Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z odbiorem kanałów cyfrowych na TV Philips 32PFL5206h/58

20 Gru 2012 22:56 3720 14
  • Poziom 16  
    Witam

    Mam problem z odbiorem kanałów cyfrowych na tym TV. Problem ten występuje od nowości a objawia się on szatkowaniem, przerywaniem dźwięku itd. Tzn klasyczne objawy złego sygnału z anteny. Tyle że kiedy problem się pojawi to jakość sygnału spada na minimum, natomiast poziom pozostaje bez zmian. Wystarczy wtedy przełączyć na jakiś kanał z innego mauxa i z pwrotem na ten który źle odbierał a raptem wszystko jest ok jakość sygnału 100%
    I tak już zostanie nawet cały dzień, do momentu aż nie zacznie się oglądać czegoś z innego mauxa. Wtedy losowo, albo zadziała albo nie. Jeżeli nie to trzeba przełączać aż za którymś razem załapie.
    Dodam że do tej samej anteny mam podłączony tuner DVB-T w drugim pokoju WIWA HD90. Na nim niema żadnych absolutnie kłopotów z odbiorem. Jakość sygnału zawsze 98-100 % Wszystkie kanały bez żadnych przycięć czy szatkowań.
    Zamieniłem więc miejscami odbiorniki, no i WIWA nadal odbiera ok a Philips głupieje.

    W czym może być problem? Czy wołać serwis, czy raczej zwalą na instalację antenową? Antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 101. Odległość od nadajnika 50km
  • Poziom 23  
    Problemem może być przesterowany sygnał (za mocny).
    Pobawiłbym się w antenę kierunkową z symetryzatorem.
  • Poziom 38  
     
    A jakie poziomy sygnału pokazuje Wiwa na wszystkich mux-ach, które odbierasz?

    Ten objaw na Philipsie wygląda na 'zatykanie' się odbiornika nieskompensowanymi błędami z odbieranego sygnału. Dlatego, po przełączeniu się z innego mux-a jest dobrze, bo odbiornik kasuje sobie wtedy bufory z tymi błędami. Jeśli by tak było, to mógłby to być to jakiś niuans z instalacją antenową lub zakłóceniami impulsowymi wyłapywanymi przez instalację antenową lub jakiś błąd w firmware dekodera.

    Na wszystkich mux-ach się tak 'dławi'?
  • Poziom 16  
    Właśnie nie na wszystkich muxach występuje problem. Problemu nie ma na mux3.
    Co do poziomu sygnału na Wiwie to on nie pokazuje tego parametru, pokazuje tylko jakość a ona wynosi prawie non stop 100% na wszystkich muxach czasem sporadycznie spadnie do 98%.
  • Poziom 38  
    raalffi napisał:
    Problemu nie ma na mux3.
    To by tym bardziej wskazywało na problem z instalacją.

    raalffi napisał:
    Co do poziomu sygnału na Wiwie to on nie pokazuje tego parametru, pokazuje tylko jakość
    To musisz mieć Wiwę z pierwszych serii, potem wprowadzono softy ze wskaźnikiem poziomu i jakości. O Wiwie możesz poczytać tam, zaś softy (firmware) możesz znaleźć tam

    raalffi napisał:
    pokazuje tylko jakość a ona wynosi prawie non stop 100% na wszystkich muxach czasem sporadycznie spadnie do 98%.
    To, że Wiwa pokazuje skoki jakości poniżej 100% wskazuje, że jest jakiś problem z instalacją antenową. Z tym, że Wiwy są bardzo odporne na złą jakość odbieranych sygnałów i są w stanie bardzo dużo tolerować, w odróżnieniu od niektórych odbiorników TV, które muszą mieć prawie że idealne jakościowo sygnały.

    Możliwymi przyczynami problemów może być wzmacniacz w antenie, może być też zasilacz antenowy. Trzeba by włożyć do anteny symetryzator, a wtyczką antenową zasilacza antenowego zastąpić zwykła wtyczką antenową, podłączyć się Philipsem bezpośrednio pod antenę i zobaczyć, co się wtedy okaże.
  • Poziom 16  
    Ja też podejrzewał bym problem z instalacją antenową tyle że zbija mnie ciągle z tropu fakt że Philips po przerzuceniu kanałów w te i z powrotem (ważne aby były z innego muxa) zaczyna odbierać poprawnie i stabilnie. Wyglądało mi to na jakiś problem z głowicą antenową, demodulatorem w tv. Tak jak by coś się zacinało (zmieniało parametry). No nic w takim razie jak się ociepli zabieram się ze modernizacje instalacji antenowej.
  • Poziom 38  
     
    A na mux-3 też masz wahania jakości sygnału?

    O zmianie mux-a już pisałem wyżej - czyszczenie bufora błędów.
  • Moderator
    MUX3 jest nadawany z najmniejsza mocą - tylko 50 kW - pozostałem MUX-y są nadawane z mocą 100 kW. Różnica niewielka ale poziom sygnałów w Warce jest na tyle duży by przesterować wzmacniacz.
    Zdejmij go, zdemontuj zasilacz i załóż symetryzator, będzie dobrze...
    Objawy jakie opisujesz to typowe efekty intermodulacji w ramach tego samego widma MUX-a.
  • Poziom 38  
    irekr napisał:
    Objawy jakie opisujesz to typowe efekty intermodulacji w ramach tego samego widma MUX-a.
    Co to jest: "intermodulacja w ramach tego samego widma MUX-a"?
  • Poziom 16  
    Spojrzałem teraz na mux 1 i 3 wiwa pokazuje non stop 100% na mux 2 90 - 95
    Philips oczywiście głupieje jak zwykle na mux 1 i 2.
    Zwracam szczególną uwagę na to że Philips nigdy nie dostaje czkawki w trakcie oglądania danego kanału. Jeśli to ma wystąpić to wystąpi od razu po przełączeniu na dany kanał. Była mowa o zapychaniu się buforów błędami, więc czemu te bufory nigdy nie zapchają się w czasie oglądania? Tylko jeśli już to od razu po przełączeniu na dany kanał. Tego nie rozumiem i to mnie właśnie powstrzymuje przed zabraniem się za modernizacje instalacji antenowej, jednak coraz bardzie zaczynam się do tego przekonywać.
  • Poziom 38  
    raalffi napisał:
    Jeśli to ma wystąpić to wystąpi od razu po przełączeniu na dany kanał.
    No tak, źle zrozumiałem. Albo jakaś "zaćma" na oczach...

    raalffi napisał:
    Tylko jeśli już to od razu po przełączeniu na dany kanał.
    A jak to się objawia, możesz opisać to bardziej dokładnie?
  • Moderator
    To co opisujesz to następny dowód ze sygnał jest zbyt silny.

    Dekoder w tych odbiornikach nie należy do najlepiej zrobionych. Podobnie zachowują się starsze Toshiby, w nowszych już ten problem został usunięty.
    Proste dekodery zewnętrzne najczęściej nie maja przemiany częstotliwości i w nich zniekształcenia intermodulacyjne są tworzone bezpośrednio w demodulatorze, lub powstają we wzmacniaczach antenowych o nieprawidłowych parametrach.

    Dlatego najprostszą metodą - i najtańszą - jest zastąpienie wzmacniacza symetryzatorem. Zawsze można powrócić do poprzedniej konstrukcji a symetryzator kosztuje max 3 zł. Można go też zrobić z odcinka kabla antenowego.

    A teraz rozszerzenie:
    Każdy MUX posiada coś takiego jak stałe podnośne pilotujące.
    Jeżeli po przełączeniu na dany kanał nastąpi prawidłowa identyfikacja tych podnośnych i dekoder "zaczyta" porządek próbek, to następuje coś w rodzaju "odsysania" multipleksu z zawartości poszczególnych składników.
    Jeżeli z jakiś powodów dekoder dokona błędnych odczytów, to zamiast pokazywać prawidłowy obraz zaczyna się pikselowanie i może minąć sporo czasu zanim zostanie dokonana prawidłowa identyfikacja i prawidłowy odczyt. Czasami łatwiej jest ponownie zmienić kanał i jakby "wyresetować" cały proces.

    Dlatego przy silnych sygnałach, nawet jeżeli zostaną w sposób prawidłowy podane z anteny to w układach wewnętrznych demodulatorów następuje ich zniekształcenie i odbiornik ma problemy z właściwym "ukolejkowaniem".

    Intermodulacja ramach widma jednego MUX-a następuje najczęściej w samym odbiorniku w sytuacji przesterowania demodulatora lub toru pośredniej częstotliwości, wówczas cały sygnał około 8000 podnośnych - łącznie z podnośnymi pilotującymi - zostanie zdeformowany a jego prawidłowy odczyt może być utrudniony.

    To tak w dużym uproszczeniu...
  • Poziom 16  
    Dziękuję za głębsze objaśnienie. Czyli można wywnioskować że telewizor jest sprawny, choć nie najlepszy. W takim razie jak zelżeje mrozek wchodzę na dach i zamontuje symetryzator w antenie. Dam znać czy pomogło.

    Pozdrawiam
  • Moderator
    Ja również jestem przekonany, że telewizor jest całkowicie sprawny. W Warce sygnały są bardzo silne, to tylko 42 km i bez wzmacniacz sygnały bądą miały idealnie odpowiedni poziom do prawidłowego odbioru.

    Jak już to wszystko uruchomisz to warto dokonać testów odbioru z innych kierunków: Przysucha, Ryki i Święty Krzyż. Jesteś bowiem w zasięgu aż czterech nadajników.
  • Poziom 16  
    Minęło sporo czasu odkąd założyłem ten wątek, ale nie miałem do tej poru za bardzo czasu ani warunków na testy, jednak dzisiaj się za to zabrałem.
    Na początek wymontowałem z anteny wzmacniacz LNA 101 i zamontowałem symetryzator no i wszystko zgasło zarówno na WIWie jak i na Philipsie. Brak sygnału. Jedynie poszatkowany MUX 2 przebłyskiwał tak samo słabo na obu odbiornikach. Poziom sygnału bliski 0. Ustawianie anteny nic nie dawało, posprawdzałem wszystkie złącza, oczyściłem no i nic. Musiałem włożyć z powrotem wzmacniacz. Być może przyczyna tkwi w dość długim kablu i jeszcze rozgałęzieniu na 3 tv. W sumie to jest jakieś 15m do rozgałęźnika no i od rozgałęźnika do odbiorników po 5-7m i myślę że bez wzmacniacza nie da rady.

    No i dokładnie na wprost gdzie patrzy antena w odległości 500m są dwa wielkie maszty telefonii komórkowej i jeden z nich to CDMA
    Spróbowałem ustawić antenę tak aby patrzyła dokładnie pomiędzy te dwa maszty no i odpukać Philips przestał wariować od kilku godzin działa idealnie.

    Na wiosnę będę przerabiał instalację antenową w związku z remontem dachu, więc może są jakieś specjalne anteny które nie będą tak ściągać z tych masztów komórkowych. A może lepiej zastąpić przedwzmacniacz wzmacniaczem takim montowanym na kablu a nie w antenie lub zastosować rozgałęźnik ze wzmacniaczem?

    W związku iż okazało się że tv jest sprawny a przyczyna tkwiła w ustawieniu anteny w dość niekorzystnych warunkach odbioru, temat można zamknąć.