Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fiat Brava - Nie odpala na zimnym solniku

limak3004 13 Gru 2012 15:52 1761 5
  • #1 13 Gru 2012 15:52
    limak3004
    Poziom 15  

    Witam. Posiadam fiata brave 1.6 16v benzyna 1996r i mam z nim kłopot już 2 sezon. Gdy przychodzi temperatura -10 samochód nie chce odpalić. Czuć paliwo rozrusznik kręci a nie zapala. Jeśli nagrzeję w garażu to po wielu próbach odpali ale nie pracuje chyba na wszystkich tłokach dopiero jak się zagrzeje chodzi normalne. Lecz nawet jak jest ciepły szarpie przy ruszaniu i gdy jest po długiej tracie to czasem na wolnych obrotach mrugnie kontrolka oleju. Byłem już z nim u wszystkich mechaników i elektromechaników zostały dobierane świece przewody. Czujniki i filtry chyba wszystkie są nowe. Katalizator ma wycięty środek, cewkę wyciągałem na noc i kładłem na grzejnik i nic. Była też mierzona kompresja na zimnym silniku i wszystko jest w porządku. Pod komputerem nic nie wykryto. Do benzyny dolewałem denaturat i też nic nie pomogło. Na tym moje pomysły się skończyły czy może być coś jeszcze? Może te modele mają jakieś felerne miejsce o których nie wiem?

  • Fibaro
  • #2 13 Gru 2012 16:01
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    limak3004 napisał:
    Byłem już z nim u wszystkich mechaników i elektromechaników
    Wiesz chociaż czego mu brakuje do odpalenia? Iskra, wtryski, dolot, wydech, temperatura jaką widzi sterownik? Sprężanie? Tak to sobie można gdybać.

  • Fibaro
  • #3 13 Gru 2012 16:02
    Cowboy zagrabie
    Poziom 25  

    Próbowałeś odpalania na plaku (czyt. samostarcie) ? Obstawiałbym układ zasilania paliwem.

  • Fibaro
  • #4 13 Gru 2012 16:16
    limak3004
    Poziom 15  

    Ja nie jestem mechanikiem. Lecz wszyscy specjaliści od których odbierałem auto mówili że wszystkie parametry są w normie. Byłem raz w warsztacie gdy próbowali odpalić fiata to widziałem że coś mu psikali ale nie pomogło.

  • #5 13 Gru 2012 18:32
    wrMarcin
    Poziom 10  

    A może zleć sprawdzenie znaków na rozrządzie, jeśli jest przestawiony, w niskich teperaturach będzie problem z uruchomieniem silnika.

  • #6 13 Gru 2012 23:13
    autopoldi
    Poziom 23  

    W tym silniku żeby sprawdzić rozrząd trzeba mieć ustalacze nie ma fabrycznych znaków

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo