Temat jak temat, schemat jak schemat... nie wiem czego oczekujesz pisząc ten post i podając powyższy schemacik, ale domyślam się że opini na jego temat. Więc podam narazie jakie minusy zauważyłem i co można by w nim zmodyfikować i poprawić. A więc:
- generator zasilany z napiecia 24V - proponuje ok. 6 - 12V.
- błąd na schemacie, czyli jak można zasilać stabilizator 24V stabilizatorem 24V. Stabilizatory z serii 78xx potrzebują min. 3V wyższego napiecia wejsciowego jak wyjsciowe w celu poprawnej stabilizacji. Ale po zmianie stabilizatora na mniejszy będzie juz ok.
- zbyt mocno sprzężony generator ze stopniami
- nie polecam także pobierać sygnału do syntezy bezpośrednio z cewki generatora
To były takie ważniejsze wady które rzuciły mi się odrazu w oczy.
Natomiast aby skompensować obniżkę napiecia zasilania generatora na koszt mocy wyjściowej, jako tranzystor Q4 proponuje bfy90 lub bfr96, a za Q5 podstawić 2N3553. Da to układowi większe wzmocnienie, przez co wyjdzie większa moc, ale osobiście bym tego układu nie złozył dla własnych potrzeb, choć konstrukcja nie głupia po kilku drobnych modyfikacjach Pozdrawiam.
Dziekuje za wytkniecie bledu , to prawda drugi stabilizator ma byc LM7815 a nie jak jest 7824 . Natomiast co do zmian innego rodzaju typu podmiana tranzystorow , to te rzeczy pozostawie pomyslowosci i inwencji tworczej konstruktorow tego nadajnika . Bo np. tranzystor koncowy mozna tez zastapic 2N 3632 itd . Co do zbyt silnego sprzezenia generatora ze stopnia to troche racji w tym jest , ale dzieki temu z tego nadajnika przy zastosowaniu liczby tranzystorow jak w schemacie mozna uzyskac duzo mocy , a sprzezenie to przy zastosowaniu syntezy na np. SAA 1057 nie bedzie mialo zadnego wplywu .
Dla zainteresowanych schemat syntezy znajduje sie tutaj :
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=426101 Program pod dos w wersji polskiej znajduje sie tu :
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=472148 Pozdrawiam i zycze milej zabawy .
Zamiana KT907 na 2N3632 nie zrobi żadnej większej różnicy jeżeli chodzi o moc wyjściową, ponieważ są to tranzystory o bardzo podobnych parametrach z tym że jeden jest produkcji rosyjskiej a drugi zachodniej. Ja natomiast podałem zamienniki dzieki którym można by podnieść moc wyjciową po zmianie napieć zasilania. Zapomniałem jeszcze przy wcześniejszym poście napisać że po zmianie tranzystorów Q4 Q5 należy je zasilać maxymalnie z 12V i to w zupełności wystarczy. Wyższe zasilanie może spowodować uszkodzenie tych tranzystorów zwłaszcza Q4. Końcówka pozostaje bez zmian. Nie zalecam zasilania napieciem 28V tak jak podaja w aplikacjach lecz o kilka volt niższym np. 22 - 24. Ostatnio mało brakowało a bym spalił tranzystor 2N3632. Po dwoch minutach pracy nadajnika okazało się ze najzwyczajniej zapomniałem podpiąć do niego antene. Ale naszczęscie wszystko dobrze sie skonczyło...