Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nokia E75 slider - brak obrazu lub czarno-biały w paski lub obraz jest idealny

12719780 20 Dec 2012 14:01 1731 11
    12719780
    Level 9  
    Witam, po raz drugi mam problem z nokia E75 i po raz drugi raz dotyczy on wyświetlania obrazu. Problem dla mnie jest bardzo nietypowy(dla was prawdopodobnie będzie banalny) a mianowicie telefon ma problemy z wyświetlaniem obrazu i można wyróżnić 3 stany działania:

a)obraz jest czarno-biały w pasy ciemniejsze lub jaśniejsze. Jest on pochylony, w kształcie rombu.
    b)tutaj mogę używać telefonu jako latarkę bo tylko działa podświetlenie
    c)działa poprawnie,obraz idealny bez żadnych smug czy załamań kolorów.

Problem nie jest zależy od rozsunięcia czy zsunięcia klawiatury qwerty. Czasami pukniecie go w okolice powyżej aparatu daje skutek wyświetlenia obrazu. Myślę, ze można wykluczyć ekran bo jednak czasami działa i wydaje się być sprawny. Niedawno wymieniałem taśmą na oryginalną taśmę od Nokii i też wykluczałbym taką usterkę. Bardziej mnie martwi, że to może być filtr LCD co będzie wiązało się w mojej mieścince z kosztami.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, Przemysław.
    basstec
    Level 34  
    Bez nakładu nic się nie dowiesz, może być taśma, może być wyświetlacz, trzeba podstawić i sprawdzić jak się zachowuje.
    12719780
    Level 9  
    telefon potrafi dobrze działać po 4-5 godzin dziennie a nawet cały dzień jak nie jest noszony w kieszeni- nie jest narażony na wstrząsy. Czy to nie wyklucza taśmy i wyświetlacza? Bo jeżeli działa to to znaczy, że jest chyba sprawne ale jakiś inny układ działa niepoprawnie? czy moje rozumowanie w tej kwestii jest błędne?
    pawel200388

Level 17  
    Prawie na pewno padnięty jest wyświetlacz. Jak szkoda Ci kasy to kup na próbę zamiennik, są sporo tańsze.

Z jakiego powodu wymieniałeś tamę? Która to była? Teraz nawet kupując tzw. "oryginał" możesz dostać zamiennik.
    12719780
    Level 9  
    wymieniałem taśmę flex, z powodu niewyświetlania obrazu, szumów na wyświetlaczu. Jest nawet temat na elektrodzie, też się radziłem. Nie chcę inwestować w zamiennik wolałbym kupić od razu oryginał ale aby mieć pewność, że nie inwestuje w ciemno i, ze jest to na pewno sprawne(co do sprawności nawet nowych zamienników jest wiele zastrzeżeń). Taśma to jest oryginał, nie zapłaciłem za nią 10 zł i sprawdzałem jeszcze czy jest identyczna z "kodem" na taśmie oryginalnej, jestem pewny jej oryginalności.
    alien99
    Level 24  
    Miałem wczoraj taki sam przypadek jak ty,wymieniłem taśme i działa jak należy:)Ten model jest tak zrobiony że już gorzej się chyba nie da,ja się dziwie jak te taśmy wytrzymują ponad tydzień wogóle :)
    basstec
    Level 34  
    Duże litery robimy przytrzymując klawisz SHIFT i naciskając klawisz, pod którym jest potrzebna nam litera.
    12719780
    Level 9  
    Jednak mam za duży sentyment dla tego telefonu, zakupiłem zamiennik wyświetlacza z tej aukcji 3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). jeżeli faktycznie to wyświetlacz to zakupię sobie oryginał, jeżeli nie to będę prosił o następne wskazówki. Jak na tą chwilę życzę wesołych świąt i dziękuję za każdą udzieloną pomoc.
    basstec
    Level 34  
    Nie ma 100% odpowiedzi, podstawiasz inny i widzisz czy działa czy nie. Myślisz, że w serwisach jak się robi? Trzeba mieć części na stanie żeby diagnozę postawić poprawną.
    12719780
    Level 9  
    czyli jak zawiedzie taśma i wyświetlacz? to co dalej? co mogę dalej testować? chcę już się szykować na każdą ewentualność-po prostu za cel postawiłem sobie naprawienie go samodzielnie.
    jayu0
    Level 37  
    12719780 wrote:
    Czasami pukniecie go w okolice powyżej aparatu daje skutek wyświetlenia obrazu.

Do przelutowania z2451 i ewentualnie d2450.
    12719780
    Level 9  
    bardzo pocieszające jest to lutowanie... Lutownice nie raz miałem w rękach, ale nie mając doświadczenia w kwestii telefonów to mogę dać radę to wymienić?:) mamy gdzieś jakąś instrukcję do tego?:)