Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega8,bascom - Wysterowanie mosfetów typu N-prawidłowe połączenie.

werewolf15 18 Gru 2012 22:04 8259 52
  • #1 18 Gru 2012 22:04
    werewolf15
    Poziom 14  

    Próbuję ostatnio nauczyć się wysterować jakiegokolwiek mosfeta typu N przez atmegę 8 która jednym pinem włącza i wyłącza napięcie na bramce co 2s. Poniżej przedstawiam schematy według których podłączałem układ :

    Atmega8,bascom - Wysterowanie mosfetów typu N-prawidłowe połączenie.
    Były one wymyślone na podstawie min. tego:

    Atmega8,bascom - Wysterowanie mosfetów typu N-prawidłowe połączenie.
    Oczywiście w żadnym przypadku nie działa poprawnie. Mosfety po każdej próbie chyba się psują bo cały czas przewodzą między source i drain nawet gdy na bramkę nie podane żadne napięcie.
    Tylko dzięki przykładowi 1 udało mi się coś uzyskać.Mianowicie co 2s (jak jest zapisane w programie at8) napięcie między S i D zmienia się z 5,07v na 4,97v.
    Używałem już mosfetów buz11 i irf620.
    Oto program w bascomie:

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Proszę o pomoc bo straciłem już prawie 20zł na tranzystory i dalej nie umię ich wysterować

    0 29
  • #2 18 Gru 2012 22:07
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    werewolf15 napisał:
    Proszę o pomoc bo straciłem już prawie 20zł na tranzystory i dalej nie umię ich wysterować

    Bo z MOSFET'ami trzeba "jak z jajkiem", póki się ich nie opanuje: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/silnik-bldc-spis-tresci.html
    Zatrzymaj się więc i spokojnie oraz dokładnie przeczytaj zawarte tam artykuły.

    0
  • #3 18 Gru 2012 22:15
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Weź pierwszy ze swoich schematów, daj R1 np. 1k (lub 0), R2 min. 20k. Sprawdź w kartach katalogowych, że MOSFETy są specyfikowane na napięcie bramki 4.5 V lub niższe.

    0
  • #4 18 Gru 2012 22:29
    sulfur
    Poziom 24  

    BlueDraco napisał:
    Weź pierwszy ze swoich schematów, daj R1 np. 1k (lub 0), R2 min. 20k
    I tym sposobem zafunduje sobie jeszcze dzielnik napięcia, którego nie ma pod dostatkiem. Zła podpowiedź.

    Jeśli do S przykładasz plus miernika, a do D jego minus i robisz test diody to nie uszkodziłeś tranzystorów. Na wszelki wypadek ich nie wyrzucaj.
    I teraz najważniejsze. Na jakiej podstawie stwierdzasz, czy sterujesz tranzystorem, czy nie ? Co jest obciążeniem ?

    0
  • #5 18 Gru 2012 22:34
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Przy 0R i 20k ten dzielnik będzie dzielił napięcie przez 1, za to zapobiegnie częściowemu przewodzeniu przy włączaniu zasilania, co może uratować MOSFETowi życie.

    0
  • #6 18 Gru 2012 22:34
    eleproject

    Poziom 17  

    Dokładnie. Podłącz jakieś obciążenie - np. diodę LED szeregowo z rezystorem. Wtedy będziesz mógł stwierdzić czy tranzystor przewodzi czy nie (mowa o schemacie pierwszym).
    Możesz R1 dać jakieś 100 ohm (lub zero - jak radził BlueDarco), a R2 przesuń z lewej strony R1 (daj tam kilkanaście/kilkadziesiąt kilo ohm). Tak to testuj i będziesz pewny.
    Trudno stwierdzić czy tranzystor przewodzi czy nie, skoro nie masz obciążenia, obecnie.

    0
  • #8 18 Gru 2012 22:41
    sulfur
    Poziom 24  

    BlueDraco napisał:
    Przy 0R i 20k ten dzielnik będzie dzielił napięcie przez 1, za to zapobiegnie częściowemu przewodzeniu przy włączaniu zasilania, co może uratować MOSFETowi życie.

    Bo przepraszam, ale piszesz o 1k w stosunku do 20k co daje stratę ćwierć V. Wstawienie zworki nie jest dobrym pomysłem szczególnie jeśli steruje tego mosfeta bezpośrednio z mikrokontrolera.

    Ja sugeruję 3. Jeśli już koniecznie chce polaryzować bramkę to 1 ale R2 podłączony od strony mikrokontrolera, a nie od strony mosfeta.

    0
  • #9 18 Gru 2012 22:45
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Zgoda, ja też tak zwykle robię - duży rezystor od wyjścia uC do masy, mały do bramki tranzystora. Ten mały można pominąć, bo wyjścia uC mają swoją rezystancję i ograniczają prąd przy przełączaniu bramki.

    0
  • #10 18 Gru 2012 22:54
    werewolf15
    Poziom 14  

    Zrobiłem układ według schematu 1: R1=0,1ohm R2=10k i z tranzystorem IRF620 i podłączyłem diodę.Dioda raz świeci mocniej raz słabiej (co 2s).Dziwne jest to że dioda zasilana przez mosfeta ma wartości 1,80v-1,87v a przeciesz steruje napięciem 5v?

    Cytat:
    DDRB to kto sobie ustawi ?

    A po co takie coś, do czego służy?

    0
  • #11 18 Gru 2012 23:02
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Czyli układ działa prawidłowo, błąd leży w braku ustawienia DDRB. Oczywiście masz w szereg z diodą rezystor, prawda? Inaczej długo nie poświeci... ;)

    0
  • #12 19 Gru 2012 02:25
    szulat
    Poziom 23  

    no przecież Config Portb.1 = Output ustawia pin jako wyjście

    0
  • #13 19 Gru 2012 10:40
    SylwekK
    Poziom 28  

    werewolf15 napisał:
    Zrobiłem układ według schematu 1: R1=0,1ohm R2=10k i z tranzystorem IRF620 i podłączyłem diodę.Dioda raz świeci mocniej raz słabiej (co 2s).


    Odłącz na chwilę mosfeta i podłącz pod portb.1 Led z rezystorem np.1k i sprawdź czy jeszcze port żyje, bo może być już zwarty...

    0
  • #14 19 Gru 2012 11:15
    eleproject

    Poziom 17  

    A żeby sprawdzić tranzystor. To wylutuj R1, weź kawałek przewodu i przylutuj do bramki tranzystora. Następnie raz przyłóż drugi koniec przewodu do +5 V a raz do masy. W ten sposób będziesz miał pewność czy tranzystor żyje.
    A żeby sprawdzić prawidłowe działanie nóżki procka, zrób jak pisze SylwekK.

    0
  • #15 20 Gru 2012 20:19
    werewolf15
    Poziom 14  

    Z prockiem zrobiłem tak jak radzi SylwekK i reakcja jest prawidłowa tzn. dioda miga co 2s.
    Z mosfetem jest troszkę dziwna sprawa bo gdy jest niewysterowany to dioda między drain a "+" świeci cały czas bardzo słabo.Gdy dołączę do bramki "-" to nic się nie zmienia, a gdy dołączę "+" to dioda świeci mocniej.
    Czy w takiej sytuacji mosfet jest sprawny ?

    0
  • #16 20 Gru 2012 20:28
    eleproject

    Poziom 17  

    No to coś nie bardzo ten mosfet. Jak dajesz masę na bramkę, to musi być zatkany (jeśli jest sprawny).

    0
  • #17 20 Gru 2012 20:30
    SylwekK
    Poziom 28  

    No to wygląda na to, że mosfet do śmieci. Po podaniu na jego bramkę "-" nawet przez duży rezystorr (oczywiście przy odłączonym procku) to nie powinien on przewodzić i dioda powinna zgasnąć.

    0
  • #18 20 Gru 2012 21:09
    werewolf15
    Poziom 14  

    2x buz11 i 2x IRF620 działają w ten sam sposób jak opisałem wyżej.Więcej mosfetów nie mam.Jutro postaram się kupić jeszcze ze 2 IRFy.

    0
  • #19 20 Gru 2012 21:53
    SeerKaza
    Poziom 20  

    A może jajo takie że mofset ma kanał słabo wzbogacony i p prostu działa jak z kanałem zubożałym. Daj mu napięcie ujemne na G i zobaczy czy to go zatka

    -------------------------------------------------------------------------------
    EDIT
    _____________________________________________________________________

    Tak przejrzałem datasheety tych twoich tranzystorów. I to są tranzystory do znacznych prądów. Przy napięciu maksymalnym Uds płynie 10 mikro przy uds = 0,8Vmax 100 mikro. Wiec przy twoich 5V tranzystor pewnie przy zerowym napięciu na bramce nie może się domknąć i przepuszcza. W porównaniu do ID max to i tak jest bardzo mało ale twój układ już na to reaguje

    0
  • #20 20 Gru 2012 21:59
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    werewolf15 napisał:
    Z mosfetem jest troszkę dziwna sprawa bo gdy jest niewysterowany to dioda między drain a "+" świeci cały czas bardzo słabo.Gdy dołączę do bramki "-" to nic się nie zmienia, a gdy dołączę "+" to dioda świeci mocniej.
    Czy w takiej sytuacji mosfet jest sprawny ?

    Ten + o którym piszesz to które napięcie? 5V czy 12V?

    BTW.
    Ciągniesz ten temat od 48h i nie pokazałeś pełnego schematu.
    Opisujesz plusiki i minusiki, nie podając napięć. Dalsze takie postępowanie potrwa jeszcze ze trzy następne dni, zanim dojdziesz co robisz źle.

    0
  • #21 20 Gru 2012 22:05
    SeerKaza
    Poziom 20  

    werewolf15 napisał:
    Z prockiem zrobiłem tak jak radzi SylwekK i reakcja jest prawidłowa tzn. dioda miga co 2s.
    Z mosfetem jest troszkę dziwna sprawa bo gdy jest niewysterowany to dioda między drain a "+" świeci cały czas bardzo słabo.Gdy dołączę do bramki "-" to nic się nie zmienia, a gdy dołączę "+" to dioda świeci mocniej.
    Czy w takiej sytuacji mosfet jest sprawny ?


    Zrób eksperyment nie dawaj napięcia na bramkę i zwiększaj napięcie (nie dokładaj rezystorów) Odłoży się większe napięcie UDS na tranzystorze kanał zacznie się domykać a dioda przyciemniać.

    PS. Jak jednak zacznie się rozjaśniać to chyba jednak coś nie tak i zakończ eksperyment bo tranzystor jest walnięty :P Albo jak nie szkoda ci diody kontynuuj dla celów badawczych bo tranzystor i tak już zjechany

    0
  • #22 20 Gru 2012 22:30
    werewolf15
    Poziom 14  

    Przedstawiam więc wizualnie schemat połączeń z prockiem(1) i schemat testowania z zmienną biegunowością sterowania bramką(2).
    Niewiem czy o to chodziło SeerKaza ale na bramkę nie dałem napięcia a na S dałem "-" i na diodę "+" 12v.Diodę natychmiast spaliło.

    Atmega8,bascom - Wysterowanie mosfetów typu N-prawidłowe połączenie.

    0
  • #23 20 Gru 2012 22:37
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    werewolf15 napisał:
    Przedstawiam więc wizualnie schemat połączeń z prockiem(1) i schemat testowania z zmienną biegunowością sterowania bramką(2).

    Czyli dalej chcesz się bawić z problemem nie pokazując całości schematu?
    Ok, stój dalej na schodkach piekiełka.

    Podałem Ci link i sugerowałem poczytanie zawartych tam tematów dot. MOSFET.
    Widzę, że wolisz tracić czas niż czytać - szanuję ten wybór.
    Radzę jednak zastanowić się, nad wartością rezystora R2, by nie zdziwić się, czemu szlag trafił pin ATmegi.


    werewolf15 napisał:
    Diodę natychmiast spaliło.

    A znasz prawo Ohm'a?

    0
  • #24 20 Gru 2012 23:03
    SeerKaza
    Poziom 20  

    dondu napisał:
    Radzę jednak zastanowić się, nad wartością rezystora R2, by nie zdziwić się, czemu szlag trafił pin ATmegi.


    Ja nie wiem poco te rezystory?? Z pojemnościami mosfeta tak się bawicie ?? Najlepiej poczytaj sobie o MOSFETach ich zatkanie nie zależy tylko od prądu na bramce ale tez od napięcia UDS przy większych napięciach kanał od strony niższego potencjału się zawęża. Ten tranzystor jest przeznaczonych do znacznych mocy i kanał ma dość "szeroki" wiec same 0 na bramce może go nie zatkać przy niskim napięciu UDS. Wiec potrzebne jest albo zwiększenie napięcia UDS albo podanie napięcia ujemnego na bramkę i tyle. Może rozwiązaniem twojego problemu byłoby zastosowanie zwykłego małego MOSFETA. Potrzebujesz tych 4 amper ??

    PS oczywiście dalsza uwaga o mosfetach by poczytał sobie jest do autora tematu a nie posta wyżej

    Dodano po 3 [minuty]:

    dondu napisał:

    werewolf15 napisał:
    Diodę natychmiast spaliło.

    A znasz prawo Ohm'a?


    Sądziłem że przy zwiększaniu napięcia UDS domkniecie mosfeta nastąpi szybciej niż spadek rezystancji diody.

    0
  • #25 20 Gru 2012 23:29
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Ponieważ nie do końca jestem pewien, co się odnosi do moich wypowiedzi, a co do autora tematu, stąd:

    SeerKaza napisał:
    Ja nie wiem poco te rezystory?? Z pojemnościami mosfeta tak się bawicie ??

    Proponuję policzyć, z jakim prądem będzie musiał sobie poradzić pin mikrokontrolera, przy ładowaniu i rozładowywaniu bramki, przy braku rezystora bramki lub przy takim jak zastosował autor. A następnie porównać to z datasheet ATmegi. O tym właśnie pisałem:

    dondu napisał:
    Radzę jednak zastanowić się, nad wartością rezystora R2, by nie zdziwić się, czemu szlag trafił pin ATmegi.



    SeerKaza napisał:
    Najlepiej poczytaj sobie o MOSFETach ich zatkanie nie zależy tylko od prądu na bramce ale tez od napięcia UDS ...

    Zależy tylko od napięcia UDS. Prąd ładowania i rozładowywania bramki ma jedynie znaczenie w charakterystyce dynamicznej (np. sterowania za pomocą PWM), a tutaj nie mamy tego przypadku, ponieważ autor w pierwszym poście wspomniał o zmianie stanu LED co 2s.


    SeerKaza napisał:
    Ten tranzystor jest przeznaczonych do znacznych mocy i kanał ma dość "szeroki" wiec same 0 na bramce może go nie zatkać przy niskim napięciu UDS.

    A dlaczego miałby się nie zamknąć?

    Atmega8,bascom - Wysterowanie mosfetów typu N-prawidłowe połączenie.

    0
  • #26 21 Gru 2012 00:15
    SeerKaza
    Poziom 20  

    dondu napisał:
    Ponieważ nie do końca jestem pewien, co się odnosi do moich wypowiedzi, a co do autora tematu, stąd:

    SeerKaza napisał:
    Ja nie wiem poco te rezystory?? Z pojemnościami mosfeta tak się bawicie ??

    Proponuję policzyć, z jakim prądem będzie musiał sobie poradzić pin mikrokontrolera, przy ładowaniu i rozładowywaniu bramki, przy braku rezystora bramki lub przy takim jak zastosował autor. A następnie porównać to z datasheet ATmegi.


    Drogi dondu to było tylko pytanie bo ja przy małych tranzystorach do ID 200-500 mili nie daje żadnego dzielnika i nic się nie dzieje. Tylko że tam pewnie te pojemności są mniejsze. Choć fakt ten R2 może się przydać ale poco te podciągniecie do masy ?? Dla rozładowania ?
    Wiec do ciebie było tylko te pytanko a reszta do autora a ty się już na mnie zbroisz.

    dondu napisał:

    SeerKaza napisał:
    Ten tranzystor jest przeznaczonych do znacznych mocy i kanał ma dość "szeroki" wiec same 0 na bramce może go nie zatkać przy niskim napięciu UDS.

    A dlaczego miałby się nie zamknąć?


    W porównaniu do jego 4A ciągłego czy 24A pulsowego to on jest zatkany ale te kilka mili by dioda zaświeciła poleci. By go "domknąć" trzeba doprowadzić dodatkowy ujemny ładunek na bramkę czyli po prostu doprowadzić napięcie ujemne.

    dondu napisał:

    SeerKaza napisał:
    Najlepiej poczytaj sobie o MOSFETach ich zatkanie nie zależy tylko od prądu na bramce ale tez od napięcia UDS ...

    Zależy tylko od napięcia UDS. Prąd ładowania i rozładowywania bramki ma jedynie znaczenie w charakterystyce dynamicznej (np. sterowania za pomocą PWM), a tutaj nie mamy tego przypadku, ponieważ autor w pierwszym poście wspomniał o zmianie stanu LED co 2s.


    Przepraszam pomyliłem się chodziło mi o napięcie na bramce a od tego najprawdopodobniej zależy już

    0
  • #27 21 Gru 2012 00:37
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    SeerKaza napisał:
    Drogi dondu to było tylko pytanie bo ja przy małych tranzystorach do ID 200-500 mili nie daje żadnego dzielnika i nic się nie dzieje. Tylko że tam pewnie te pojemności są mniejsze. Choć fakt ten R2 może się przydać ale poco te podciągniecie do masy ?? Dla rozładowania ?
    Wiec do ciebie było tylko te pytanko a reszta do autora a ty się już na mnie zbroisz.

    Absolutnie nie zbroję się na Ciebie :D
    Dlatego na początku napisałem, że nie jestem pewien, co do kogo pisałeś.
    Nie traktuj moich wypowiedzi w sposób osobisty.

    Warto dbać o pin mikrokontrolera, ale rezystor musi być większy niż 0,1R - autor policzy już sam z prawa Ohm'a i max. prądu pinu z datasheet ATmegi.

    Podciągnięcie do masy warto robić, ponieważ w momencie gdy (przez błąd programu lub w czasie resetu mikrokontrolera) jego wyjście sterujące jest w stanie wysokiej impedancji, to bramka tranzystora może zostać naładowana np. "błądzące" ładunki elektryczne i w konsekwencji otworzyć MOSFETa, wbrew naszej woli. Rezystor pull-down zabezpiecza przed tym problemem.

    Oczywiście kompromisy można stosować i każdy z nas je stosuje. Ja zwracam jedynie autorowi tematu uwagę na problemy, które mogą być dla niego bardzo istotne i kosztowne.


    SeerKaza napisał:
    W porównaniu do jego 4A ciągłego czy 24A pulsowego to on jest zatkany ale te kilka mili by dioda zaświeciła poleci. By go "domknąć" trzeba doprowadzić dodatkowy ujemny ładunek na bramkę czyli po prostu doprowadzić napięcie ujemne.

    Nie mam pod ręką BUZ11, by sprawdzić, ale nie sądzę, aby w przypadku tego tranzystora taki problem występował.

    0
  • #28 21 Gru 2012 13:15
    30402
    Użytkownik usunął konto  
  • #29 21 Gru 2012 15:58
    werewolf15
    Poziom 14  

    Mam już 3 nowiutkie IRF620.Przed podłączeniem proszę was o opinię na którym z poniższych schematów uda mi się wysterować ten tranzystor i ewentualnie jak dobrać oporniki.

    Atmega8,bascom - Wysterowanie mosfetów typu N-prawidłowe połączenie.

    0
  • #30 21 Gru 2012 16:05
    SeerKaza
    Poziom 20  

    Napisz może czym chcesz sterować i jakiego prądu potrzebujesz ??

    0