Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zelmer, voyager - Odkurzacz zelmer spalona płytka

Piotrek_1232 13 Dec 2012 11:21 6450 7
    Piotrek_1232
    Level 11  
    Witam
    Uszkodzenie jest takiego typu jak na zdjęciu w odkurzczu zelmer voyager. wydaje mi się że jest to płytaka od sterowania obrotami odkurzacza. Odkurzacz pochodził 4 lata jest jeszcze w dobrym stanie. Moje pytanie: czy dam radę to naprawić w jakiś prosty i niedrogi sposób? Dodam że cena odkurzacza to obecnie ok 300 zł
    Proszę o jakieś sugestje i podpowiedzi.

pawel16150
    Level 30  
    Zrób lepsze zdjęcie samej płytki
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dowolny inny regulator, np z układem U2008 o odpowiednich parametrach obciążenia.. Przyjrzałbym się też silnikowi, czy to nie jego sprawka.
    Piotrek_1232
    Level 11  
    Przepraszam ze się nie odzywałem ale czas gonił. Mam chwilkę więc wrzucam fotki tej płytki

Na moje oko to silnik w porządku nie widać żeby był opalony czy coś. Można go jakoś sprawdzić, podpiąć na krótko?
  • Helpful post
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Możesz podłączyć z pominięciem tego regulatora. Wtedy będzie chodzić na 100%. Silnik, to ustrój elektryczny i tego się nie ogląda,a mierzy. Więc nic na oko!
    Piotrek_1232
    Level 11  
    Mam go zmierzyć miernikiem? A czy jeśli go zrobię na krótko z pominięciem regulatora i tak będę użytkował to może się spalić, czy będzie pracował tak jak bym na reguratorze rozkręcił na max, bo w sumie ta regulacja była zbędna bo i tak pracował na najwyższym stopniu
    Anonymous
    Anonymous  
    Piotrek_1232
    Level 11  
    Dziękuję za odpowiedzi. Odkurzacz kupiłem nowy a ten podłączyłem na krótko i chodzi więc mam teraz 2 ale przeznaczę go do garażu.

Temat do zamknięcia