Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z uruchomieniem komputera, ciemny ekran, zapętlony dźwięk

14 Gru 2012 14:53 1245 9
  • Poziom 2  
    Witam!
    Mam problem z uruchomieniem komputera, gdy go włącze ekran nie reaguje, a sam komputer jak by się zapętla, co pare sekund słychać ten sam dźwięk i w tym samym momencie widać diode i słychać dźwięk sygnalizujacy próbę odczytu płyty w napędzie. Odłączałem już wszystkie dyski, napędy, wymieniałem ramy na inne(mam stare podzespoły), resetowałem CMOS i nic.
    Na dodatek miałem dokładnie taką samą sytucację jakiś tydzień temu, rozłożyłem całego kompa, wyczyściłem go, przesmarowałem procka pastą, złożyłem spowrotem i nic. Po czym próbowałem złożyć 1 kompa z 2 i dalej nic, dałem mu odpocząć 2 dni i złóżyłem takiego jakiego miałem na samym początku i o dziwo uruchomił się, tak po prostu mu przeszło jak gdyby potrzebował kilku dniu odpoczynku. Niestety sytuacja znów się powtórzyła i chcę się w końcu dowiedzieć jaka jest tego przyczyna i jak rozwiązać ten problem bo co tydzień rozkładać kompa na części pierwsze i dawać mu 2 dni odpoczynku mi się nie uśmiecha.

    Mam nadzieję na szybką pomoc
    Pozdrawiam
  • Poziom 30  
    Jaki to jest dźwięk? Sygnały krótki-długi?
  • Poziom 29  
    Wyjmij płytę z obudowy, najlepiej na drewniany stół i tam uruchamiaj. Podłącz tylko zasilacz, procek z chłodzeniem, głośniczek i kabelki włącznika z diodami.
    Bez podpinania RAMu sprawdź czy zachowa się tak samo.

    A pozatym, nie podałeś konfiguracji sprzętowej z modelem zasilacza włącznie.
  • Poziom 2  
    To nie jest typowy dźwięk wydobywajacy się z głośniczka, to tak jakby procesor czy płyta główna próbowała uruchamiać co chwilę to samo, to samo się tyczy napędu.

    Bez podpinania ramu słychać to co zwykle słychać gdy nie ma ramu.

    Komputer to zestaw HP
    O zasilaczu nie ma napisane nic oprócz tego że jest 300W
    Ramy 2 kości po 1GB od Hyundai
    Procek Intel Core 4 3,06 z tego co pamiętam
    Graf Radek X1300
  • Poziom 2  
    Poprawka:
    Ostatnio tak się działo z RAMem, spradziłem jeszcze raz i po wyjęciu kości nie słychać tego piszczenia i dzieję sie cały czas to samo, sory za moje lenistwo, a kondensatory wyglądają OK
  • Poziom 15  
    Spróbuj na innym zasilaczu.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 29  
    Możesz jeszcze wyjąć procesor, ale różne płyty główne zachowują się różnie bez procesora, więc jeśli dalej będzie restartować, nie oznacza to że procek jest dobry. Za to jeśli przestanie się restartować, może być jednym z podejrzanych.
    Ale tak z doświadczenia, to sprawdziłbym jak się ten zestaw zachowa na innym zasilaczu.
  • Poziom 2  
    Nie no muszę kupić nowego kompa...
    Po wyjęciu karty graficzej(bez ramu) z głośniczka zaczeło wydobywać się piszczenie, po ponowym włożeniu grafiki ciągle piszczenie, włozyłem RAMy i co? Komputer działa :D