Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oscyloskop BST BS5010V - brak możliwości kalibracji sondy pomiarowej

devilroot 12 Dec 2012 19:40 4476 10
    devilroot
    Level 11  
    Witam,
    Na wstępie chciałbym napisać iż nie jestem elektronikiem tylko mechanikiem dlatego pewne sprawy nie są mi dobrze znane. Wpadł mi w ręce używany taki oto oscyloskop Link i po dokupieniu do niego sondy TP6100 100 MHz (była najtańsza na allegro) mam problem ze skalibrowaniem go. Trymerem nie da się ustawić prostego przebiegu. Może sonda jest niewłaściwa do tego modelu albo sam oscyloskop jest wadliwy lub może coś źle robię... nie mam już więcej pomysłów dlatego proszę o radę. Na wejściu oscyloskopu jest 1M om 30pF. Sonda ma dwa zakresy - 1:1 oraz 1:10 X1: 85pF-115pF oraz X10: 14,5pF-17,5pF DC-6MHz DC-100MHz. Zakres kompensacji - all oscilloscopes. Wg instrukcji sondy powinienem przy ustawieniu 1:10 zrobić pomiar na 1KHz taki jak wychodzi na oscyloskopie. Na zdjęciach mam nadzieję widać wszystko. W miarę prosto jest tylko przy ustawieniu sondy 1:1 a chyba nie o to chodzi... Nie posiadam schematu do tego oscyloskopu bo pewnie da się ustawić potencjometrem w samym oscyloskopie jakieś wartości.
    Z góry dziękuję za pomoc,
    Pozdrawiam
    Oscyloskop BST BS5010V - brak możliwości kalibracji sondy pomiarowej Oscyloskop BST BS5010V - brak możliwości kalibracji sondy pomiarowej Oscyloskop BST BS5010V - brak możliwości kalibracji sondy pomiarowej Oscyloskop BST BS5010V - brak możliwości kalibracji sondy pomiarowej Oscyloskop BST BS5010V - brak możliwości kalibracji sondy pomiarowej Oscyloskop BST BS5010V - brak możliwości kalibracji sondy pomiarowej Oscyloskop BST BS5010V - brak możliwości kalibracji sondy pomiarowej
    devilroot
    Level 11  
    Próbowałem już różnych opcji. Zarówno przy DC jak i przy AC jest tak samo. Jest jedynie minimalne przesunięcie pionowe wykresu.
    Proszę o radę co mam z tym fantem zrobić.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    devilroot wrote:
    Na wejściu oscyloskopu jest 1M om 30pF. Sonda ma dwa zakresy - 1:1 oraz 1:10 X1: 85pF-115pF oraz X10: 14,5pF-17,5pF DC-6MHz DC-100MHz.

Przeczytaj to uważnie i pomyśl, co tu jest nie tak.
    devilroot
    Level 11  
    Też o tym myślałem ale zastanawiały mnie dwie rzeczy... mianowicie pisze w instrukcji sondy że jest kompensacja do wszystkcich oscyloskopów a po drugie w instukcji obsługi oscyloskopu pisze taka uwaga:
    Probe operating :
    Use 10:1 to 1:1 alternating probes. When using 10:1 probe, input impedance is
    10MΩ 16 pF. While if 1:1 is used for observing lower signal, input impedance is
    1MΩ 30 pF. At this stage, please consider of the affection of the probe upon the
    detected circuits.
    Ten zakres 10MΩ mieści się w tym który ma sonda. W innej intrukcji podobnej sondy P6100 która ma praktycznie takie same parametry pisze że kompensacja jest w zakresie 10-35pF.
    Nie chcę kupować następnej sondy żeby zobaczyć taki sam efekt na ekranie dlatego proszę o 100% diagnozę. Kupować nową sondę? Pozdrawiam
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Kup sondę której zakres kompensacji zawiera się w zakresie 30pF tyle ile ma wejście oscyloskopu.
    devilroot
    Level 11  
    Pożyczyłem sondę ale niestety bez etykiety i jest to samo. Istnieje jakiś sposób na zmierzenie kompensacji sondy? Rozumiem że multimetrem tego nie zmierzę ponieważ wychodzi mi 0,23 nF i zmienia się podczas kręceniem trymera od 0,18 do 0,23 tyle że nF.
    tzok
    Moderator of Cars
    Odkopię temat, bo też kupiłem dwie takie sondy. Podany zakres pojemności to nie jest zakres kompensacji, tylko rozrzut parametrów, kompensacja jest dużo szersza, choć niestety nie wiem jaka ale na oscyloskopie o pojemności wejściowej 20pF daje się skompensować bez problemu. Sonda PT6100 jest kopią sondy Hantek PP-150.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Hantek ma 15-35pF kompensację.
    tzok
    Moderator of Cars
    Te sondy też - znalazłem identyczna sondę w której ten parametr jest podany.

1. Products Number: TE-MT299
    2. Products Name: Oscilloscope Scope Clip Probe 100MHz Tektronix HP
    3. Bandwidth: DC-6MHz
                         DC-100MHz
    4. Attenuation Ration: 1:10
    5. Input Resistance: 1MΩ:10MΩ
    6. Input Capacitance X1: 85pF-115pF
                                X10: 14.5pF-17.5pF
    7. Compensation Range: 15pF-35pF 

Właśnie podpiąłem tę sondę do S1-112A, który ma 30pF i bez problemu ją skompensowałem, z jeszcze sporym zapasem.

Oznaczenie tych sond w/g producenta to E5011 (jest na opakowaniu, na naklejce z kodem paskowym) i takie samo jest dla sond TP6100 jak i TE-MT299.
    devilroot
    Level 11  
    Czyli wychodzi na to że coś z oscyloskopem jest nie tak...