Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wykluczanie się internetów. - Dziwactwo - problem z internetem lub coś w tym sty

16 Gru 2012 19:39 2070 22
  • Poziom 15  
    Witam. Mam problem w domu z internetami. Czytając ten temat:
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic1766549.html
    nie rozwiązało to mojego problemu. A więc tak - jest taka sytuacja, że są dwa komputery w domu - laptop i stacjonarka. Do pierwszego jest podłączony modem, a do drugiego telefon. Chodzi o to, że jak matka korzystała z neta (laptop) to wszystko było ok, ale odkąd ja zacząłem korzystać to za chiny ludowe nie umie otworzyć strony gdy ma sieć lub mając zasięg nie umie się połączyć. I teraz tak. Jak ja rozłącze swój telefon - sytuacja jest taka sama. Jak jest włączona stacjonarka - tak samo. Jak się ten komputer ten wyłączy - tak samo, ale jak się go wyciągnie z gniazdka - net u mamy normalnie śmiga. Czy potrafiłby mi ktoś wytłumaczyć o co tutaj chodzi. Nasze sieci to Play'e. Laptop ma system operacyjny Linux, a stacjonarny Windows XP.
    Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi.
    Adam.
  • Moderator - Sieci, Internet
    adam_qlimax napisał:
    , ale odkąd ja zacząłem korzystać to za chiny ludowe nie umie otworzyć strony gdy ma sieć lub mając zasięg nie umie się połączyć

    Trudno cię zrozumieć.
  • Poziom 15  
    Dziękuje za odpowiedź.
    Jeszcze raz - chodzi mnie o to, że odkąd ja zacząłem korzystać z internetu, to matka nie może z niego korzystać tzn. jak jest połączona to nie umie otworzyć ani jednej strony lub nie da się połączyć gdy jest zasięg. Dziękuje za wzrócenie uwagi.
    Pozdrawiam i liczę na pomoc.
  • Moderator - Sieci, Internet
    adam_qlimax napisał:
    Nasze sieci to Play'

    Używasz jakiegoś routera? Jak masz dostarczony ten internet? Mówisz o Play 3G, internet przez GSM?
  • Poziom 15  
    Nie używamy żadnego routera. Modem jak wiadomo w abonamencie chodzi w sieci 3G, natomiast ja używam telefonu, który tylko i wyłącznie pracuje w 2G więc GSM. I jeszcze jedno - nie korzystamy z jednego źródła.
    Pozdrawiam.

    P.S. Jak to coś da to telefon jako modem operuje program Nokia PC Suite 7.0
  • Moderator - Sieci, Internet
    To znaczy że telefon jest podłączony raz do jednego komputera a raz do drugiego i na jednym z nich jest problem z połączenie, czy dobrze rozumiem?
  • Poziom 15  
    adam_qlimax napisał:

    ...A więc tak - jest taka sytuacja, że są dwa komputery w domu - laptop i stacjonarka. Do pierwszego jest podłączony modem, a do drugiego telefon.

    W laptopie jest modem, a w stacjonarce jest telefon. Bez przełączania.
  • Poziom 20  
    Cytat:
    Jak ja rozłącze swój telefon - sytuacja jest taka sama. Jak jest włączona stacjonarka - tak samo. Jak się ten komputer ten wyłączy - tak samo, ale jak się go wyciągnie z gniazdka - net u mamy normalnie śmiga


    Dopiero wyjęcie wtyczki z gniazda zasilania stacjonarnego PC, pozawala uzyskać połączenia modemem na laptopie?

    A co jak włączysz stacjonarny ponownie do zasilania (bez telefonu), rozłącza to modem w laptopie?

    Dziwny przypadek, wygląda na zakłócenia po sieci elektrycznej albo spadek napięcia, który to wpływa na laptopa.

    Masz możliwość przetestować używając 2 listwy z filtrami przeciwzakłóceniowymi, oddzielnie dla laptopa i PC podłączone?

    Wygląda że jakieś zakłócenia generuje zasilacz w stacjonarnym. Albo spadki napięcia, instalacja elektryczna jest w dobrym stanie?
  • Pomocny post
    Moderator - Sieci, Internet
    Stawiał bym też na zakłócenia elektromagnetyczne, generowane przez jeden z komputerów.
  • Poziom 20  
    Komputery stoją blisko siebie?

    Zakłócenia elektromagnetyczne można spróbować zweryfikować, ustawiając komputery z modemami i zasilaczami jak najdalej możliwe od siebie w mieszkaniu.
    Czy objaw nadal będzie występował.
  • Moderator Samochody
    Trzeba to uporządkować i napisać po ludzku, bo autor tematu ma wyraźne problemy z koncentracją i wyrażaniem myśli w piśmie...

    1. Są 2 komputery w domu:
    - stacjonarny z Windows XP,
    - laptop z Linuksem.

    2. Laptop ma wbudowany modem 3G z kartą SIM sieci Play, stacjonarny PC ma podłączony telefon komórkowy (nie wiadomo jak - WiFi, BT, USB), również z kartą SIM sieci Play.

    3. Kiedy komputer stacjonarny jest podłączony do prądu (nie musi nawet być włączony) to modem w laptopie nie może się połączyć z siecią (lub może się połączyć ale nie przesyła żadnych danych?).

    Internet jest jeden... tylko w reklamie UPC blondynka miała "Internety do wszystkiego".
  • Poziom 15  
    Jak podłącze go do gniazdka bez telefonu to efekt jest taki sam. Ciekawi mnie tylko dlaczego, odkąd ja zacząłem korzystać z neta to się wszystko zaczęło? Wcześniej było wszystko ok. Komputery stoją od siebie ok. 7m i nie mam możliwości podłączenia przez te gniazda filtrujące. Jeszcze dzisiaj sprawdzę z tą odległością tychże komputerów.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Skoro już sam fakt podłączania stacjonarnego do gniazdka wpływa negatywnie na modem z laptopa, to usterki szukałbym w zasilaczu tego stacjonarnego PC.
  • Poziom 15  
    Dobra sprawdze ten zasilacz. Tylko nadal mnie dziwi, że te dziwy zaczęły się od pierwszego razu podłączenia się.
    Pozdrawiam.
  • Moderator Samochody
    adam_qlimax napisał:
    Jak podłącze go do gniazdka bez telefonu to efekt jest taki sam.
    Co masz na myśli pisząc o gnieździe bez telefonu?
    adam_qlimax napisał:
    Komputery stoją od siebie ok. 7m i nie mam możliwości podłączenia przez te gniazda filtrujące.
    Jakie gniazda filtrujące? Do czego?
  • Poziom 15  
    Po przeczyszczeniu i wymianie dwóch głównych kondensatorów (nie ładowały się do końca) oraz radiatora - wszystko pomogło lecz mam jeszcze jeden problem z tego powodu. Mianowicie o to chodzi, że najpierw miałem przesył 460kb/s max. a teraz 200b/s. Czym to może być spowodowane? I jak można to zmienić (jeśli jest to wogóle możliwe).
    Pozdrawiam.
  • Poziom 20  
    Naprawa/wymiana podzespołów na właściwe, nie powinna mieć z pogorszeniem transferu nic wspólnego.
  • Poziom 15  
    No właśnie wiem.
  • Poziom 20  
    Pisząc:
    Cytat:
    ... lecz mam jeszcze jeden problem z tego powodu

    dałeś do zrozumienia ze powodem jest ta naprawa. :)

    Nic nie zmieniałeś w konfiguracji telefonu i na komputerze, wszystko ustawione tak jak stało wcześniej?

    Strzelam ze skoro modem laptopa i stacjonarnego jednocześnie teraz działają, to transmisja od stacji BTS Play nie wyrabia.
    Poobserwuj jakie osiągi będziesz mieć o rożnej porze dnia (z jednym modemem i z dwoma włączonymi u Ciebie). Może to zależeć od obciążenia tej sieci i jaki masz sygnał.Pokombinuj z rozmieszeniem modemów.
    Za mało informacji żeby diagnozować trafnie.
  • Moderator Samochody
    adam_qlimax napisał:
    Po przeczyszczeniu i wymianie dwóch głównych kondensatorów (nie ładowały się do końca)
    Jak to stwierdziłeś?
  • Poziom 15  
    radius75 napisał:

    Nic nie zmieniałeś w konfiguracji telefonu i na komputerze, wszystko ustawione tak jak stało wcześniej?

    Nic a nic dlatego zapytałem.

    I znowu mam ciekawienie - dlaczego korzystając normalnie z telefonu (bez podłączenia do kompa) internet normalnie chodzi a po podłączeniu do kompa jest te 200b/s? Logika mi wskazuje, że mogło coś się zmienić automatycznie w ustawieniach czy dobrze myślę?

    Dodano po 13 [minuty]:

    tzok napisał:
    adam_qlimax napisał:
    Po przeczyszczeniu i wymianie dwóch głównych kondensatorów (nie ładowały się do końca)
    Jak to stwierdziłeś?

    No a tak, że najpierw poszedłem na teoretykę. Najpierw słuchowo - po odłączeniu zasilacza od gniazda sieciowego te "bzyczenie" kondensatorów od razu zaczęło chodzić w górę, co w normalnym przypadku powinno brzmieć normalnie przez kilka sekund a później dźwięk w górę.
    Potem praktyka - żarówka z lodówki - jak włączyłem z tymi "niedoładującymi się kondensatorami" a po kilku sekundach wyłączyłem żarówka w momencie wyłączania przygasała natomiast z tymi nowymi - świeciła przez jakieś 2-4 sekund i przygasała. Dodam, że kondensatory skołowałem takie same jak poprzednie.
    Pozdrawiam.
  • Moderator Samochody
    Bzyczeć w ogóle nic nie powinno, a wymienia się zawsze WSZYSTKIE kondensatory w danej gałęzi zasilania.
  • Poziom 15  
    Dzięki za radę chociaż wiem, że trzeba w konieczności wymienić z całej gałęzi zasilania. :-).