyka przekaźnik . tak to jest przekaźnik od świec żarowych ... może kolega T5 ma rację z tym że tak już jest. dodam film z tym mruganiem świateł i tam słychać też ten przekaźnik , przepraszam za złą jakość filmu ale jestem tu nowy .

Dodano po 5 [minuty]:

Dodam jeszcze że auto od miesiąca ma strasznie mocnego kopa , kolega mi mówił że to może przeładowanie zbyt wysokiego ciśnienia w turbinie . Dodam że wyciąłem katalizator i zaślepiłem zawór egr i robili mi rozrząd w dobrym zakładzie oraz zmienili mi czujnik doładowania ciśnienia ( ten w IC ) i od tamtej pory auto ma dużego kopa !
    kajaba autoserwis
    Level 29  
    A ładowanie jakie?
    darek02xx wrote:
    Dodam jeszcze że auto od miesiąca ma strasznie mocnego kopa , kolega mi mówił że to może przeładowanie zbyt wysokiego ciśnienia w turbinie . Dodam że wyciąłem katalizator i zaślepiłem zawór egr i robili mi rozrząd w dobrym zakładzie oraz zmienili mi czujnik doładowania ciśnienia ( ten w IC ) i od tamtej pory auto ma dużego kopa !
    Może po tych zabiegach dopiero zaczęło poprawnie ''jeździć''.
    darek02xx
    Level 10  
    ładowanie 14.4 nowy akumulator i nowy regulator napięcia

Dodano po 2 [minuty]:

może to coś nie tak z masą między akumulatorem a nadwoziem i masą silnika tylko nie mam pojęcia gdzie ta masa jest .

Dodano po 5 [godziny] 8 [minuty]:

pomoże ktoś ?
    Pawel wawa
    Darek, znajdziesz akumulator, znajdziesz masy. Tylko trzeba popatrzeć. Niemniej, jeśli auto tak zachowuje się na zimnym silniku, wszystko jest w porządku, z poduszkami, to zwykły przypadek.