Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosty edytor tekstu nieformatowanego z niestandardowym TAB-em

iagre 18 Dec 2012 03:42 2463 24
  • #1
    iagre
    Level 35  
    Potrzebny mi jest prosty edytor tekstu nieformatowanego (coś takiego jak systemowy Notepad.exe) ale różniący się od innych takich edytorów tym że znak TAB (standardowo przesuwający kursor co 8 znaków) traktuje tak jak przeglądarki internetowe traktują znacznik <td> umieszczony wewnątrz znaczników <table> i <tr>. Chodzi o to żeby ten edytor ustawiał automatycznie kolejne TABy ze wszystkich wierszy w tych samych kolumnach - pierwszy TAB we wszystkich wierszach w tej samej kolumnie, drugi TAB we wszystkich wierszach w tej samej kolumnie, trzeci TAB we wszystkich wierszach w tej samej kolumnie, itd. Czy znacie może taki edytor lub plugin do notepada dający taką możliwość? A jeśli nie ma takiego edytora lub plugina to może są tu jacyś zdolni programiści którzy by stworzyli taki edytor?
  • #2
    zen3x
    Level 33  
    Napisz tekst , przepuść to przez grep oraz awk i masz odpowiednio ustawiony tekst.
  • #3
    iagre
    Level 35  
    1. To ma działać przede wszystkim pod Windowsem a tylko opcjonalnie pod Linuxem.
    2. Tekst wyświetlany w tym "notatniku" w ramach edycji nie może mieć dodawanych zbędnych spacji i dodatkowych TABów.

    Chodzi o to żeby minimalizować ilość spacji nie zmieniając przy tym ilości TABów które po za tym "notatnikiem" są traktowane jak rozdzielacze pomiędzy kolejnymi "danymi". TAB jest użyty zamiast zwyczajowo używanego średnika w "eksportach" bazodanowych i zmiana ilości TABów spowoduje błędy w innych programach korzystających z edytowanych plików. Tak więc bez zmiany ilości TABów i bez dodawania spacji przed TABami (w celu poprawy czytelności pliku) edytor sam w czasie edycji powinien tak przesuwać pozycje tabulacji we wszystkich wierszach żeby się zgrały tak jak zgrywają się pozycje <td> wyświetlane w przeglądarce internetowej wewnątrz tabeli.
  • #4
    zen3x
    Level 33  
    Może editplus ma duży wybór pluginów i kilka ciekawych możliwości pracy z tekstem.
  • #5
    Atreyu Makiavel
    Level 34  
    Import do arkusza z zaznaczeniem aby taby traktował jako separatory, próbowałeś?
  • #6
    iagre
    Level 35  
    Atreyu Makiavel wrote:
    Import do arkusza

    Arkusz niestety nie jest tak lekki jak notepad (i jemu podobne).
  • #7
    iagre
    Level 35  
    Tu jest opisane to prościej:
    Quote:
    Quote:
    Czyli po prostu chodzi o to, żeby szerokość TABa zmieniała się dynamicznie w zależności od długości najdłuższego pola w kolumnie?

    Quote:
    Właśnie o to mi chodzi
  • #9
    iagre
    Level 35  
    grzegorzn wrote:
    http://www.grzegorz.net/TabEdit.exe

    Niestety nie działa zgodnie z oczekiwaniami.
    Prosty edytor tekstu nieformatowanego z niestandardowym TAB-em
    Prosty edytor tekstu nieformatowanego z niestandardowym TAB-em
  • Helpful post
    #10
    grzegorzn
    Level 12  
    Zmieniłem 8 na 4, powinno być OK. Sprawdź teraz.
  • #11
    iagre
    Level 35  
    Już jest lepiej ale niestety rozsuwają się wszystkie kolumny a nie tylko te w których tekst jest wydłużany. Prosty edytor tekstu nieformatowanego z niestandardowym TAB-em
  • Helpful post
    #12
    grzegorzn
    Level 12  
    Code: csharp
    Log in, to see the code


    Dodałem obsługę szerokości dla każdej kolumny, exe spod podanego linka uaktualnione.
  • #14
    kenorbik
    Level 2  
    Dlaczego poprostu nie uzyjesz vima?
    Prosty edytor tekstu nieformatowanego z niestandardowym TAB-em

    Domyslnie powinno dzialac, jezeli nie, zmien nastepujace ustawienia:
    :set tabstop=8
    :set noexpandtab

    Kolejny edytor w ktorym to dziala domyslnie, to Sublime Text 2
  • #15
    hans512
    Level 15  
    iagre: a nie latwiej uzywac jednak formatu CSV (standard w bazach danych) i ewentualnie eksportowac do/z wersji (proste makro lub "sed/awk) gdzie "," zamieniasz na tabulator?
  • #16
    iagre
    Level 35  
    kenorbik wrote:
    Dlaczego poprostu nie uzyjesz vima?
    Prosty edytor tekstu nieformatowanego z niestandardowym TAB-em

    Domyslnie powinno dzialac, jezeli nie, zmien nastepujace ustawienia:
    :set tabstop=8
    :set noexpandtab

    Prosty edytor tekstu nieformatowanego z niestandardowym TAB-em

    Dodano po 2 [minuty]:

    kenorbik wrote:
    Kolejny edytor w ktorym to dziala domyslnie, to Sublime Text 2

    Odpada bo:
    Quote:
    Płatny i dość drogi. Licencja kosztuje $59
  • #17
    Atreyu Makiavel
    Level 34  
    A nie znalazłeś już przypadkiem rozwiązania?
    iagre wrote:
    Teraz jest idealnie
  • #18
    iagre
    Level 35  
    Atreyu Makiavel wrote:
    A nie znalazłeś już przypadkiem rozwiązania?

    Rozwiązanie (prawie*) znalazłem, ale ponieważ bronek napisał to mu odpisałem ;)


    * Prawie bo tam jeszcze nie ma obsługi plików, ale pewnie zdolni programiści ten projekt rozwiną :D
  • Helpful post
    #19
    kenorbik
    Level 2  
    kenorbik wrote:
    Kolejny edytor w ktorym to dziala domyslnie, to Sublime Text 2

    iagre wrote:

    Odpada bo:
    Quote:
    Płatny i dość drogi. Licencja kosztuje $59

    Mozesz z niego korzystac za darmo.
  • #20
    Atreyu Makiavel
    Level 34  
    iagre wrote:
    Teraz jest idealnie ;)
    Prosty edytor tekstu nieformatowanego z niestandardowym TAB-em

    Tak się teraz zastanawiam i doszedłem do wniosku, że zrobisz to samo za pomocą tabeli w html.
  • #21
    iagre
    Level 35  
    Atreyu Makiavel wrote:
    samo za pomocą tabeli w html

    Bo to właśnie miała być notepadowa kopia html-owej tabulacji <TD>.
  • #22
    Atreyu Makiavel
    Level 34  
    To php by Cię urządzało. Skrypt któremu byś podawał plik a on by wartościami wypełniał komórki tabeli i przeglądarka elegancko by to sformatowała.
  • #23
    iagre
    Level 35  
    Ale to by wymagało uruchomienia co najmniej dwóch programów jednocześnie - serwera WWW z obsługą skryptów i przeglądarki internetowej. A to wcale by nie było "lekkie" i eleganckie a po za tym nie było by w pełni przenośne na inne zainstalowane kopie windowsa.
  • #24
    Atreyu Makiavel
    Level 34  
    Nie potrzebujesz serwera php posiadać lokalnie, możesz przecie na hostingu mieć skrypt. Przeglądarki "lekkie" też są. Jak np. shellowe w linuxie. Dobrze zrobiony skrypt w php wypluwałby ładnie sformatowany tekst. Zresztą, skoro masz już rozwiązanie to na nic moje wywody.
    Pozdro.
  • #25
    phanick
    Level 28  
    Zupełnie nie wiem, po co kombinujecie.
    Od dawna w Wordzie jest taka opcja - wystarczy kliknąć na podziałkę i ustawić tabulacje w odpowiednich miejscach. Teraz kolejne naciśnięcia TABa będą ustawiać kursor w następnych kolumnach, a dodatkowo samemu możesz sobie zmieniać szerokość tych kolumn w dowolnym momencie.

    Prosty edytor tekstu nieformatowanego z niestandardowym TAB-em