Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Whellie II od początku zmagania

bartods 17 Dec 2012 13:27 2682 4
Altium Designer Computer Controls
  • Witam, zakładam nowy wątek by nie zaśmiecać cudzego tematu.
    Zainspirowany innymi konstrukcjami bazującymi na SEGWAY-u postanowiłem spróbować własnych sił, przy okazji dzieląc się poczynaniami z innymi użytkownikami forum.
    Wątek jest kontynuacją moich wypocin z wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1986315.html
    Nie będę dublował załączników umieszczonych w tamtym wątku. Wszelkie osoby zainteresowane rozwojem projektu zapraszam do dyskusji, być może powstanie Wheelie III :) . Pozdrawiam.

Aby zachęcić wszystkich do rozpoczęcia zamieszczam gotowy schemat i płytę do otworzenia w Eagle-u 6.0.0 . Wszystkie schematy są oparte o schematy ze strony Gerold-a. Mostki-H są przygotowane pod 36V.

Przy okazji będę miał pytanie do kolegi slawko_k który pochwalił się że ma już sprawdzony kod bas pod czujniki IDG655+ADXL335, wygląda na to że też będę miał te czujniki, czy mógłby uchylić rąbka tajemnicy co się zmieniło? Lub jeszcze lepiej jakby kolega był łaskaw udostępnić kod.

Whellie II od początku zmagania Whellie II od początku zmagania
    Whellie II od początku zmagania Whellie II od początku zmagania

Cool? Ranking DIY
    About Author
    bartods
    Level 16  
    bartods wrote 322 posts with rating 206. Live in city Błonie. Been with us since 2005 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    slawko_k
    Level 34  
    IDG655 ma 4 x mniejszą amplitudę niż IDG300 czy IDG500. Więc ja skorzystałem z wewnętrznego wzmacniacza x4,5
    ADXL335 ma ok 2x większą amplitudę niż ADXL320 wiec w kodzie normalnie podzieliłem przez 2.

Jakbyś potrzebował IMU na IDG655+ADXL335 to gdzieś miałem chyba jeszcze. musiałbym poszukać.
  • Altium Designer Computer Controls
    bartods
    Level 16  
    Przyjmę wszystko co ma kolega :) . Rozumiem że wzmacniacz został wykonany na wzmacniaczu operacyjnym ? Może da się zmienić kod by nie stosować więcej elementów niż to konieczne. Przepraszam nie dopatrzyłem w nocie katalogowej :/ wzmacniacz X4.5 jest już w układzie. Znalazłem gotowy układ 5DOF za śmieszne pieniądze w porównaniu do IDG-500 czy IDG-300. Z przesyłką ok 100 zł , niestety za oceanem.
    slawko_k
    Level 34  
    Zerknij do pdf'a do IDG. wzmacniacz już tam jest wbudowany.
    bartods
    Level 16  
    Widzę ok 12% odchyłkę pomiędzy układem IDG655 a układem IDG500, przy czym błąd w pomiarze według noty wynosi 10%, jeżeli błędy się zsumują może nie być już tak różowo. Chyba będzie trzeba skorygować w programie. Co do podziału przez 2 to może lepiej jest pozostawić bez dzielenia aby zwiększyć dokładność. Wydaje mi się że większa dokładność pomiaru przełoży się na lepsze parametry. Zamówiłem dokładnie to samo IMU.

Zamieszczam zdjęcia powoli postępujących postępów. Zamieszczam też prowizoryczny szkic z wymiarami podestu. Whellie II od początku zmagania Whellie II od początku zmagania Whellie II od początku zmagania

I jeszcze coś na koniec starego roku, przy okazji życzę wszystkim WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO w nadchodzącym 2013 roku. Pozdrawiam. Whellie II od początku zmagania