Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dziwny defekt kart graficznych - nie działają pod PCI-E x16

konmaj 14 Dec 2012 15:16 5124 11
  • #1
    konmaj
    Printers specialist
    Witam. Otóż sprawa wygląda następująco. Nazbierało mi się kilka uszkodzonych kart graficznych, które sprawdzone kiedyś na będącej "pod ręką" płycie głównej nie uruchamiały się. Ostatnio postanowiłem je posprzedawać, wcześniej sprawdziwszy na mojej aktualnej "płycie testowej", czyli Asrock 775Dual-VSTA. Ku mojemu zaskoczeniu, 2 karty, a konkretnie Geforce 8600GT i 8800GTS normalnie odpaliły, obraz bez żadnych zakłóceń, nie było też najmniejszych problemów po instalacji sterowników. Następnie karty podłączyłem do 2 innych dostępnych płyt ze złączem PCI-Express (Gigabyte GA-M56S-S3 i Asus M2N4-SLI) i tu nie chciały w ogóle działać. Po dokładnym zapoznaniu się ze specyfikacjami wszystkich wspomnianych płyt głównych zorientowałem się, że Asrock posiada złącze x4, zaś pozostałe - x16. I w związku z tym moje poniższe pytania. Czy ktoś spotkał się z takim defektem? Czym może to być spowodowane? Z góry dziękuję za wszelkie sensowne odpowiedzi i pozdrawiam.
  • #2
    at@
    Level 2  
    Witaj!
    jest to podobne do "zrzucić kryształ", najczęściej w produkty NVIDIA
    w tym przypadku - wydaje się, że stracił kontakt na wielu liniach PCI-E
    nie wszystkie płyty rozpocznie się od karty graficznej - wydaje się, że ta karta będzie działać prawidłowo z kartą PCI-E x4, takich jak ASUS A8N-E, lub równoważnym ...
    istnieje niewielka szansa, aby przywrócić ogrzewania kryształu ...
    niewiele informacji na ten temat (w języku rosyjskim): http://www.gsmforum.ru/threads/116155-П...0;ть-чипы
    Więcej na ten temat można przeczytać na www.rom.by (отвал кристалла)
  • #3
    Oximon
    Level 27  
    Jeżeli są to grafiki stare mogą mieć ubrudzone/ew. np. zaśniedziałe styki. Spróbuj przetrzeć dokładnie wszystkie styki jakimś alkoholem, denaturatem. Sprawdź, czy to coś zmieni.

    Przydałoby się sprawdzić na jeszcze innej, pewnej płycie. Być może grafiki są przystosowane do gniazda z zasilaniem x4, a płyta x16 nie odsługuje takich kart.
  • #4
    konmaj
    Printers specialist
    Styki na tych kartach są w porządku - wyglądają bez zarzutu, a dla pewności je wyczyściłem. Same karty mają standardowe oznaczenia, więc chyba normalnie powinny obsługiwać PCI-E x16, zresztą jedna została kupiona w niesprawdzonym zestawie z płytą mającą PCI-E x16. A co do wspomnianych wyżej "problemów z kryształem", to może wyjaśni to ktoś posługujący się językiem polskim? :D
  • Helpful post
    #5
    djzatorze
    Level 23  
    Spotkałem się z takim defektem przy karcie 8600 GT od Gigabyte, bodajże 512 MB DDR3. Karta włożona w PCI-E 4x (16x fizycznie, 4x elektrycznie) śmigała aż miło, dawała się kręcić wyżej niż 8600 GT innych producentów. Po włożeniu w PCI-E 16x (fizycznie i elektrycznie) nie dawała sygnału na monitor, aczkolwiek płyta główna nie sygnalizowała uszkodzenia karty graficznej. Używałem tej karty potem od czasu do czasu, aż któregoś dnia wygrzałem ją całą i działała przez 3 lata bez zarzutu. Któregoś dnia niestety zaczęła wyświetlać z błędami, zatem z powrotem spoczęła na półce...:) Jej dziwne zachowanie w slotach 16x zostało potwierdzone na 3 płytach głównych.
  • #6
    konmaj
    Printers specialist
    Właśnie ta moja 8600GT to też wersja firmy Gigabyte z pasywnym chłodzeniem (taka charakterystyczna rozłożysta czarna "kratka") i 256 MB pamięci DDR3. Czyli wygląda na to, że jakiś element na karcie związany ze złączem PCI-E nie kontaktuje...
  • #7
    djzatorze
    Level 23  
    Najpewniej jest to ten sam model, nie jestem pewien czy moja miała 512 czy 256 MB. Co w niej było nie tak - nie mam pojęcia, metody "naprawy" którą zastosowałem, nie polecam (wariatów którzy chcą spróbować zapraszam na pw :)), jednak usterka zdaje się mieć związek z kiepskimi lutami...
  • #8
    at@
    Level 2  
    trochę o ogrzewaniu (w jaki sposób można spróbować odzyskać kartę)
    W bazie zawiera artykuł na temat ogrzewania (pieczenie) karty do piekarnika - tak czasami działa, ale nie jest zalecany ...
    inny sposób - ogrzewanie stacja lutownicza (np. Hot Air), procedura jest podobna do lutowania BGA, skorygowanej o obecności kryształów związku. (Przy okazji, jeśli chip jest często rebolle przywróceniu kontaktu między podłożem i Crystal - to jest o opiniach sterty jest chip na karcie - takie naruszenie jest niezwykle rzadko)
    Trzeci sposób - zawsze ciepły-crystal potężny lutownica (bardziej odpowiedni dla rozpoznania, ponieważ właściwe rzeczy szansa na uszkodzenie chipa jest minimalna, a niższa temperatura z tej metody nie zawsze jest możliwe, aby przywrócić dobry kontakt pomiędzy chipem a podłożem)

    I co najważniejsze - nie przesadzaj z ciepła, lub można dostać kryształową obwód (z powodu rozszerzalności cieplnej związku i lutowania)

    według moich statystyk, około 20% wszystkich żetonów po rozgrzaniu normalnie pracować, najważniejsze, aby pamiętać, aby zmienić system chłodzenia na normalne ...
  • #9
    konmaj
    Printers specialist
    Karty zostały sprzedane jako uszkodzone. Dziękuję za zaintereresowanie tym tematem :D
  • #10
    konmaj
    Printers specialist
    Witam ponownie. Postanowiłem odświeżyć ten temat, ponieważ trafiły do mnie 3 kolejne karty z takim problemem - dołączam zrzuty ekranu z programu Everest z zaznaczoną przepustowością złącza PCI-Express:

    Dziwny defekt kart graficznych - nie działają pod PCI-E x16 Dziwny defekt kart graficznych - nie działają pod PCI-E x16 Dziwny defekt kart graficznych - nie działają pod PCI-E x16

    Żeby było ciekawiej, jedna z tych kart przez jakiś czas postanowiła działać normalnie, ale problem znowu powrócił:

    Dziwny defekt kart graficznych - nie działają pod PCI-E x16

    Czekam na sugestie, co dokładnie może szwankować i z góry za nie dziękuję :D
  • #11
    Eidems
    Level 29  
    djzatorze wrote:
    Spotkałem się z takim defektem przy karcie 8600 GT od Gigabyte, bodajże 512 MB DDR3. Karta włożona w PCI-E 4x (16x fizycznie, 4x elektrycznie) śmigała aż miło, dawała się kręcić wyżej niż 8600 GT innych producentów. Po włożeniu w PCI-E 16x (fizycznie i elektrycznie) nie dawała sygnału na monitor, aczkolwiek płyta główna nie sygnalizowała uszkodzenia karty graficznej. Używałem tej karty potem od czasu do czasu, aż któregoś dnia wygrzałem ją całą i działała przez 3 lata bez zarzutu. Któregoś dnia niestety zaczęła wyświetlać z błędami, zatem z powrotem spoczęła na półce...:) Jej dziwne zachowanie w slotach 16x zostało potwierdzone na 3 płytach głównych.

    Są to karty z serii GF8XXX i są po prostu awaryjne, nie ma co tutaj się na ich temat rozpisywać, albo będą sypać artefaktami po jakimś czasie albo nie będą pracować prawidłowo.
  • #12
    konmaj
    Printers specialist
    Ale jedna z nich to Radeon.