Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat prądotwórczy 2,2KW - czy warto ?

moalord 16 Dec 2012 11:09 40527 19
Automation24
    moalord
    Level 10  
    Generator, agregat prądotwórczy KALTMANN AP 2500
    Moc 2,2 KW z tłumikiem / regulator napięcia AVR Electronic

MODEL: AP 2500
    Silnik / napęd 1-cylindrowy silnik spalinowy
    4 suwowy OHW
    Zbiornik oleju 0,6 L
    Zbiornik paliwowy 15,0 L
    Rodzaj paliwa benzyna
    bezołowiowa
    Moc KW 2,2 kW
    System startu - linkowy EASY START
    Moc ciągła 2000 W
    Moc maksymalna 2200 W
    Regulator napięcia AVR Electronic
    Klasa ochrony IP 23
    Gniazda 2 x 230 V
    Waga 49 kg
    Wymiary (szer x wys x głęb) 62 x 45.5 x 47
    Opcjonalnie koła i uchwyty do transportu

OPIS:

silnik 4-suwowy chłodzony powietrzem osadzony na poduszkach amortyzujących
    dzięki zastosowaniu tłumika bardzo niskie natężenie dźwięku
    prosta i łatwa obsługa
    bardzo łatwe uruchomienie
    czujnik poziomu oleju
    wskaźnik poziomu benzyny
    amperomierz
    bezpiecznik przeciążeniowy
    gniazda: 2 x 230 V
    system AVR czyli Automatic Voltage Regulator (automatyczna regulacja napięcia), który chroni podpięte urządzenia przed skokami napięcia, stabilizuje napięcie
    system ESS czyli Easy Start System (proste i łatwe uruchomienie)
    waga 49 kg

Gwarancja w komfortowym dla klienta systemie "door-to-door"
    W przypadku usterki, sprzęt jest odbierany przez kuriera, naprawiany w autoryzowanym punkcie serwisowym,a następnie dostarczany z powrotem do użytkownika, wszelkie koszty pokrywa serwis gwarancyjny producenta.

Mam pytania:

1. Po pierwsze nie mogę nigdzie znaleść informacji o tym "znanym" producencie, na ebay.de nawet nie ma jakiejkolwiek aukcji z produkatmi marki KALTMANN
    2. Czy nada sie to bezproblemowo do obsługi pieca c.o. oraz np. lodówki ?

Moze ktos ma tego typu sprzet i podzieli sie informacjami ? Nie chce wywalic kasy w błoto... a o innych produktach "niemieckich" wyczytalem sporo ze to poprostu chiny z naklejką europejską a parametry zupelnie inne.

Cena na allegro 670zl.

Prosze o odp.

Popraw pisownię postu, bo skieruję go do kosza. [retrofood]
  • Automation24
    kryststgpom
    Level 25  
    Prawdopodobnie jest to "chińczyk". Jeśli chcesz zasilić pompę obiegową co i jakiś sterownik plus lodówka to spokojnie możesz to zrobić.
    Takie agregaty są wrażliwe na duże obciążenia (większość ma aluminiowe uzwojenia).
    Nie zalecam podłączać większego obciążenia (czajnik, sprężarka, szlifierka).
  • Automation24
    Jezzman
    Level 21  
    kolego kryststgpom ja w pracy do takiego agregatu podłączamy wiertarki młoty udarowe i nic im nie jest. Co do uzwojeń aluminiowych to się zgodzę że są w chińskich agregatach bo słyszałem o tym ale akurat w tym modelu nie widziałem.
    kryststgpom
    Level 25  
    Rozbierz to zobaczysz.
    Czytaj z uwagą, nie pisałem, że większe obciążenie na 100% uszkodzi agregat, ale pracuję w serwisie pewnej marki, i mam na co dzień takie rzeczy do naprawy i bardzo często palą się uzwojeniu przy obciążeniu na maxa.
    Myślę, że inni spece też mogą to potwierdzić.
    Bywają, też udane egzemplarze, które można katować i pracują bez uszkodzeń.
    moalord
    Level 10  
    Tylko dziwne że wogóle nie ma strony producenta itp. A zachwalają że to "markowy" produkt, dziwne.. tak samo próbowałem wyczytać cos na temat tych polskich agregatów TAGRED i też nic nie mogę znaleść.

Czy może lepiej kupić używaną HONDE czy coś w tym stylu ?
    190_Wojciech
    Level 20  
    Agregat z opisu to klasyczny chińczyk, nic więcej się o nim powiedzieć nie da.
    Możesz kupić agregat Hondy, możesz kupić agregat z silnikiem Hondy.
    Możliwości masz sporo z silników Subaru Kohler B&S Vanguard Mitsubishi ..... z prądnic Sincro Linz NSM ....
    Ważne żeby agregat składał się z markowych podzespołów.
    Niestety markowy oznacza też cenę, która nie oscyluje nawet w okolicy ceny chińczyków. Dla przykładu 3,3kW z silnikiem Kohlera Link

Nie wiem co tagred produkuje, ale na bank nie są to agregaty ;)) Chyba że kupili od chińczyków licencję na produkcję silników 168F ;)
    robert02500
    Level 14  
    Ja chyba bym czasu na to nie tracił
    moalord
    Level 10  
    A co sądzicie na temat agregatów z silnikami DIESLA ?
    190_Wojciech
    Level 20  
    Jeśli to Hatz lub Lomardini Yanmar ... to jesteśmy pozytywnie nastawieni. Jeśli chińczyki - to analogicznie jak do chińczyków benzynowych.
    suchy998
    Level 2  
    Witam, też zastanawiałem się nad kupnem tego agregatu, ale po zasięgnięciu o nim opnini w sieci zrezygnowałem. Też poszukuję agregatu do ok 2,5kw, chce nim zasilić najważniejsze urządzenia w domu. Mam takie dwie propozycje:
    -Kipor ig2600( zdania są podzielone co do jakości na naszym forum)
    -Eisemann H2801( o nim nie mogę nic znaleźć, wiadomo że to nie chińczyk)
    Ceny obydwu agregatów porównywalne, ale który lepszy??
    pozdrawiam elektrodomaniaków
    190_Wojciech
    Level 20  
    Eisemann porządna prądnica IP54 silnik Mitsubishi - Kipora nie da się nim porównać to nie ta klasa.
    Uszkodzenie inwertera w Kiporze może zaboleć finansowo.
    Z tych dwóch wg. mnie bezapelacyjne Eisemann
    suchy998
    Level 2  
    do tego eisemanna bez problemu można podłączyć komputer?
    W specyfikacji nie ma informacji że posiada stabilizację, aw zastosowaniu jest że można podłączaćodbiorniki elektroniczne.
    franco49
    Level 1  
    Nawiązując jeszcze do agregatów firmy TAGRED, kupiłem najpierw 1 - 2800WAT ... sprzedawca zapewnił mnie ,że silnik jest produkcji niemieckiej, gaźnik japoński, a wirniki stojany produkowane są w polsce i przesłał na emaila deklaracje zgodności produktu.
    Wcześniej jakieś ponad rok temu kupiłem podobny do tego, podobno niemieckiej produkcji, okazał się nie wypałem, po podłączeniu szlifierki o mocy 1000W miał problem ją rozpędzić, a po podłączeniu do domku letniskowego spaliła mi się lodówka i przepaliły się żarówki - mrugały jak stroboskop - a miał mieć wbudowany stabilizator napięcia!!!
    Po oddaniu na reklamacje serwis stwierdził, że jest dobry i on tak po prostu ma "takie lekkie wahania".
    Po reklamacji zacząłem budować taras, podłączyłem pod 1 gniazdko hebel, a pod 2 wiertarkę - po uruchomieniu narzędzi poszedł dym i przestał podawać prąd.

Teraz na początku stycznia kupiłem agregat TAGRED i jestem mile zaskoczony - nie ma problemu z rozpędzeniem elektronarzędzi, światło nie mruga, a co rzuca się w oczy to jest min. 5-8 kg cięższy od tego niemieckiego "GERMANIA".

Jestem w trakcie rozpoczęcia działalności remontowej i na pewno w najbliższej przyszłości kupię też TAGREDA ... tylko będzie potrzebny mi mocniejszy !
    190_Wojciech
    Level 20  
    franco49 wrote:
    i na pewno w najbliższej przyszłości kupię też TAGREDA ... tylko będzie potrzebny mi mocniejszy !

Nie byłbym tego taki pewien ;) Chyba, że sprzedajesz TAGREDY !
    Co miało oznaczać: Po podłączeniu domku letniskowego ???
    Jeśli zrobiłeś to tak jak podejrzewam, to dobrze że tylko lodówka i żarówki poszły do kosza.
    abrzoza1
    Level 10  
    Witam,

Używałem na budowie i Kaltmanna i Powermat (ten sam chiński sprzęt). Według mnie jakość wykoania niska, szczególnie jeśli chodzi o drobiazgi typu kranik od paliwa, mocowanie przewodów. Po kilku dniach użytkowania te właśnie elementy zaczynają przeciekać. Ale co by nie powiedzięc to budowe do stanu surowego zamkniętego Kaltmann 2.2 KW przetrzymał zasilając betoniarkę, pompe wody, czajnik i wiertarki. Niestety boscha 2 KW nie wytrzymał i padł. Uzwojenie ma na bank aluminium. Po zderzeniu z boschem nie dało się go naprawić.
    Jednak uważam, iż za cenę 700 zł (bo tyle za niego dałem) na budowie sprawdził się znakomicie choć jej końca nie dotrwał. Jeśli miałbym kupic jeszcze raz to na pewno tej firmy.
    grzegorzela30
    Level 9  
    mój kaltmann używany jest sporadycznie od pól roku moc 2200w obciążany silnikiem 1.1kw i nic się nie dzieje pali 0.65l na h a jeżeli mamy zapotrzebowanie 3000w to kupujemy 5500w agregat i nie ma zbytno znaczenia na jakim uzwojenu jest prądnica poprostu moc jeszcze raz taka i nic się nie przegrzewa
    wiedźmak
    Level 10  
    Osobiście używam tórjfazówki - barracuda 2800 3F. Maszyny używam sporadycznie - jedynie w czasie wypadów na działkę, chociaż kilka razy zdarzyło się że był potrzebny w domu. spalanie w normie - co mnie osobiście najbardziej cieszy. Nie wiem ile kosztuje teraz, ale ja płaciłem coś koło 850 zł.
    wojtas-234
    Level 1  
    suchy998 wrote:
    do tego eisemanna bez problemu można podłączyć komputer?
    W specyfikacji nie ma informacji że posiada stabilizację, aw zastosowaniu jest że można podłączaćodbiorniki elektroniczne.

Tak, możesz nawet podłączyć medyczny sprzęt ratujący życie. Często H2801 jest na wyposażeniu wozów strażackich. Jeśli chodzi o producenta to najwyższa światowa liga. Prądnice chronione patentem. ( ich prądnice są w stanie np. wytrzymać asymetrie obciążenia faz do 70% (synchroniczne) i do 80% (asynchroniczne)
    olszewr
    Level 12  
    Dajcie sobie spokój z chińskimi agregatami. Uzwojenia prądnic pozostawiają wiele do życzenia, niejednokrotnie nawijane są drutem aluminiowym. Sam się bujam z uszkodzonym Kiporem. Po gwarancji uszkodzeniu uległ moduł inwertora. Serwis Pezala od listopada 2012r. sprowadza go do kraju i nadal czekam. Smaczku dodaje fakt, że data produkcji modułu jest o 4 lata wcześniejsza niż całego agregatu.
    190_Wojciech
    Level 20  
    olszewr wrote:
    Dajcie sobie spokój z chińskimi agregatami. Uzwojenia prądnic pozostawiają wiele do życzenia, niejednokrotnie nawijane są drutem aluminiowym. Sam się bujam z uszkodzonym Kiporem. Po gwarancji uszkodzeniu uległ moduł inwertora. Serwis Pezala od listopada 2012r. sprowadza go do kraju i nadal czekam. Smaczku dodaje fakt, że data produkcji modułu jest o 4 lata wcześniejsza niż całego agregatu.

Wyślij do nas zdjęcia tego inwetera i dane z tabliczek znamionowych - być może będziemy mogli pomóc. internet(_at_)agregaty-serwis.pl