Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

inicjalizacja hd44780- tryb 4bitowy

dinosss 20 Gru 2012 13:43 1782 6
  • #1 20 Gru 2012 13:43
    dinosss
    Poziom 7  

    Cześć
    Mam problem z inicjalizacją wyświetlacza...

    Po wykonaniu się zamieszczonego kodu nie gaśnie mi ekranik tylko zamiast linijki prostokątów, pojawiają się dwie.. Proszę o pomoc. Nie wiem czy pomieszałem coś z tymi czasami czy z komendami ale nic a nic nie chce zadziałać.

    CLR_E; // E = 0
    CLR_RS; // RS = 0
    delay_ms(60);

    //-------------------------------------------------------------------------------------------
    SET_E;
    write_command(0x03);
    delay_ms(10);
    CLR_E;
    delay_ms(10);
    SET_E;
    write_command(0x03);
    delay_ms(10);
    CLR_E;
    delay_ms(10);
    SET_E;
    write_command(0x03);
    delay_ms(10);
    CLR_E;
    //------------------------------------------------------------------------------------------------

    delay_ms(1);


    write_command(0x02);
    SET_E;
    delay_ms(5);
    CLR_E;
    delay_ms(5);
    CLR_RS;


    set_half_byte(0x2);
    SET_E;
    delay_ms(60);
    CLR_E;
    set_half_byte(0x8);
    SET_E;
    delay_us(60);
    CLR_E;



    set_half_byte(0x0);
    SET_E;
    delay_ms(1);
    CLR_E;
    set_half_byte(0x8);
    SET_E;
    delay_us(60);
    CLR_E;



    set_half_byte(0x0);
    SET_E;
    delay_ms(3);
    CLR_E;
    set_half_byte(0x1);
    SET_E;
    delay_us(60);
    CLR_E;


    set_half_byte(0x0);
    SET_E;
    delay_us(60);
    CLR_E;
    set_half_byte(0x6);
    SET_E;
    delay_us(60);
    CLR_E;

    0 6
  • #3 20 Gru 2012 13:58
    dinosss
    Poziom 7  

    ten problem, że kontrast ustawiony, bo kwadraty widać super;-)

    tylko już tak się zapultałem że nie wiem gdzie popelniam błąd

    0
  • #5 20 Gru 2012 14:26
    dinosss
    Poziom 7  

    no dzięki, coś pokombinuję

    0
  • #7 20 Gru 2012 15:53
    dinosss
    Poziom 7  

    Dzięki za pomoc. Troszkę pozmieniałem kodzik i problem się rozwiązał.

    Dzięki. Wesołych świąt

    0