Na rok 2013 zaplanowałem sobie budowę ROV'a. Część materiałów już mam, część zamówiona i w drodze. Po weryfikacji różnych cudzych projektów (mniej lub bardziej udanych), mając doświadczenie w budowie RC oraz nurkowaniu, myślę że realizacja projektu ROV'a nurkującego do 30m z kamerą i własnym zasilaniem nie powinna nastręczać specjalnych problemów.
Budowany prototyp jest połączeniem dostępnych tanich materiałów i moich pomysłów. Po wymiarowaniu części i przesłaniu do 3D, po czym poukładaniu wyszła sympatyczna maszynka. 4 żelowe akumulatory 12V, razem mające 10Ah, 5 silników 3 fazowych, 4 komory stablizujące, dwie z nich na akumulatory i balast, 2 na powietrze i wypełniacz styropianowy, jedna komora centralna na elektronikę.
Obrotowa kamera, w następnej fazie manipulator z kamerą i chwytakiem.
Tak wygląda koncept i to co będzie budowane. Taka konstrukcja i układ rozwiązuje masę problemów, począwszy od sterowania, kończywszy na balansowaniu i niechcianym podnoszeniu mułu z dna.
Na pokładzie będą:
1 - manipulator (ramie) z chwytakiem i kamerą + światło
2 - czujnik ciśnienia
3 - czujnik temperatury
4 - czujnik pH
5 - czujnik (jest jeszcze kilka innych pomysłów)
6 - On Screen Display
7 - kompas
8 - wykrywacz metalu
9 - GoPro HD
Już wykonałem kilka podzespołów, w tym sygnalizator świetlny. Do oświetlenia posłużą Power Ledy, sterowanie proporcjonalne możliwe że dwie aparatury łącznie 18 kanałów. Zapowiada się ciekawie.
Budowany prototyp jest połączeniem dostępnych tanich materiałów i moich pomysłów. Po wymiarowaniu części i przesłaniu do 3D, po czym poukładaniu wyszła sympatyczna maszynka. 4 żelowe akumulatory 12V, razem mające 10Ah, 5 silników 3 fazowych, 4 komory stablizujące, dwie z nich na akumulatory i balast, 2 na powietrze i wypełniacz styropianowy, jedna komora centralna na elektronikę.
Obrotowa kamera, w następnej fazie manipulator z kamerą i chwytakiem.
Tak wygląda koncept i to co będzie budowane. Taka konstrukcja i układ rozwiązuje masę problemów, począwszy od sterowania, kończywszy na balansowaniu i niechcianym podnoszeniu mułu z dna.

Na pokładzie będą:
1 - manipulator (ramie) z chwytakiem i kamerą + światło
2 - czujnik ciśnienia
3 - czujnik temperatury
4 - czujnik pH
5 - czujnik (jest jeszcze kilka innych pomysłów)
6 - On Screen Display
7 - kompas
8 - wykrywacz metalu
9 - GoPro HD
Już wykonałem kilka podzespołów, w tym sygnalizator świetlny. Do oświetlenia posłużą Power Ledy, sterowanie proporcjonalne możliwe że dwie aparatury łącznie 18 kanałów. Zapowiada się ciekawie.