Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Powtarzanie, przewijanie Video na YouTube ciągłe bufforowanie

Grigori310891 22 Gru 2012 12:26 6546 29
  • #1 22 Gru 2012 12:26
    Grigori310891
    Poziom 23  

    Witam, mam uciążliwy problem, a mianowicie filmiki (średnio 3min długosci) z YT jak się załadują, włączę kawałek i jak np chcę cofnąć to mi bufforuje na nowo, a najbardziej uciążliwe jest wciskanie przycisku do powtórzenia, wtedy znowu filmik się ładuję, co może być przyczną ?

    Mam tak odkąd Pamiętam i zaczyna mnie to denerwować. Nie wiem czy to tak ma być czy nie, ale kiedyś tego nie było :)

    Win7 32bity
    2gb Ram DD3
    Athlon II x4 630 z 2,8 na 3,4ghz
    8600GT
    Dysk 500GB

    0 29
  • #2 22 Gru 2012 16:51
    phanick
    Poziom 28  

    Jakie łącze? Jaka przeglądarka internetowa? W jakiej jakości oglądasz filmy? O jakich porach? To są ważne informacje, a nie to, co podałeś.

    0
  • #3 22 Gru 2012 20:19
    Grigori310891
    Poziom 23  

    O każdej Porze, spędzam przy PC dużo czasu i w tle słucham muzyki z YT i czasami przewijam, Łącze 6Mbps, w każdej rozdzielczości nawet 240p Zakładek otwartych z YT max 5, ale nawet jak jeden filmik odtwarzam po wyczyszczeniu Pamięci Przeglądarki to jest bez zmian

    0
  • #4 22 Gru 2012 20:38
    phanick
    Poziom 28  
  • #5 22 Gru 2012 20:41
    Grigori310891
    Poziom 23  

    17.0.1 Wszystko Najnowsze.

    0
  • #6 22 Gru 2012 23:14
    phanick
    Poziom 28  

    Drogi przyjacielu Grigori.
    Przeczyść cache przeglądarki. Czy masz wystarczająca ilość miejsca na dysku, aby filmy mogły się buforować? Czy nikt Ci nie korzysta z internetu w tym czasie? Zbadaj realne transfery danych na jakiejś stronie mierzącej wysyłanie i odbieranie.
    A może usługodawca internetowy zmienił pulę adresów IP na inną (mniej lubianą przez youtube)?

    1
  • #7 23 Gru 2012 16:27
    Grigori310891
    Poziom 23  

    Dostawca Neostrada TP :/ Zmienne IP , u Brata na laptopie działa normalnie, na moim Lapku też.

    PC t jest po formacie, tak jak i przed tak i teraz jest ten problem.

    Dane przeglądarki czyszczę przy każdym jej zamknięciu, na C mam wolnych 135GB :) (jeszcze nie zmniejszałem ) Tak tak, na speed teście i przy downloadzie mam spokojne 700kB per sekunde. Może To Wina Pamięci RAM ? gdyż to jest Tylko 2GB, ale żadne programy oprócz Comodo + FF nie są odpalone... użycie Pamięci RAM około 750MB, Buforowana 1GB, wolna około 300MB przy kilku odpalonych programach echh, zmieniłem Plik stronnicowania od 1GB do 4GB i nic się nie zmieniło.

    Kiepski jestem z tych Softwarowych Problemów :/

    0
  • #8 24 Gru 2012 14:00
    phanick
    Poziom 28  

    Cóż mogę poradzić. Ja miałem także podobne problemy (zależne od pory dnia), ale czasem nawet film 360p buforowało, jedynie dało się oglądać na 240p. Ponadto youtube działał dziwnie (często np. po próbie przewinięcia filmu gdzieś dalej film się nie przewijał) i wyświetlany był komunikat o konieczności aktualizacji flash. Jednak tej nie mogłem wykonać, gdyż posiadana przeze mnie starsza wersja firefoxa nie wspierała już nowszej wersji flasha. Postanowiłem zaktualizować wszystko i chyba problem się trochę rozwiązał.

    Jedyne co Ci mogę jeszcze polecić, to jak film źle Ci działa, to spróbuj odświeżyć stronę. Wtedy youtube łączy się z innym serwerem (być może szczęśliwszym dla Ciebie - np. bliżej leżącym), co powinno poprawić jakość.

    0
  • #10 23 Kwi 2013 19:46
    santaclous
    Poziom 13  

    Siemka
    Mam ten sam problem ale tylko gdy mam włączone HD gdy przełączę na 480p po załadowaniu przewijam do przodu do tylu i nie ląduje sie tylko odtwarza z dysku co zapisało tak jakbym normalnie ściągną na dysk gdy przełączę na HD oglądam np do połowy reszta sie załaduje i w tym momencie gdy przewinę do przodu albo do tyłu to ładuje sie znów od tego momentu co przewinąłem do końca Na łączu bez limitów to nie problem gorzej jak toś ma internet mobilny z limitami GB. Korzystam z opery i flasha. Już tak mam od dłuższego czasu. Nieraz robiłem format i instalowałem flasza zawsze najnowszego i za każdym razem jest tak samo. Czy to wina tego że 480p to FLV a HD MP4?

    0
  • #11 23 Kwi 2013 20:27
    djmitas
    Poziom 23  

    Kliknąć prawym na okienko Youtube. Wybierz ikonke folderu z taką "strzałką" i przesuń pasek na BEZ OGRANICZEŃ. Powinno pomóc. Screen:

    Powtarzanie, przewijanie Video na YouTube ciągłe bufforowanie

    2
  • #12 24 Kwi 2013 07:44
    santaclous
    Poziom 13  

    Już to próbowałem nie działa

    0
  • #13 24 Kwi 2013 10:52
    djmitas
    Poziom 23  

    Spróbuj jeszcze odpalić jakiś krótki filmik na YT z 20 sekundowy w jakości 240p. Bo coś mi się wydaję że zbuforowane dane zapisują się w pamięci RAM. Ja posiadam 3GB ram ddr2 i wszystkie filmy zbuforowane aż do 480p mogę przewijać bez konieczności buforowania ich ponownie. A 720p i 1080p Niestety z każdym przewinięciem ładują się od nowa a wiemy nie od dziś że filmy w HD zajmują sporo miejsca i ram nie jest wstanie zapisać tylu danych. (To tylko moja teoria)

    0
  • #15 24 Kwi 2013 13:39
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    santaclous napisał:
    gdy przełączę na HD oglądam np do połowy reszta sie załaduje i w tym momencie gdy przewinę do przodu albo do tyłu to ładuje sie znów od tego momentu co przewinąłem do końca

    Miałam to samo, ale tylko przez 1 dzień i było to na wszystkich komputerach w domu. Problem sam zniknął po 1dniu.
    Wyłącz sobie wersję próbną html5 na youtube może to ci pomoże.
    http://www.youtube.com/html5?hl=pl&gl=PL

    Coś z youtube się dzieje, może jakieś prace trwają np dzisiaj jak podczas odtwarzania przełączę z 360p na 720p to muszę sama przewijać na początek filmu, jak tego nie zrobię to się nie przełącza na lepszą jakość tylko kręci się ten znaczek od zmiany jakości filmu.

    0
  • #16 24 Kwi 2013 14:47
    santaclous
    Poziom 13  

    Nie chce używać HTML5 bo gdy daje Fullscreen to sie otwiera w przeglądarce a nie na całym ekranie monitora

    0
  • #17 24 Kwi 2013 16:18
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    Dlatego napisałam żebyś może wyłączył bo ono jest w wersji testowej i sprawia jeszcze problemy :) ale widzę że masz już wyłączone.

    santaclous napisał:
    Nie chce używać HTML5 bo gdy daje Fullscreen to sie otwiera w przeglądarce a nie na całym ekranie monitora

    W operze tak jest.
    djmitas napisał:
    A 720p i 1080p Niestety z każdym przewinięciem ładują się od nowa a wiemy nie od dziś że filmy w HD zajmują sporo miejsca i ram nie jest wstanie zapisać tylu danych

    Filmy z youtube są zapisywane na dysku twardym w plikach tymczasowych - folder Cache. Ile masz wolnego miejsca na partycji systemowej?
    Sprawdź też jak jest na innej przeglądarce np firefox.

    0
  • #18 24 Kwi 2013 19:44
    santaclous
    Poziom 13  

    2 minutowy filmik 720p chyba nie ma 1GB rozmiaru więc ilość miejsca na dysku nie ma z tym nic wspólnego
    ps: dodam że gdy oglądam 480p i sie ładuje to mogę dowolnie przewijać w miejsca już załadowane a ładowanie trwa nadal do końca nie od miejsca w którym kliknę tak jak to jest w HD

    0
  • #19 24 Kwi 2013 20:15
    MrDoimer
    Poziom 38  

    Może zacznij od podania procesora.

    Możesz też profilaktycznie przeskanować system mban, i wrzucić screen z programu Crystal Disk Info

    0
  • #20 25 Kwi 2013 09:20
    santaclous
    Poziom 13  

    Ale co ma piernik do wiatraka?
    Procesor INTEL i7 3770K 3,5GHz 1155 Ivy Bridge BOX
    Płyta gł Asus Maximus IV Extreme-Z
    Pamięć RAM Corsair DDR3 32GB/1866 (4*8GB) DOMINATOR CL10-11-10-30
    Karta grafiki GAINWARD GeForce GTX 680 2048MB DDR5/256bit
    Dysk SSD Intel SSD 520 120GB 9,5mm SATA-6Gbit OEM Pack
    Dysk HDD SEAGATE ST500DM002 500GB 7200 16MB SATA III NCQ
    Zasilacz COOLERMASTER SILENT PRO GOLD 800W 80+GOLD
    Obudowa Sharkoon T9 Value red

    0
  • #21 25 Kwi 2013 09:48
    MrDoimer
    Poziom 38  

    Jeżeli uważasz ze nie ma nic, to nie szukaj pomocy tu.

    Sprzęt masz dobry. Więc to nie jego wina.

    Wykonaj to co napisałem.

    0
  • #22 26 Kwi 2013 08:19
    santaclous
    Poziom 13  

    Może powinieneś czytać wcześniejsze posty sprzęt mam nowy po formacie instaluje win7 i flasza włączam YouTube i tak się dzieje na wcześniejszym sprzęcie też tak miałem więc się pytam ciebie co ma Piernik do wiatraka

    0
  • #23 26 Kwi 2013 09:19
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    santaclous napisał:
    2 minutowy filmik 720p chyba nie ma 1GB rozmiaru więc ilość miejsca na dysku nie ma z tym nic wspólnego

    2minuty w 720p to około 100mb, filmy na youtube są mocno skompresowane i mają niski bitrate.
    Na innej przeglądarce sprawdzałeś?

    0
  • #24 26 Kwi 2013 09:56
    santaclous
    Poziom 13  

    Pobrałem ten 2 minutowy filmik w jakości HD na dysk ma 26.5MB
    Dobra panowie zadam pytanie inaczej.
    Jak zrobić żeby można było przewijać w HD tak jak w 480p 360p żeby w HD nie ładowało sie znów tam gdzie kliknę na pasku przewijania w miejscu już załadowanym nie mam włączone HTML5 tylko flash

    0
  • #25 26 Kwi 2013 10:04
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    santaclous napisał:
    Jak zrobić żeby można było przewijać w HD tak jak w 480p 360p żeby w HD nie ładowało sie znów tam gdzie kliknę na pasku przewijania

    Mam na swoim komputerze operę i firefoxa i muszę stwierdzić że mam ten sam problem na operze, na firefoxie tego nie ma :D przerzuciłam się na firefoxa około miesiąc temu ale gdy się przerzucałam to na operze jeszcze tego nie było, przerzuciłam się z innego powodu na firefoxa.
    Myślę że to coś ze strony youtube jest nie tak.
    Przed chwilą sprawdziłam i porównywałam na tych samych filmach i jestem zaskoczona to jest tylko i wyłącznie na operze.

    0
  • #26 26 Kwi 2013 10:10
    santaclous
    Poziom 13  

    Właśnie ściąłem FireFoxa 20 i mimo że pasek postępu ładowania leci do końca w miejscu kliknięcia jak by sie ładowało to idzie z dysku bo patrzyłem na ilość pobranych danych i nic sie nie ściąga a w operze tak.

    0
  • #27 26 Kwi 2013 10:24
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    santaclous napisał:
    mimo że pasek postępu ładowania leci do końca w miejscu kliknięcia jak by sie ładowało to idzie z dysku

    Skoro już całość jest zbuforowana to ma iść z dysku w razie przewijania.

    0
  • #28 26 Kwi 2013 10:31
    MrDoimer
    Poziom 38  

    To może i głupie ale - na win7 odpal przeglądarke w trybie zgodności z WinXP SP3, i uruchom jako administrator.

    Tak mi do głowy przyszło :)

    0
  • #29 26 Kwi 2013 10:39
    santaclous
    Poziom 13  

    Lece napisać na forum opery co jest nie tak

    0
  • #30 11 Wrz 2014 19:15
    Grigori310891
    Poziom 23  

    Ustało, coś było albo u mojego dostawcy isp albo z YT. Dzięki wszystkim

    0