Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spliter ver 1.3 HD Ready nie działa

szczudel 15 Gru 2012 09:12 3603 21
  • #1 15 Gru 2012 09:12
    szczudel
    Poziom 6  

    Witam, jestem abonentem CYFRY + chciałem sobie rozdzielić sygnał na 2 TV. Więc zakupiłem spliter (Spliter ver 1.3 HD Ready) oraz dekodery, które z nim współpracują, ponieważ mam SAGEMCOM'a a on podobno nie działa. Kable satelitarne są podpięte do dekoderów i konwertera twin, karta znajduje się w spliterze. Kable RJ11 są podpięte do kart w tunerach. Ale nie działa, raz złapało na jednym TV ale na drugim nie. Dekodery oba działają bo gdy włożę oryginalną kartę C+ to wszystko jest ok. Czy mógłby mi ktoś pomóc? Z góry dziękuję.

    Chciałem zrobić prezent na święta a tu jak narazie widzę nieciekawie...

  • #2 15 Gru 2012 10:34
    mihal2002
    Poziom 43  

    Sprawdzić kabel i zaprasować nowe RJ11.

  • #3 15 Gru 2012 13:31
    szczudel
    Poziom 6  

    Kable RJ11 są nowe, co to znaczy zaprasować? Czy mogło się tak stać, że spliter zepsuł karte C+? Ponieważ żaden z 3 dekoderów które posiadam, nie czyta jej dzisiaj a wczoraj jeszcze każdy z nich ją widział(oryginalna kartę)

  • #4 15 Gru 2012 13:36
    mihal2002
    Poziom 43  

    Karta straciła uprawnienia, trzeba zadzwonić do C+ lub reaktywować przez neta.

    szczudel napisał:
    co to znaczy zaprasować?

    Zaciska się nowe wtyczki RJ 11.
    szczudel napisał:
    Kable RJ11 są nowe

    Nie ma takiego kabla, są tylko wtyczki. I jaką masz pewność że poprawnie zaciśnięte?

  • #5 15 Gru 2012 18:23
    szczudel
    Poziom 6  

    Panowie nie mam pojęcia co się dzieje ale wszystko jest nie tak jak powinno. Nawet zwykły kabel satelitarny nie działa... Masakra. Najpierw pójdę do Cyfry + aby mi karte wymienili bo coś się zepsuło, potem się tutaj odezwę.

  • #6 15 Gru 2012 18:55
    mihal2002
    Poziom 43  

    szczudel napisał:
    Najpierw pójdę do Cyfry + aby mi karte wymienili

    Nie ma takiej potrzeby!
    szczudel napisał:
    Nawet zwykły kabel satelitarny nie działa...

    Opisz sytuację dokładnie.

  • #7 15 Gru 2012 20:55
    szczudel
    Poziom 6  

    Więc tak:
    mam dekoder SAGEMCOM i chciałem zrobić prezent na święta rodzince, ale że z nim nie współpracuje spliter który posiadam to zakupiłem dekodery (PACE 2221 oraz STRONG STR 6860) dodatkowo 100 m kabla satelitarnego oraz kable RJ11 i kowerter twin. Wszystko po podłączałem i działało na jednym tv na 2 nie to było wczoraj. Dzisiaj niestety karta C+ nie działała gdy włożyłem ją do jakiegokolwiek dekodera. Może przez to, że całą noc była w spliterze?

    Więc stwierdziłem, że chociaż wymienię kabel satelitarny, ponieważ ten stary jest poprowadzony nie tak jak bym chciał, ale ten który założyłem (nowy) nie działa... i musiałem znów dać stary...

  • Pomocny post
    #8 15 Gru 2012 21:27
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  

    Zacznij od karty: czy dekoder ją widzi?
    W menu Pace sprawdź uprawnienia.

  • #9 15 Gru 2012 21:42
    szczudel
    Poziom 6  

    Sprawdzałem na Sagemcomie i nie widzi karty wszedłem w menu informacje techniczne i nie widzi karty nic nie pisze.

  • #10 15 Gru 2012 21:45
    mihal2002
    Poziom 43  

    szczudel napisał:
    prawdzałem na Sagemcomie i nie widzi karty wszedłem w menu informacje techniczne i nie widzi karty nic nie pisze.

    A dobrze kartę włożyłeś? Sprawdź na DSR 2221.

  • #11 15 Gru 2012 21:49
    szczudel
    Poziom 6  

    Sprawdzałem na każdym tunerze, który posiadam. Najpierw na STRONG, później na Sagemcom i na PACE na końcu. Zawsze to samo, czyli dekoder nie widzi karty.

  • Pomocny post
    #12 15 Gru 2012 21:55
    mihal2002
    Poziom 43  

    To masz problem. Tylko jak będziesz w punkcie C+ nie przyznaj się do splitera.

  • #13 17 Gru 2012 17:46
    szczudel
    Poziom 6  

    Kartę od CYFRY+ dostałem nową na pół godziny trzeba było dać na kanał 250. Wszystko działa, nawet nowy kabel, nie wywinąłem tego sreberka i to przeszkadzało. Teraz zastanawiam się jak rozdzielić ten sygnał na 2 tunery za pomocą splitera, kart i kabli rj11

  • #14 17 Gru 2012 19:45
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  

    Sprawdź działanie karty z każdym dekoderem...
    W zestawie ze spliterem dostałeś zapewne krótki kabelek łączący serwer z klientem, uruchom spliter tylko na tym jednym kablu, jeśli zadziała to zamontuj drugiego klienta, zwróć uwagę na poprawność montażu wtyczek wzorując się na tym krótkim kablu...

  • #15 19 Gru 2012 16:31
    szczudel
    Poziom 6  

    Więc tak karta działa z wszystkimi dekoderami, co teraz powinienem zrobić?

  • #16 19 Gru 2012 22:35
    mihal2002
    Poziom 43  

    szczudel napisał:
    co teraz powinienem zrobić?

    Uruchomić splitera.

  • #17 21 Gru 2012 14:39
    szczudel
    Poziom 6  

    Od splitera podpiąłem kable do kart klienckich które znajdują się w tunerach, na końcu włożyłem kartę i podłączyłem spliter do zasilania. Nie działa...

  • #18 22 Gru 2012 00:39
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  

    KIEROWCA_VW napisał:
    Sprawdź działanie karty z każdym dekoderem...
    W zestawie ze spliterem dostałeś zapewne krótki kabelek łączący serwer z klientem, uruchom spliter tylko na tym jednym kablu, jeśli zadziała to zamontuj drugiego klienta, zwróć uwagę na poprawność montażu wtyczek wzorując się na tym krótkim kablu...

  • #19 22 Gru 2012 01:04
    cymbi
    Poziom 27  

    A gdzie kupiłeś przewody rj11 - ile mają styków?

  • #20 22 Gru 2012 08:43
    szczudel
    Poziom 6  

    Kable kupiłem w sklepie elektronicznym

  • #21 23 Gru 2012 01:12
    cymbi
    Poziom 27  

    Ile ma styków (pinów). Zrób i wstaw zdjęcie końcówek z dwóch stron.

  • #22 14 Sty 2013 13:01
    humek
    Poziom 32  

    PO kolei koledzy bo chłop się już niezdrowo zapętlił. Rozumiem ze masz już (po ciężkich bojach) chodzącą instalację konwerter podwójny + dwa dekodery.Rozumiem ze karta włożona to dekodera nr1 działa -można oglądać programy i włożona do dekodera nr 2 daje ten sam efekt -są programy. Teraz chcesz podzielić ja na dwa. Włóż kartę do dzielnika -splitera i podłącz tym krótkim kabelkiem spliter z kartą abonencka w dekoderze , po chwili powinien pokazać się obraz. jeśli masz obraz to zmień wyjście w spliterze i zobacz czy masz obraz (wyjmij ten koniec kabla z gniazda nr 1 i włóż do gniazda nr2. ) Jeśli będzie działać to sprawdź drugą kartę abonencką czy jest ok. Teraz pozostaje Ci sprawdzenie tego długiego kabla zakończonego z dwóch stron wtykami RJ łączącego oba pokoje. Rozumiem że nie da się tego kabelka razem z wtykami wyciągnąć bo jeżeli jest taka możliwość to sprawdź ten kabel poprzez zamianę z tym chodzącym łaczącym spliter z karta abonęcką.Jeśli Ci tylko nie działa ten długi kabel z RJ to masz go źle zagniecionego (wtyki RJ na kablu,mogłeś przy zagnieceniu np. obrócić jeden ze wtyków RJ o 180 st i wtedy nie będzie kontaktu.To wszystko co mi sie tu nasuwa czytając twoje opowieści.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME