Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens WXL960by - Nie grzeje wody

woodz 12 Dec 2012 19:07 2154 4
Relpol
    woodz
    Level 2  
    Witam przeleciałem po całym forum i mimo podobnych tematów mój nie został rozwiązany. Do rzeczy W któryś piękny dzionek pralka wywaliła bezpiecznik w domu i w pionie. Po oględzinach okazało sie że grzałeczka pękła i narozrabiała. Po wymianie praleczka nie grzeje wody. Sprawdziłem presostat przepuszcza fazę, sprawdziłem czujnik temperatury ok 6K przy 20 stopniach. Po dobraniu sie do elektroniki sprawdziłem czy nie ma przepaleń w druku- oczywiście nie ma. Sprawdziłem przekaźnik K2 na sucho klapie i styk przepuszcza prawidło. Po włączeniu pralka na 40 stopniach wykonuje cały cykl normalnie. W trakcie prania sprawdziłem i mam przerwę na K2 który jest sterowany z procesora. Nie mam Ul 2803 po drodze. Proszę o porady co jeszcze można sprawdzić gdyż pralka do najstarszych nie należy i szkoda zezłomować

pzdr ŁS

ps Dla potomnych: Wtyczka od czujnika temperatury pasuje w dwa gniazda, oczywiście ja wsadziłem nie w to co trzeba
  • Relpol
    wioletta92
    Level 18  
    Co znaczy że pralka przy 40 st. wykonuje cykl normalnie. Przecież jeśli nie osiągnie temperatury, to będzie prać w nieskończoność dopóki nie osiągnie temperatury. Nie przejdzie do płukania. Czy czujnik NTC przełożyłeś ze starej grzałki? Pamiętaj że to urządzenie załącza grzanie w 8 minucie od początku prania.
  • Relpol
    woodz
    Level 2  
    Otórz i tak i nie. Z tym że wykonuje cykl normalnie to sie trochę rozpędziłem. Wykonuje cykl skracając sobie czas z np 48min do 34min. Ja nawet tego nie zauważyłem dopiero małżonka mnie uświadomiła.
    pzdr
    wioletta92
    Level 18  
    Nowa grzałka była z czujnikiem NTC? Jeśli tak to przełóż czujnik ze starej grzałki i będzie ok.
    woodz
    Level 2  
    Problem już jest rozwiązany, pisałem wyżej ze wtyczke od czujnika temperatury włożyłem w nie to gniazdo(jakims cudem pasowało:))

temat można zamknąć