Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Pytanie] Co kupić - czyli kuchnia gazowa do 1500 zł

dram123 14 Dec 2012 22:57 2757 7
    dram123
    Level 11  
    Witajcie.

Pragnę sobie na święta sprawić prezent i kupić kuchnie gazową(piekarnik + palniki gazowe) (tzn taką na BUTLE, (NIE NA GAZ ZIEMNY))

Ważna rzecz to aby to byla 50'tka czyli 50cm szerokości.

Oczywiście wszelkie energooszczędności aby były zachowane (coś al'a optigas w amice).

Rozmyslam nad tymi

amica 53GG5.43zpTgN(XxL) Eco

oraz
    amica 53GG5.43ZpTgN(WL)

Proszę podawajcie propozycje znanych producentów, nie chce kupować bubla który jeszcze mi sie w tym roku popsuje.

Pozdrawiam, Dram.
    pawel-jwe
    Level 30  
    Kuchenki, które podałeś są gazowo-elektryczne (tzn. palniki gazowe, piekarnik elektryczny). Natomiast co do gazu (ziemny czy butlowy) to zależy to tylko i wyłącznie od dysz (przy kupnie w sklepie podaj tylko na jaki gaz chcesz i oni Ci na miejscu założą takie jak trzeba).
    Jeśli dobrze patrzałem to miedzy tymi kuchenkami, co podałeś jest tylko jedna różnica - kolor (biały/stalowy) więc to tylko kwestia gustu.
    Ja ostatnio (2 miesiące temu) kupiłem: AMICA 52GE4.33ZpTa W Eco
    Dałem ok 850zł i jestem bardzo zadowolony (piekarnik z termoobiegiem i innymi "cudami" więc jest ok).
    PS. Osobiście nie dał bym 1500zł za kuchenkę tego typu(max 1000zł)
    dram123
    Level 11  
    Ta twoja kuchnia ma piekarnik elektryczny a te co podałem to gazowy i opiekacz elektryczny tak mi sie wydaje przynajmniej.

A kupujac z allegro nie wiem czy mi dysze wymienią
    pawel-jwe
    Level 30  
    dram123 wrote:
    opiekacz elektryczny

Fakt, tu masz rację (nie doczytałem dokładniej), tylko troszkę mnie to dziwi bo ten opiekacz ma 2kW, a piekarnik w mojej kuchence ma 2,2kW (górna 0,9kW + dolna 1,3kW, ewentualnie jak jest to + grzałka termoobiegu 2kW).
    Jak na sam opiekacz to spora ta moc jest :)
    Jeśli mogę coś Ci podpowiedzieć, to o ile korzystasz z gazu butlowego (płacisz za tyle ile zużyjesz) to chyba bardziej opłacalny jest piekarnik na prąd. Ja mieszkam w bloku gdzie gaz mam na ryczałcie i wtedy kuchenka w pełni gazowa jest super opłacalna (niestety musiałem zmienić na gazowo-elektryczną bo piekarnik gazowy dobijał moją Panią, która nie przyzwyczajona do takiego ;) )
    PS. Co do dysz to o ile nie zmieniać Ci w sklepie, to najlepiej zawołać kogoś z uprawnieniami "gazowymi" aby założył Ci poprawne i podłączył kuchenkę (podbije Ci też wtedy gwarancję - bez podpisu osoby uprawnionej do podłączenia jest nieważna).
    dram123
    Level 11  
    Hmm czyli bym musiał szukać u jakiś lokalnych sprzedawców tej kuchenki

Własnie wydaje mi się że bardziej opłacalny jest piekarnik na gaz

Tj. za gaz płacę ok. 50 zł / butle i w przeliczeniu raczej wyjdzie drożej płacić za prąd (który i tak non stop drożeje) niż za gaz
    pawel-jwe
    Level 30  
    dram123 wrote:
    50 zł / butle

Przy takiej cenie to może i tak :) U mnie (Koszalin) z tego co widziałem po stacjach to 65-75zł, poza miastem 55-60zł
    dram123
    Level 11  
    U mnie wychodzi ok. 46-50 zł za butle z dowozem oraz 0,62 zł za KWH więc bardziej raczej opłaca się brać kuchenke gazową (tj. palniki + piekarnik gazowy)

A którą kuchnie w takim razie mi polecisz? Może którąś z tych które ja wybrałem albo jakąś inną?
    patryk260983
    Level 19  
    pawel-jwe wrote:

Fakt, tu masz rację (nie doczytałem dokładniej), tylko troszkę mnie to dziwi bo ten opiekacz ma 2kW, a piekarnik w mojej kuchence ma 2,2kW (górna 0,9kW + dolna 1,3kW, ewentualnie jak jest to + grzałka termoobiegu 2kW).
    Jak na sam opiekacz to spora ta moc jest :)

A to mozliwe, że opiekacz ma 2kW. W instrukcji jest opisana moc znamionowa, czyli na ile w danym momencie na max bedzie pobrana moc, max. przy mojej z termoobiegiem podana jest moc 3,3 kW, bo jednocześnie mogę włączyć razem funkcę termoobieg +grzałka dolna (2kW+1,3kW). Mocy grzałki opiekacza nie ma w specyfikacji (o dziwo), tylko moc grzałki górnej 0,9 kW, a mam na górze 2 grzałki :D
    pawel-jwe wrote:
    Jeśli mogę coś Ci podpowiedzieć, to o ile korzystasz z gazu butlowego (płacisz za tyle ile zużyjesz) to chyba bardziej opłacalny jest piekarnik na prąd.

Mnie zawsze w obliczeniach wychodziło, że jednak nadal gaz jest tańszy niż prąd. U mnie butla jest w cenie 55zł, natomiast 1Kwh kosztuje 69 gr brutto. Piekąc 2 razy w tygodniu przez 2 miesiące nabiłem rachunek w kwocie 25zł, gdzie gotując codziennie godzinami, co chwila woda na herbatę, wekowanie duszenie godzinami itd. gazu za 55zł starcza na 2,5 miesiąca.
    pawel-jwe wrote:
    PS. Co do dysz to o ile nie zmieniać Ci w sklepie, to najlepiej zawołać kogoś z uprawnieniami "gazowymi" aby założył Ci poprawne i podłączył kuchenkę (podbije Ci też wtedy gwarancję - bez podpisu osoby uprawnionej do podłączenia jest nieważna).

I tu się zgodzę jak najbardziej, potrzebna osoba do podbicia gwarancji. Może to zrobić gazownik ten, który dostarcza Tobie gaz, z reguły powinien mieć takie uprawnienia (ci starsi fachem na pewno mają, bo teraz z tymi przepisami jest różnie). Kosztuje to ok. 60zł. Dysze również wymienił mi owy gazownik, choć ta czynność nie jest jakoś bardzo skomplikowana ;-)
    Z tym optigas w Amice, to chyba chodzi im o te dysze oszczędne, mam założone 2 takie i 2 zwykłe i to dobre rozwiązanie, bo faktycznie na tych mocniejszych żona miała problem z kipiącymi ziemniakami nawet na tym najmniejszym palniku, gary w 3-warstwowym dnem i bulgocze w nich na minimalnych gazie jak gejzer.