Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak sygnału w telewizji naziemnej

Arek891 17 Dec 2012 19:40 19962 19
  • #1
    Arek891
    Level 10  
    Witam, przy odbiorze cyfrowej telewizji naziemnej pojawiają się problemy. Gdy mam podłączone zasilacz to pojawia się "brak sygnału" lub "tylko dane", a jeśli go odłączę to obraz się pojawia, ale bardzo "pikselowaty". Antenę razem z płytką kablem i zasilaczem kupiłem dzisiaj i nie mogę tego ogarnąć. Czy skoro jest teraz ta naziemna cyfrowa tv to trzeba mieć coś jeszcze? Dodam, że starej anteny nie mam bo od dawna nie korzystałem z naziemnej tv. Zasilacz jest z regulacją (pokrętło) i zauważyłem, że jak jest na maksa podkręcony to jest brak sygnału, a gdy skręcę to czasem pojawi się "tylko danych". Znalazłem stary zasilacz, ale z tamtym to tylko brak sygnału. Załączam zdjęcia danych technicznych i wyglądów płytek. Co lepsze na laptopie przez tuner usb nie mam w ogóle sygnału, a na tv z wbudowanym dekoderem jest tak jak wyżej pisałem. Co zrobić by także na laptopie działała tv, dodam, że u innej osoby tuner usb działał? Proszę o jakieś rady.
    https://obrazki.elektroda.pl/9622179200_1355768224.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/5837616600_1355768226.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/9932986500_1355768398.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/9651343500_1355769143.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/2797759800_1355769472.jpg
  • #2
    35mario1
    Level 26  
    Po pierwsze sprawdź, czy po drugiej stronie płytki wzmacniacza antenowego masz styki do podpięcia dipola anteny. Na ostatnim zdjęciu widać, że dipol jest pod płytką. Jeśli po drugiej stronie wzmacniacza nie ma styków odkręć płytkę, zdejmij ją. Przewody dipola wyjmij ze śrub włóż najpierw płytkę, a dopiero na nią załóż przewody dipola (te srebrne druty). Jeśli ten zabieg nie pomoże oznacza to, że najprawdopodobniej masz zamontowany w antenie wzmacniacz o zbyt dużym wzmocnieniu. Aby się upewnić czy tak jest w istocie spróbuj uruchomić TV na kanale analogowym przy wyłączonym zasilaczu anteny. Powinieneś uzyskać "zaszumiony" obraz, następnie włącz zasilacz antenowy do sieci. Jeśli po podłączeniu zasilacza obraz zacznie się wyginać spróbuj wymienić płytkę wzmacniacza na "słabszą".
  • #3
    Arek891
    Level 10  
    Z tym kanałem analogowym może być problem bo w moim regionie już został wyłączony analogowy sygnał. Jutro z rana sprawdzę czy coś pomogło. Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli bym wymienił wtyczkę na zwykłą bez zasilacza to coś by się stało (mam na myśli pogorszy się coś) czy ta płytka w tej wtyczce ma jakieś jeszcze zadanie oprócz wzmacniania sygnału?
  • #4
    WP_elewator
    Level 25  
    Arek891 wrote:
    Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli bym wymienił wtyczkę na zwykłą bez zasilacza to coś by się stało (mam na myśli pogorszy się coś) czy ta płytka w tej wtyczce ma jakieś jeszcze zadanie oprócz wzmacniania sygnału?


    Witam,
    Jeżeli zainstalowałeś wzmacniacz w antenie i nie zasilisz go, to praktycznie nie powinno być możliwości odebrania żadnego programu TV - niezasilany wzmacniacz tłumi a raczej nie przepuszcza żadnego sygnału
  • #5
    andrefff
    Level 36  
    Podaj swoją lokalizację.
  • #7
    irekr
    Moderator
    Najprościej będzie jak zdemontujesz ten "wzmacniacz"....
    Skończą się problemy....
  • #8
    Arek891
    Level 10  
    Quote:
    Po pierwsze sprawdź, czy po drugiej stronie płytki wzmacniacza antenowego masz styki do podpięcia dipola anteny.
    Raczej nie, ja tam nie widzę, ale załączam zdjęcie.
    Quote:
    Przewody dipola wyjmij ze śrub włóż najpierw płytkę, a dopiero na nią załóż przewody dipola (te srebrne druty). Jeśli ten zabieg nie pomoże oznacza to, że najprawdopodobniej masz zamontowany w antenie wzmacniacz o zbyt dużym wzmocnieniu.
    Ten zabieg nie pomógł, wręcz popsuł bo nie miałem sygnału z zasilaczem jak i bez.
    Quote:
    Podaj swoją lokalizację.
    Starogard Gd. wszyscy u mnie na osiedlu mają ustawione na Bydgoszcz, gdyż mają lepszy sygnał i więcej kanałów.

    Tu załączam zdjęcia płytki (przód i tył)
    https://obrazki.elektroda.pl/5052687500_1355827595.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/2260515800_1355827597.jpg

    W tej chwili mam 13 kanałów, ale zasilacz nie robi różnicy. Z i bez mam programy. Dziwne
    Takie mam kanały(nie wiem jakie to MUXy):TVP1HD, Eska TV, TTV, Polo TV, ATM Rozrywka TV, TVP2, TVP Info Gdańsk, TVP Kultura, TVP Historia, TVP1, TVP2HD, TVP Info Olsztyn, TVP Polonia
  • Helpful post
    #9
    User removed account
    Level 1  
  • #10
    Arek891
    Level 10  
    W tej chwili znów nie mam w ogóle sygnału. Bym zapytał dlaczego tak się dzieje, ale wpierw zrobię tak jak mówisz z poprawnym podłączeniem.
    Quote:
    Pod poprzeczną obejmą trzymającą kabel ma być ekran kabla (folia + druciki)
    Byłem pewien, że tak jak w satelicie to się odgina do tyłu, a to ma przylegać do płytki. A na wtyczce przy TV też ma przylegać ten ekran kabla?
  • Helpful post
    #11
    User removed account
    Level 1  
  • #12
    Arek891
    Level 10  
    Wszystko pięknie działa, czyli to było przez to połączenie. Dzięki _cheetah_. Mam 29 kanałów DTV(w tym 8 powtarza się, ale bez sygnału te powtarzające się) i 3 TV (musiało odbierać z innego województwa bo zaśnieżone i u mnie już nie ma sygnału analogowego)
    Mam ostatnie pytanie: gdy biorę diagnostykę to pojawia mi się sygnał kanałów 24, 25, 38 i 46 i tu moje pytanie czy to jest sygnał tych MUXów? bo mam praktycznie maksymalny zasięg chociaż nie mam jeszcze idealnie ustawionej anteny.
  • Helpful post
    #13
    irekr
    Moderator
    24: MUX2 Iława Kisielice
    25: MUX2 Elbląg Jagodnik
    38: MUX1 Iława Kisielice
    46; MUX3 Iława Kisielice

    Powinieneś jeszcze odbierać sygnały na kanałach 43 i 45, także z jagodnika.
    Jeżeli masz antenę ustawiona na Bydgoszcz to nie jest to ustawienie optymalne. Z wykazu widać że odbierasz sygnały z Kisielic - i to jest "Twój" nadajnik.
    Prawidłowo powinieneś ustawić antenę na azymut około 120 stopni, czyli około 60 stopni w lewo od Bydgoszczy.
    Tu masz dane obiektu:
    http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=78
    Najlepiej jak weźmiesz pozycje obiektu, naniesiesz na mapę earth.google.com i wyznaczysz azymut ustawienia swojej anteny.

    I wzmacniacz jest zupełnie zbędny...
  • Helpful post
    #14
    User removed account
    Level 1  
  • #15
    Arek891
    Level 10  
    Z tego co podaliście wynika, że mam ustawione antenę mniej więcej w połowie tych dwóch linii, z tym, że z przewagą na Iławę. Na razie zostawię jak jest skoro mam sygnał na max praktycznie cały czas, chyba, że jeszcze jakieś kanały mogą dojść. Dziękuję za pomocne rady i życzę Wam wesołych świąt. Temat do zamknięcia.
  • #16
    irekr
    Moderator
    Przekręć dokładnie na Iławe i będzie bardzo dobrze.
    Przez parę lat raczej nic się nie zmieni.
  • #17
    Arek891
    Level 10  
    Wiem, że wszystko już jest ok, ale mam pytanie dotyczące tunera dvb-t, który posiadam My Cinema-U3100MINI_PLUS_v2/T/fm/RC.
    Czy na tym tunerze to normalna rzecz, że co jakiś czas pojawiają się piksele? na telewizorze wszystko jest ok. Czy może ktoś polecić lepszy program do tego tunera bo ten załączony zawiesza się?
  • Helpful post
    #18
    irekr
    Moderator
    Pikselowanie obrazu nie zawsze może oznaczać błąd w dekoderze.
    Zdecydowanie najczęściej jest powodowane lokalnymi zakłóceniami impulsowymi. W analogu takie zakłócenia objawiają sie chwilowymi ciapkami na ekranie i znikają razem z zniknięciem zakłóceń.
    W cyfrze jest tak, że zakłócenia objawiają się dopiero kilka sekund (około 4) od ich wystąpienia i trwają do czasu zakończenia buforowania sygnału bezbłędnie odebranego. W sumie pojedynczy trzask może być widoczny na ekranie kilka sekund.
    Zasada działania jest analogiczna do buforowania obrazu w Youtube przy słabych parametrach łącza.
    Natomiast jeżeli pikseloza pojawia się mniej lub bardziej regularnie - szczególnie podczas dynamicznych scen i to nie koniecznie na kanale który oglądamy (!) , liczy się ogólna przepływność multipleksu - to najczęstszą przyczyną są niewłaściwe parametry anteny. Chodzi o nierównomierność pasma przenoszenia powodowane wieloma czynnikami. Specyfiką modulacji ortogonalnych - a takie są stosowane w DVB-T i MPEG4 - jest uzależnienie szybkości przekazu od szerokości pasma transmisji. Jeżeli np z pasma kanału TV które ma około 8 MHz antena w sposób prawidłowy przenosi np tylko 5 MHz to oznacza to, że przepływność transmisji jest odpowiednio mniejsza. Modulacja cyfrowa jest modulacją nadmiarowa, by "mieć z czego" korygować "błędy i zaniki", ale jeżeli ilość przekazanych danych jest zbyt niska, to występują momenty gdy dekoder "nie ma z czego korygować" i na ekranie pojawia się pikselozą.

    Analogiczne objawy wstępują gdy procesor "obrabiający" sygnał ma kłopoty z wydolnością i najzwyczajniej jest przeciążony. Zmiana oprogramowania może pomóc, ale jeżeli jest to błąd sprzętowy to niewiele da.

    Jeżeli wejdziemy w menu dekodera by sprawdzić poziom jakości i siły sygnału to prawidłowe wskazania są takie, że poziom jakości powinien by większy od siły sygnału. Jeżeli mamy 100% siły i 60% jakości oznacza ze jest źle, jeżeli mamy 60% siły i 100% jakości jest dobrze.
    To tak w bardzo ogólnym skrócie i z pewnymi uproszczeniami.

    Anteny siatkowe niestety nie należą do anten o równomiernej charakterystyce w ramach jednego kanału. W odbiorze analogowym nie miało to takiego znaczenia, w odbiorze cyfrowym jest najistotniejsze, ważniejsze od zysku.
  • #19
    User removed account
    Level 1  
  • #20
    Arek891
    Level 10  
    Podpiąłem tuner przez przedłużacz USB i pomogło. Kabel od internetu lub ładowarka musiały powodować zakłócenia bo w wejściu obok nich miałem podłączone tuner. Dziękuje wszystkim za udzieloną pomoc i życzę wesołych świąt.