Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stara wiertarka - regulator obrotow

ArturA 07 Lut 2005 09:24 2942 5
  • #1 07 Lut 2005 09:24
    ArturA
    Poziom 10  

    Witajcie.

    Problem co prawda juz sie pojawial, jednakze rozwiazanie propoponowane nie pomoglo w mojej sytuacji.
    Mam stara wiertarke, nie wiem jaki model, zadnej tabliczki. Duza, ciezka, srebrna metalowa obudowa, moze to jakas stara celma.
    Zepsul mi sie wlacznik od niej. Postanowilem wymienic. Zmienilem na taki z regulacja obrotow. Dokladnie taki rodzaj jak tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=108719&highlight=
    Jednakze po podlaczeniu silnik zalacza sie tylko przy maksymalnych obrotach, przy nizszych slychac dzwiek taki jak z nieobciazonego transformatora. Dodam, ze troche dziwny jest w tej wiertarce kondensator. Ma az piec kabli. Dwa ida z wlacznika i trzy wychodza na kostke, do ktorej podlaczone sa przewody z silnika.
    Czy do tej wiertarki nie nadaje sie regulator obrotow, a moze jednak inaczej powinienem skonfigurowac polaczenie. Prosze o pomoc.

    Z gory dziekuje
    Artur

    0 5
  • Pomocny post
    #2 07 Lut 2005 10:30
    jaadamek
    Poziom 16  

    Opis który zamieściłeś do wglądu jest prawidłowy.Spróbój podłaczyć bez tego dziwnego jak opisujesz kondensatora i wtedy sprawdż.

    0
  • #3 07 Lut 2005 10:42
    ArturA
    Poziom 10  

    Sprobuje podlaczyc bez kondenasatora (moze jest on dziwny tylko dla mnie, to jest podwojny kondensator, tylko dlaczego ma tyle koncowek).
    Jednakze jak podlaczyc bez kondensatora? Od strony silnika sa trzy przewody polaczeniowe, od regulatora dwa. Gdzie podpiac ten trzeci??

    Artur

    0
  • #4 07 Lut 2005 10:50
    pleno
    Poziom 19  

    To jest kondensator przeciwzakłóceniowy. Dwa kable z jednej strony to wejście, natomiast na wyjściu masz 2 + dochodzi jeszcze trzeci który jest jakby uziemieniem.

    0
  • #5 07 Lut 2005 18:14
    ArturA
    Poziom 10  

    Dzieki za odzew.

    No i wlasnie wczoraj podlaczylem regulator tak, ze z wyjscia regulatora dwa przewody na wejscie kondensatora. Efekt - buczenie przy napieciach nizszych niz sieciowe.
    Do okolo 80V - zadnego efektu, powyzej 100V -> buczenie. Silnik zaczyna krecic dopiero przy ustawieniu maksymalnych obrotow. Moze nie da sie tego silnika sterowac napieciowo?

    Artur

    Dodano po 7 [godziny] 9 [minuty]:

    Dzieki wszystkim za pomoc.
    Po wywaleniu kondensatora mam pelna regulacje obrotow.

    0
  • #6 07 Lut 2005 19:57
    39006
    Użytkownik usunął konto