Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston Clas - nie działa prawidłowo

pepecool 21 Dec 2012 17:16 3261 4
  • #1
    pepecool
    Level 14  
    Witam!
    Posiadam piec Aristona Clas niestety uległ uszkodzeniu- serwisant stwierdził przepięcie instalacji elektrycznej. Wymiana płyty głównej koszt:760zł.
    Jednocześnie uszkodzeniu uległ sterownik bezprzewodowy Auraton RX Plus.

    Instalacja:
    Sterownik wpięty w gniazdko, a w niego wtyczka od pieca, piec ze sterownikiem połączony przewodem.



    Objawy:
    sterownik- zero reakcji na, żadna dioda się nie świeciła.
    piec- zero reakcji, na LCD nic się nie wyświetlało, żadnych odgłosów- po prostu trup.

    Postanowiłem naprawić płytę główną pieca, ponieważ był uszkodzony warystor i przepalony bezpiecznik. Warystor wlutowałem nowy, a bezpiecznik wymieniłem (wszystko o tych samych parametrach- koszt 4,5PLN). Piec się włączył, nie wyświetla błędów. Niestety nie podejmuje pracy :/
    Sterownika nie udało mi się odpalić- wymieniłem bezpiecznik, ale po podłączeniu do gniazdka wywaliło bezpiecznik (w tym przypadku

    Nie jestem specjalistą, ale czy nie powinienem przeprogramować teraz pieca, żeby działał bez sterownika? w jaki sposób to zrobić? bo piec nadal nie grzeje a za oknem -12oC

    Będę wdzięczny za podpowiedź
    Pozdrowienie z zimnego mieszkanka :cry: :cry:
  • #2
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Odłącz sterownik od kotła, nastaw na nim temperaturę, z jaką ma kocioł pracować i sytuacja będzie uratowana tymczasowo. Po świętach wezwij serwis, zapłać za naprawę kotła, ponieważ długiego, sprawnego funkcjonowania na obecna chwilę mu nie wróżę.

    Oczywiście temperaturę nastaw na kotle...
  • #3
    pepecool
    Level 14  
    Sterownik od kotła odłączyłem (przewód łączący kocioł z sterownikiem).
    Przekręciłem pokrętło od grzejników na 75% mocy, ale piec nie chce się odpalić (zacząć grzać).

    Czasami nie jest tak, że po odłączeniu sterownika (zewnętrznego) nie trzeba czegoś ustawić na nowo w piecu?
  • Helpful post
    #4
    Plumpi
    Heating systems specialist
    pepecool wrote:
    Sterownik od kotła odłączyłem (przewód łączący kocioł z sterownikiem).


    Musisz zewrzeć styki, do których podłączony był ten przewód lub pozostawić przewód podłączony do kotła, a zewrzeć jego końce, które były podłączone do sterownika. Jeżeli po zwarciu tych styków kocioł nie będzie funkcjonował to najprawdopodobniej uszkodzenie płyty głównej jest poważniejsze i nie kończy się tylko na warystorze.
  • #5
    pepecool
    Level 14  
    Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji.
    Problem został rozwiązany.
    Plumpi dobrze zdiagnozował usterkę- mostkowanie (zwarcie przewodów prowadzących do sterownika) przyniosło skutek. Piec uruchomił płomień i pompkę, a po kilku minutach grzejniki były już ciepłe.
    Serdecznie Ci dziękuję za pomoc

    P.S.
    Proszę jeszcze nie zamykać tematu, ponieważ w trakcie świąt zrobię szczegółową solucję wraz z fotkami jak naprawić taką usterkę.