Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat b5 - Zablokowana stacyjka

goblin1981 15 Dec 2012 20:22 9564 10
    goblin1981
    Level 9  
    Witam.
    Mam problem ze stacyjką w Passacie b5 rok prod. 97, mianowicie zablokowała się nie mogę w żaden sposób przekręcić kluczyka.
    Kierownica zablokowana.
    Co mam robić?
    Czy da się wymienić sam wkład w stacyjce?
    Czy trzeba ją demontować z auta a jeśli tak to jak to zrobić?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    miler80
    Level 34  
    Można ją odkręcić od kolumny kierownicy i po blokadzie, ale z wkładką bedzie problem jak się nie przekręci kluczykiem.
    carot
    Level 26  
    Idziesz do pierwszego lepszego złodzieja i Ci łamakiem odblokowuje stacyjkę. I tak masz wkładkę do wymiany.
    T5
    Admin of Cars group
    carot wrote:
    Idziesz do pierwszego lepszego złodzieja i Ci łamakiem odblokowuje stacyjkę. I tak masz wkładkę do wymiany.
    Tak.A złodzieje mają wizytówki i rozdają na stacjach paliwowych. :D :D :D
    carot
    Level 26  
    T5 wrote:

Tak.A złodzieje mają wizytówki i rozdają na stacjach paliwowych. :D :D :D

Nie gadaj, robiąc przy autach różnych ludzi sie poznaje :P Chociaż jak by zostawił auto z uchyloną szybą na osiedlu, to mu za darmo zrobią :P
    goblin1981
    Level 9  
    A jak w takim razie odkręcić stacyjkę od kolumny rozebrałem plastiki i widzę że stacyjka przykręcona jest do kolumny na dwóch śrubach ze zrywalnymi łbami kolega radził rozwiercić ale coś mi się wydaje ze to nie będzie takie proste macie może inny pomysł na odkręcenie stacyjki???
    ftp.kowal
    Level 36  
    Są różne sposoby zależy ile masz miejsca. Można rozwiercić, można też wziąć wkrętak pod młotek delikatnie zaciąć i tez pójdzie. Można tez przyspawać coś do łba śruby. W sumie pewnie ilu mechaników tyle sposobów. Ja zazwyczaj nawiercam śrubę pasuje klucz typu SPLIN i go wbijam zazwyczaj idzie bez problemów. A co do zablokowania stacyjki. Kolega poszarpie kierownica przy jednoczesnej próbie przekręcenia kluczyka. Możliwe że zaskoczy to zawsze mnie problemów będzie z wyciągnięciem wkładki.
    goblin1981
    Level 9  
    Już trzeci dzien tak szarpie i nic ,a może by tam do środka stacyjki nafukać czegoś? Tylko czego podobno środki typu wd 40 nie nadają sie do tego
    Aleksander_01
    Level 42  
    Zrób tak jak radzi ftp.kowal. W vagach stacyjki są lekko dokręcone, wystarczy przecinak i młotek, a potem to już paluszkami idzie. Jak będziesz miał stacyjkę w rękach to masz o wiele więcej możliwości.