Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

telewizor z tunerem DVB-S a antena zbiorcza

rdf 17 Dec 2012 14:21 4125 13
    rdf
    Level 10  
    Witam
    Zainteresowała mnie opcja kupna telewizora z wbudowanym tunerem DVB-S (np. LG 32LS570S), ale mam wątpliwości, ponieważ w bloku mamy antenę zbiorczą, tj. jednym kablem do mieszkania idzie sygnał z kilku anten umieszczonych na dachu (w tym jest antena satelitarna i telewizji naziemnej) - jak się w takiej sytuacji podłącza antenę do telewizora - będą dwa gniazda ale jeden kabel antenowy, czy wystarczy jakiś rozdzielacz?
    pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    rdf
    Level 10  
    Do anten na dachu nie mamy żadnego operatora. Mamy w bloku UPC ale oni mają swoją instalację.
    Blok jest mały (10 mieszkań) na dachu mamy różne anteny (w tm satelitarną, naziemną tv i naziemną radio) następnie wszystko zebrane w jeden kabel i jest rozprowadzone do poszczególnych mieszkań.
    Elvis51218
    Level 15  
    Po pierwsze musisz wiedzieć czy ta instalacja działa. Sprawdź jakimś miernikiem sygnał ponieważ często nie działają ze względu na to że dajmy taki przykład. Jest 10 mieszkań ty mieszkasz pod 5 lokator z numeru 8 usunął gniazdo i już odbioru nie masz. A co do twojego pytania musisz mieć spliter z wysokim pasmem przenoszenia 5-2400mhz
    andrefff
    Level 36  
    Przewód antenowy który wchodzi do mieszkania musisz zakończyć gniazdem antenowym, a potem to już możesz dzielić sygnał jak chcesz.Link
    Elvis51218
    Level 15  
    andrefff wrote:
    Przewód antenowy który wchodzi do mieszkania musisz zakończyć gniazdem antenowym, a potem to już możesz dzielić sygnał jak chcesz.
    tak a jak zastosuje spliter tratec es-02+ to nie przejdzie sygnał satelitarny ponieważ on przepuszcza do 1000mhz. Kup taki http://www.telef.pl/sklep/product.php?id_product=2394 a będzie działał napewno
    andrefff
    Level 36  
    Elvis51218 wrote:
    andrefff napisał:
    Przewód antenowy który wchodzi do mieszkania musisz zakończyć gniazdem antenowym, a potem to już możesz dzielić sygnał jak chcesz.
    tak a jak zastosuje spliter tratec es-02+ to nie przejdzie sygnał satelitarny ponieważ on przepuszcza do 1000mhz. Kup taki http://www.telef.pl/sklep/product.php?id_product=2394 a będzie działał napewno

A do czego ten splitter na jeden tv ?
    Elvis51218
    Level 15  
    Ma tuner dvb-s i dvb-t. Telewizory z dwoma tunerami mają dwa wejścia jeden rf i jeden f-żenska
    kizek
    Level 35  
    Sprawdź u swojego administratora domu kto odpowiada za tą instalacje ( jakie sygnały występują w tej instalacji ) i dopiero wtedy drąż temat.
    andrefff
    Level 36  
    Elvis51218 wrote:
    Ma tuner dvb-s i dvb-t. Telewizory z dwoma tunerami mają dwa wejścia jeden rf i jeden f-żenska

I do rozdzielenia sygnału służy gniazdo z linku.
    Elvis51218
    Level 15  
    kizek wrote:
    Sprawdź u swojego administratora domu kto odpowiada za tą instalacje ( jakie sygnały występują w tej instalacji ) i dopiero wtedy drąż temat.
    Najprawdopodobniej jest to jakiś pan "stasiu" który nie wie za bardzo o co chodzi. Ale nie rozbiegajmy od tematu bo rdf chciał wiedzieć tylko czy potrzebuje jakiegoś splitera czy nie. Parę postów wyżej wszystko mu wyjaśniłem

Dodano po 3 [minuty]:

andrefff wrote:
    Elvis51218 wrote:

I do rozdzielenia sygnału służy gniazdo z linku.
    Niekoniecznie spotkałem się z paroma instalacjami zakończonymi gniazdami GIS NT.
    rdf
    Level 10  
    Dzięki wszystkim za dyskusję.

W naszym bloku nie ma nawet pana Stasia, który wiedziałby coś na temat instalacji antenowej, która jak sprawdziłem składa się z anten na dachu, wzmacniacza antenowego AWS-10A i multiswitchy Terra MS553 i MS554 na każdym piętrze.

Myślę, że nie będzie większych problemów (i kosztów) z podłączeniem obu tunerów wbudowanych w telewizor.

Jak go już zakupię, to mogę dać znać co i jak gdyby ktoś był zainteresowany.

Tymczasem pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
    Elvis51218
    Level 15  
    Z tego co napisałeś to nie będzie żadnych problemów z podłączeniem koszt to ok. 15zł za spliter. Możesz sprawdzić przejście kabla omomierzem.
    slawarek
    Level 16  
    Nabyłem telewizor taki jak kolega w 1 poście i posiada on złącze do anteny satelitarnej jednak że, nie mam opcji w tv do obsługi satelitki, podpiąłem też kabel antenowy od dekodera satelity bo myślełem że jak go wykryje to się opcje pojawią i nic. Jak to jest z tą satelitą w tym modelu? jest faktycznie czy to tylko samo złącze jest.Zrobiłem też aktualizację bo już jest.