Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla E11 FL - Awaria elektryki , centralny, radio, oświetlenie

foldback 14 Dec 2012 20:42 18378 3
    foldback
    Level 29  
    Witam

Posiadam Corollę E11 FL wersja angielska cala instalacja elektryczna fabrycznie montowana. Otóż pożyczyłem dziś swoje auto rodzinie i podobno zgasło radio.
    Usterki, które wystąpiły naraz: radio i wyświetlacz martwe, centralny zamek nie reaguje na pilota nie można go zamknąć z kluczyka innych drzwi, brak oświetlenia kabiny i bagażnika, kontrolka otwarcia drzwi cały czas zgaszona bez względu na otwieranie drzwi, problem z zegarami po włożeniu kluczka wskazówki prędkościomierza i obrotomierza wędrują do połowy po ok .1 sekundzie komputer wraca do ustawień początkowych - dzieje sie tak za każdym razem gdy przekręcę kluczyk na kontrolki.
    Sprawne: pozostałe światła, wycieraczki, dmuchawa, klima, ogrzewanie szyby, elektrycznie opuszczane szyby, silnik odpala można normalnie jeździć autem.
    Obecnie sprawdziłem napięcie za zaciskami na akumulatorze po włączeniu świateł nic nie siada 12,54 V. Sprawdziłem bezpieczniki obok kierownicy po lewej stronie i w komorze silnika są sprawne. Kable w komorze silnika całe nie widać śladów ataków zwierzątek.
    Auto ostatnimi czasy stało w garażu ale od 3 dni na dużym mrozie było pod chmurką.

Czy ma ktoś jakiś wspólny element wiążący te usterki.
    1.) Podejrzewam punkt masy - tylko nie wiem gdzie może być umiejscowiony dla tych urządzeń/usterek.
    2.) Sterownik centralnego - gdzie się znajduje w tym modelu.
    3.) Wiązki w drzwiach ?

Bardzo proszę o jakiś schemat elektryczny.

Aktualizacja
    Podczas sprawdzania przeoczyłem bezpiecznik DOME wartość 15 A. Nowy bezpiecznik pali się momentalnie- w obwodzie jest cały czas zwarcie. Odłączyłem radio, gniazdo zapalniczki oraz sterowniki za schowkiem pasażera bez poprawy.
    krzywy0220
    Level 2  
    Wczoraj zrobiło mi się to samo, identycznie. Czy jest jakiś sposób żeby to rozwiązać? Dodam że również mam problem z tym samym bezpiecznikiem umiejscowionym pod maską. Cały czas się przepala 15 A.
    krzywy0220
    Level 2  
    Chciałbym bardzo podziękować użytkownikowi foldback. Wiadomość przesłana przez niego była bardzo mocno pomocna, a mianowicie napisał w niej:"Tu jest wątek, który założyłem na innym portalu. http://forum.corollaclub.org/viewtopic.php?p=634875#634875

U mnie przyczyną awarii była żarówka w podsufitce polecam to sprawdzić w 1 kolejności. Ja niestety przekopałem sporą cześć auta a na rozwiaza nie wpadłem przypadkiem. "

Miałem ten sam problem. Jeszcze raz bardzo dziękuje. Pozdrawiam.
    kaamil83
    Level 10  
    Witam, mam problem z centralnym zamkiem corolla e11 99r 5d , zdjecie pilota na https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11844022#11844022 , sprawdzalem juz pilota w serwisie testerem i powiedziano mi ze wysyla sygnal. Nie wiem gdzie teraz szukac problemu ze nie pilot nie otwiera zamkow czy to sterownik ? choc sterownik cyka i kiedy sie zmasuje kable wychodzace ze sterownika jeden od otwierania drugi od zamykania to dziala . Nie wiem jak sprawdzic czy sterownik wysyla sygnal po wcisnieciu guzika z pilota . Mam schemat centralnego ale nie wiem gdzie szukac ze schematu elementu nr 7 i nr 16 . Sterownik jest wpiety z tylu skrzynki z bezpiecznikami .

a tak wyglada skrzynka z bezpiecznikami pod kierownica

prawdopodobnie z tylu tez sa dwie kostki - przekazniki nie wiem tylko jak je sprawdzic i czy moze byc tak ze wszystko dziala oprocz otwierania z pilota i bylaby wina przekaznika czy tez sterownika ?

Dodano po 1 [minuty]:

Zapomnialem dodac ze sterownik centralnego to ta wystajaca widoczna na zdjeciu pomaranczowa wtyczka z dalsza czescia sterownika wpietego od tylu bezpiecznikow

Dodano po 35 [minuty]:

a tak prawdopodobnie wyglada z tylu skrzynki bezpiecznikow - te dwa czarne przelaczniki TOYOTA czy to moga byc te elementy ze schematu 7 i 16 ? jesli tak to jak je sprawdzic ? wg schematu jedna strona to lock druga unlock w kazdym z tych przelacznikow

Dodano po 50 [sekundy]: