Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wyciek oleju spod głowicy

miisiek22 06 Feb 2005 19:30 5613 7
    miisiek22
    Level 11  
    Witam mam golfa III 1.6 CL 94`z LPG. Od pewnego momentu wycieka mi olej spod prawdopodobnie głowicy lub gdzieś w okolicy wałka rozrządu. Zauważyłem że nawet w miarce oleju jest mokro a zawsze tam było sucho i tak jakby tamtędy do góry olej też wybijało. Nie wiem czasem czy nie mam zapchanego odpowietrznika przy zaworach bo oststnio trochę uzbierało mi się białej mazi na korku wlewu oleju. Pomocy skąd ten olej bo najwięcej jest go koło paska rozrządu.
    Doktorr
    Level 35  
    Maź biala na korku w zimie w tym silniku to rzecz normalna.Jeżeli chodzi o nagle pojawienie się wycieków oleju z uszczelnienia silnika w wielu miejscach świadczy o przedmuchach z komory spalania do karteru, najczęściej w wyniku zużycia pierścieni tokowych, żadziej w wyniku mechanicznego uszkodzenia jednego z toków. zmierz kompresję na cylindrach może to rozjaśni sytuację.
    citron_bx
    Level 14  
    jest to możliwe ztwojego opsu że przy przytkanym odpowietrzeniu olej wycieka nie spod głowicy tylko z uszczelniaczy simera które nie wytrzymują zwiększonego ciśnienia w misce olejowej moim zdaniem po oczyszczeniu oddmy powinno wszystko powrucić do normy
    miisiek22
    Level 11  
    citron_bx wrote:
    jest to możliwe ztwojego opsu że przy przytkanym odpowietrzeniu olej wycieka nie spod głowicy tylko z uszczelniaczy simera które nie wytrzymują zwiększonego ciśnienia w misce olejowej moim zdaniem po oczyszczeniu oddmy powinno wszystko powrucić do normy

ale ja do końca nie wiem jak się czyści odme. kiedyś to wyczyściłem wężyk w którym był zamarznięty biały osad ten z oleju.
    A czy możliwy jest wyciek z boku wałka rozrządu obok paska? Jakoś za dużo tego oleju i to gwałtownie sie pojawił. A ciśnienie to mam chyba OK bo na mocy to on nic nie stracił i z rury nie wali czarna chmura(rura jest suchusieńka).Pozdrawiam
    czapajew
    Level 22  
    Witam
    U mnie było podobnie i okazało się że trzeba wymienić uszczelniacz wałka rozrządu, po wymianie wszystko było ok.
    wodniksp
    Level 12  
    Biorąc pod uwagę fakt że czyściłeś odmę z białeej mazi, teraz masz ją w dalszym ciągu na korku sądzę że należałoby jednak zmierzyć ciśnienie na cylindrach. To że nie czujesz spadku mocy auta może być wrażeniem subiektywnym.
    citron_bx
    Level 14  
    jeśli oczyściłeś i jest tak samo zastosój podpowiedż CZAPAJEWA bo silnik nie zużywa się w ciągu kilku dni.
    miisiek22
    Level 11  
    Witam wyciek ustąpiła sam ale do tej pory nie wiem skąd ciekło
    Pozdrawiam Michał