Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

saab/93/2005 1,9 tdi 150 km - kasowanie inspekcji, nie działa wskaźnik spalania

13 Gru 2012 13:07 17109 19
  • Poziom 10  
    Witam

    Mam problem z saabem 93 1,9 tdi 150 km 2005 rok sport combi.
    Mianowicie nie mogę w żaden sposób skasować inspekcji serwisu, próbowałem na kilka sposobów ale niestety lipa, a drugi problem nie wyświetla mi bieżącego spalania on.
    Podłączyłem go pod komputer wyświetlił mi błąd komunikacji z wyświetlaczem i tyle elektryk mówił, że błąd ten wynika z nie doprogramowania komputera czy jakoś tak. Proszę o pomoc w tej sprawie co mam zrobić.

    Pozdrawiam
    M
  • Poziom 35  
    Jakie są konkretne błedy??
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    E, tam błędy, licznik był cofany...
  • Poziom 35  
    Całkim możliwe, a wręcz pewne
  • Poziom 10  
    ok a wiec skoro był cofany licznik czy można przywrócić stan poprzedni tak żeby było jak należy ??
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Można.
  • Poziom 10  
    A jak możesz mi powiedzieć coś bliżej?? A mianowicie czy wszystkie funkcję komputera pokładowego takie jak kasowanie przeglądu ręcznie zostaną przywrócone ?/
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Zostaną przywrócone.
  • Poziom 10  
    a może ty to robisz :) powiedz cenę a się zjawie ??
  • Poziom 2  
    Saab 1.9 tid 150KM 2005, sprowadzony
    mam podobny problem, nie działa SID informacja o spalaniu, Fuel 0, zawsze pokazuje ----, DTE działa poprawnie.
    nikt do tej pory nie potrafił usunąć problemu,
    proszę o info, czy udało się komuś to napawić, jeśli tak proszę o kontekt
  • Poziom 10  
    a czy inspekcji też nie możesz wykasować ??
  • Poziom 2  
    nie wiem, czy czasem fakt że zawsze mam ustawiany następny serwis z dużym wyprzedzeniem (ok. 700 dni) nie ma związku ze wspomnianym kasowaniem.
    Nieumiejętnie mi tak przestawił technik i nie potrafił cofnąc.
    Dodam, że wymiana pompy paliwowej (2 lata temu) nic nie pomogła.
    Sofware był upgradowany.
  • Poziom 10  
    Wskaźnik zużycia oleju zależny jest od filtra cząstek stałych i jego zużycia.
    u mnie pożądany elektryk wyzerował ten licznik i mam tak jak być powinno 100 % i 365 dni do przeglądu koszt 100 zł. Problem ze wskaźnikiem spalania bieżącego wynikać może z faktu iż licznik był cofany.
    A jeszcze co do filtra cząstek stałych powiedział mi jeszcze tak : zużycie faktyczne filtra mam na 25 % wiec jak już będę miał 100 % zużycia on go wyciągnie i zrobi obejście do komputera w taki sposób żeby komputer myślał że on nadal jest koszt operacji 400 zł.

    Pozdrawiam
  • Poziom 2  
    Czy móglbys cos blizej napisac, jeśli faktycznie ktoś cofał licznik, czego niestety nie mogę wykluczyć, jaki to ma związek z brakiem wyświetlania chwilowego spalania.
    Czy istnieje jakiś sposób naprawy tego problemu. Aktualnie wyświetla się "----"
  • Poziom 10  
    Jedno co na pewno mogę powiedzieć to to że nie jest to związane z żadnym przepływomierzem czy pompą. Zdaniem tego mojego elektryka stało się to przy cofaniu licznika,( bo u mnie był cofany o 60 000 ) ale nie miał czasu się przyglądać bo umówiony z nim byłem tylko na przywrócenie oryginalnego stanu licznika regeneracje filtra cząstek stałych i kasowanie oil q. ale jak będę coś wiedział na pewno napisze
  • Poziom 8  
    a patrzyłes usunac ,,time for service,, wchodzac w komputerze : setting- przytrzymac przycisk set i strzałkami na kierownicy wejdz time for service , wcisnij pedał hamulca i wybierz ,,yes,, . Ja mam 9-3 2008 r no i u mnie akurat tak wykasowałem ale niewiem czy u ciebie tak samo w tym roczniku przed fl.
  • Poziom 9  
    Mam taki sam problem, kupiłem Saaba 9-3 2003r i nie wyświetla mi spalania.
    Raz udało się że działało spalanie na komputerze, stał odpalony z 5 min na wolnych obr po czym wsiadłem do samochodu, ruszyłem i pokazywało spalanie. Jechałem z 30km , w połowie drogi zresetowałem komputer i dalej działo poprawne. Po zgaszeniu samochodu i kolejnym uruchomieniu niestety nie działa. Próbowałem dzisiaj z 10 razy i nie pokazuje spalania.
    Zaświecił mi się "time for service" ale skasowałem go normalnie z przycisków więc z tym nie ma problemu.

    Kto mi podpowie jak najprościej zdiagnozować i naprawić wskaznie spalania?
  • Poziom 8  
    hmmm dziwna sprawa... ja to u siebie miałem średnie spalanie po czym zresetowałem go przytrzymując przycisk z czerwona słuchawką i pokazywało mi czasowe spalanie ale po iluś km komputer przełacza sie na inne funkcje... a patrzyłes może w internecie instrukcje obsługi?
  • Poziom 9  
    Nie znalazłem instrukcji do tego właśnie.
    Mam zwykły panel, bez navi.
    Tak jak tutaj: http://www.google.pl/imgres?client=firefox-a&...QcMCg&iact=rc&dur=358&page=2&start=28&ndsp=35


    wszystkie opcje na tym ekranie małym działają, zasięg paliwa z baku pokazuje, tylko spalanie nie wyświetla się, raz mi się tylko zdarzyło, że pokazywało spalanie.
    To mój pierwszy saab, ale w innych samochodach zawsze spalanie samo się pokazywało po odpaleniu a tutaj 0 o nic nie wskazuje.
  • Poziom 8  
    to u ciebie serwis sie pali na srodku kokpitu czy od razu za kierownica? ja też nie mam navi ale mam tą nowsza deskę -rocznik 2007 i to jest własnie to że nie wiem jak to i ciebie jest rozwiązane gdyż to też moja pierwsza saabina i dopiero ją również poznaję... wejdz może sie zaloguj na saabotage i załóż nowy temat bo na tej stronie jest pełno fachowców od Saabikow:)