Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault megane 2 długie światła renault megane 2 ph 1 xenon jest przekażnik ?

SZYMON BYDGOSZCZ 16 Dec 2012 11:43 4614 6
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Witam.

Jaka jest żarówka od długich świateł w renault megane 2 ph 1 xenon ?

Jedni piszą ,że H1 a drudzy że H7 .

Problem polega na tym ,że aby dostać się do żarówek trzeba zdjąć zderzak a chciałbym zakupić żarówki przed demontażem lamp.

Dodano po 50 [minuty]:

Już wiem do długich jest H7 a do xenon D2S .

Następne pytanie - czy długie światła są zasilane przez przekażnik czy z modułu ala BSI czy bezpośrednio z manetki przy kierownicy ?

Myślę o założeniu dotakowych halogenów dalekosiężnych i nie wiem czy mogę sią podpiąć bezpośrednio pod oryginalną instalację - przewody są dosyć grube i wytrzymają krótkotrwałe zwiększone obciążenie tylko nie wiem czy wysterowanie wytrzyma .

Wiem ,że można założyć dodatkowy przekażnik i dołożyć kawałem instalacji ale bezpośrednie podłączenie uprości podłączenie.
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A przez szkło nie widać?

Jak nie ma xenona to na pewno jest H1, przy xenonie nie pamiętam, ale to widać.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Wg schematu przewody od świateł drogowych idą do modułu 1337 - moduł przełączająco zabezpieczający.

Przełacznik zespolony pod kierownicą 1519 jest podłaczony do modułu 645 - kontrola elektroniczna kabiny .

Za chiny nie mogę znależć na schemacie połączenia modułu 645 z modułem 1337 .

Nie ma też opisane czy jest po drodze przekażnik czy sterowanie światłami drogowymi wychodzi z modułu 1337 w którym być może są wysokoprądowe tranzystory .
    Przemo9826
    Napięcie idzie z UPC, czyli skrzynki przy akumulatorze, bezpieczniki sprawdzone? Drutologia?
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Swiatła mam ok ale chcę dołożyć halogeny dalekosiężne - podłączyć równolegle do świateł długich - a nie chcę dokładać dodatkowych przekażników i instalacji i jeśli jest do sterowania użyty jest fabrycznie przekażnik to ok ale jeśli są tranzystory to mogą być za słabe .
    Przemo9826
    Ale i tak masz zabezpieczenie jeszcze po drodze.

Dodatkowe przekaźniki będą najpewniejsze.

Dalekosiężne powiadasz? A wiesz co przepisy o tym mówią, prawda?

No i jak to wyglądać będzie.... :(
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Tak jest bezpiecznik ale nadal nie wiem czy bezpiecznik jest zasilany z przekażnika czy tranzystora.

Dodatkowe przekażniki najpewniejsze ale trzeba dołożyć instalację - tak wiem ,że to niedużo roboty ale jeśli można zrobić prościej to po co komplikować sobie ,życie.

Wg przepisów można - muszą być tylko nie bliżej niż 60 cm od siebie - nic nie ma nt wysokości montażu ani odległości od krawędzi bocznej pojazdu - muszą się tylko włączać i wyłączać razem ze światłami drogowymi.

Chcę zdemontować przeciwmgielne i te miejsca zamontować dalekosiężne.