Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo Y580 i5 GTX660M - Minimalizowanie sie programow, duzy spadek wydajnosci.

Moltord 18 Dec 2012 10:49 2328 8
    Moltord
    Level 9  
    Witam, na wstepie chcialbym życzyc wszystkim wesolych świąt Bożego Narodzenia : P.

Wracajac do tematu, mam problem, poniewaz od jakiegos tygodnia, wydajnosc mojego komputera znaczaco spadla, w grze gdzie mialem normalnie 70 fps, teraz jest ledwo 20, komputer wydaje mi sie bardzo dobry sprzetowo (i5, 8GB ram, GTX 660M), sciagalem wszystkie najnowsze sterowniki, jak rowniez uaktualnienia systemu windows - nic to nie dalo. Sciagnalem Nortona na 180 trialu, wykryl niby jakies 3 zagrozenia, przeniosl do kwaranntanny, ale nadal jest to samo, co wiecej od jakis 2 dni wyskakuje mi co 30s okienko ( Lenovo Y580 i5 GTX660M - Minimalizowanie sie programow, duzy spadek wydajnosci. ( to w z kamera i drukarka po lewej stronie). Nie wiem co mam dalej zrobic albowiem nie chce formatowac ponownie Windowsa (7). Prosze o pomoc jesli to mozliwe, pozdrawiam.

edit: log z OTL Link i 2 Link mam nadzieje ze dobrze wkleilem.
    kasiunia7777
    Level 39  
    Aby system pracował szybko i stabilnie trzeba o niego dbać. Czy robisz takie rzeczy (nic o tym nie wspomniałeś):
    1) Defragmentacja dysku
    2) Pilnowanie aby w autostarcie nie było zbędnych programów. Im więcej programów włącza się z systemem tym system wolniej się włącza, a poza tym one cały czas pracują niepotrzebnie później w tle co też spowalnia pracę.
    3) Podczas instalacji różnych programów odznaczanie instalacji programów dodatkowych, pasków do wyszukiwarek (często wciskają a to zaśmieca system)
    4) Czasami przydaje się też przeczyścić rejestr ccleanerem czy jakimś innym podobnym programem.

Na wszelki wypadek podaj zrzut ekranu z programu CrystalDiscInfo. Zobaczymy czy z dyskiem wszystko ok.

Dodano po 3 [minuty]:

Co do tej ikony od drukarki to coś więcej, jak na nią klikniesz to co się dzieje? coś się otwiera, pojawia?
    Moltord
    Level 9  
    1)Ostatnio defragmentowalem dysk twardy Fragglerem,
    2)za pomoca msconfigu wylaczylem niepotrzebne okna ktore sie otwieraja jak np WInamp, czy skype, te ktore sie nie wlaczaja to wylaczam sam
    3)oczywiscie ze zawsze odznaczam takie rzeczy, dostalem nauczke rok temu, gdy nie moglem z strony starowej usunac jakiegos toolbara
    4) rowniez czyscilem rejestr ale innym programem System Mechanic

co do tej ikony, to pojawia sie ona na ulamek sekundy, po czym znika, udalo mi sie jedynie Ssa zrobic

Link mam nadzieje ze to dobry zrzut, bo nigdy nie uzywalem tego programu]Link[/url]
    kasiunia7777
    Level 39  
    To dobrze że dbasz o system, z dyskiem też wszystko na szczęście wszystko dobrze.
    Czy sprawdzałeś może czy komputer się nie grzeje podczas grania?
    Czy napewno przełącza ci się na grach na kartę geforca? bo jeżeli nie grasz, nie robisz nic wymagającego laptop korzysta ze zintegrowanej grafiki, czasami się zdarza że się nie przełącza na drugą kartę która jest przeznaczona do gier.
    Moltord
    Level 9  
    Przelacza sie, bowiem ustawilem nawet specjalnie, aby przez jakis czas byl wlaczony tylko Geforce, i niestety mimo wgrania najnowszych sterownikow, komputer nadal osiaga bardzo slabe wyniki, w porownaniu do tego co bylo jakies 2 tygodnie temu. Laptopa najczesciej mam na podkladce chlodzeniowej, wiec sie nie grzeje. Temperatury sprawdzane Everestem sa w porzadku.
    kasiunia7777
    Level 39  
    Weź wywal Dual-Core Optimizer. Wszystkie programy w tym rodzaju to są wielkie ściemy które nic nie dają a raczej powodują problemy. Zobacz czy po usunięciu będą jakieś zmiany w wydajności.
    Moltord
    Level 9  
    Nic to nie dalo : (
    kasiunia7777
    Level 39  
    Pokaż dla pewności msconfig zakładkę uruchamianie.
    Mi się już kończą powoli pomysły.
    Możesz jeszcze przeskanować dla pewności komputer jakimś bootowalnym skanerem, są bardzo skuteczne ponieważ system windows podczas skanowania nie pracuje. Możesz użyć np Avira resuce:
    http://www.avira.com/en/download/product/avir...ue-system/product/avira-antivir-rescue-system
    Pobierasz plik iso. Zgrywasz na pendriva lub płytkę w zależności co wolisz i odpalasz z tego komputer. Musisz ustawić prawidłowo bootowanie w biosie. Jeżeli będziesz odpalał z płyty to płytę na pierwszym miejscu w rozruchu, jeżeli z pendriva to pena trzeba ustawić na pierwsze miejsce. Jeżeli chcesz zgrać skaner na pendriva to użyj programu usb universal installer, jeżeli na płytkę to np ImgBurn w opcji zapisz obraz na dysk.
    Moltord
    Level 9  
    Sprawa wyjasniona to okienko to byly sterowniki do obrazowania, dzieki za pomoc Kasiunia, pozdrawiam.