Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Interfejs optyczny do licznika energii elektrycznej

zaspany 18 Dec 2012 09:22 50715 69
    skom
    Level 11  
    kj1 wrote:
    Kvarh to energia bierna, kWh to energia czynna.

Słyszałem że to różne pojęcia, dlatego pytałem czy da się po przeliczyć do porównania...
    =Grzegorz=
    Level 23  
    skom wrote:
    kj1 wrote:
    Kvarh to energia bierna, kWh to energia czynna.

Słyszałem że to różne pojęcia, dlatego pytałem czy da się po przeliczyć do porównania...

Nie rozumiem co chcesz policzyć? przecież masz wskazania energii pobranej 1.8.0 i energii oddanej 2.8.0
    Na pewno masz też panel elicznik przez internet z dostępem do danych.
    skom
    Level 11  
    Jestem w PGE nie Tauronie. Czy PGE ma też elicznik?
    macgaw
    Level 12  
    Niestety nie ma. Ale zawsze możesz zadzwonić na ich infolinie i zapytać kiedy będzie.
    Lee38
    Level 12  
    Czy u was aplikacja e-licznik też nie działa od kilku dni? Cały czas wyświetla informację, że aktualizacja danych.
    Kosa_5
    Level 11  
    Witam. W Tauronie mają umowę kompleksową i chcąc korzystać z elicznika trzeba zmieniać na komfort ?? Orientujecie się czy są za to jakieś dodatkowe opłaty?
    Lee38
    Level 12  
    Kosa_5 wrote:
    Witam. W Tauronie mają umowę kompleksową i chcąc korzystać z elicznika trzeba zmieniać na komfort ?? Orientujecie się czy są za to jakieś dodatkowe opłaty?

Nie mam "komfort" a mam e-licznik
    YanekX
    Level 1  
    Witam.
    Podłączyłem głowicę optyczną do licznika NP73E.1-9-2 i używając prostego skryptu w Python'ie jestem w stanie odczytać podstawowe informacje - takie jak wartości dla 1.8.0, 2.8.0 itp.
    Mój problem polega jednak na tym, że ten licznik energii wydaje się odpowiadać na zapytania po interfejsie optycznym tylko po dłuższym naciśnięciu przycisku znajdującego się na płycie licznika. Nie o to mi jednak chodziło, chciałem mieć możliwość zdalnego odczytu stanu tego licznika - bez fizycznej ingerencji. Czy da się to jakoś uzyskać w przypadku NP73E? Czy istnieje jakaś sekwencja, którą należy wysłać do portu optycznego aby go przestawić w stan komunikacji?

Dzięki!
    janrad408
    Level 1  
    A czy jest również e sieci Enea cos takiego jak
    e-licznik.? Licznik Iskra AM 550. Pzdr
    naimiemam
    Level 1  
    Kosa_5 wrote:
    Witam . Czy licznik Iskra AM550 od taurona ma możliwość aby można było go monitorować w aplikacji e-licznik tauron ?
    Jak był gość montować licznik to powiedział tylko że teraz będzie odczyt zdalny i widziałem jak wkładał karę sim do licznika.

nie, nie można