Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grzejnik Purmo - Nie grzeje

RomanoMorawiano 22 Gru 2012 15:30 6834 17
  • #1 22 Gru 2012 15:30
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  

    Grzejnik płytowy Purmo jest odpowietrzony i dziwnie grzeje tzn. W poziomie do połowy jest gorący a od połowy w dół jest zimny.Nie wiem o co chodzi, może jest za mało wody w instalacji?

    0 17
  • #2 22 Gru 2012 15:34
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Jaki to grzejnik? W sensie rozmiaru? I jak podłączony? Czy zasilanie i powrót są po tej samej stronie grzejnika?

    Gdybyś miał za mało wody w instalacji, to raczej miałbyś na odwrót. Góra była by chłodniejsza.

    0
  • #3 22 Gru 2012 15:41
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  

    Grzejnik ma 1.2 m zasilanie i powrót są po tej samej stronie, zauważyłem ze jak odkręcę zawór termostatytyczny (buderus) na Max to jest ok, a jak wezmę na 3 to wtedy tak jest , dodam ze wymieniłem dziś zawód termostatytyczny na nowy bo stary wcale nie grzał na 3.

    0
  • #4 22 Gru 2012 15:44
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Szczerze mówiąc, to chyba nic złego się nie dzieje. O ile oczywiście w pomieszczeniu masz odpowiednią temperaturę. Czy ogrzewanie masz indywidualne czy jakieś zbiorcze?

    0
  • #5 22 Gru 2012 15:47
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  

    W pomieszczeniu jest 17 stopni, ogrzewanie indywidualne.

    1
  • #6 22 Gru 2012 15:52
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    To nie za bogato. Wobec tego wygląda na to, że masz za mały przepływ. Od zawsze tak masz, czy to świeża sprawa? Spróbuj na początek przymknąć głowice w innych pomieszczeniach.

    Jeśli to nie pomoże i problematyczny grzejnik nie zacznie grzać lepiej, to będziemy myśleć dalej. Spoko, you are not alone

    0
  • #7 22 Gru 2012 16:38
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  

    Coś mi sie zdaje ze zawór pod glowica termo nie działa poprawnie , po wymianie na nowy zawor tez na 3 nie chce grzać a po odkreceniu na maxa grzeje.Moze sie zablokował ,popsikam wd40, popukam delikatnie moze odpuści.Kryza ustawiona jest na 4 moze za mało?

    0
  • #8 23 Gru 2012 14:40
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Ale to 3 masz na głowicy ustawione? Może temperatura w pomieszczeniu jest wyższa, niż nastawiana na głowicy.

    RomanoMorawiano napisał:
    po wymianie na nowy zawor

    ale wymieniłeś zawór czy głowicę?

    0
  • #9 23 Gru 2012 14:49
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  

    3 na glowicy mam ustawione, temperatura w pokoju jest niższa 17-18 stopni jest.wymienilem samą głowicę termostatytyczną.Moze kryza na zawodzie w pozycji na 4 to za mało?

    0
  • #10 23 Gru 2012 15:02
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Więc przestaw zawór na maksymalne otwarcie. I sprawdź, jakie są temperatury dla poszczególnych nastaw na Twojej głowicy. A problem, że grzejnik od połowy w górę jest gorący już ustąpił?

    0
  • #11 23 Gru 2012 15:05
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  

    Muszę załatwić odpowiedni klucz do zaworu,temp.na 3=21 stopni,przy całym odkreceniu glowicy grzejnik grzeje cały.

    0
  • #12 15 Lis 2013 08:15
    skunk
    Poziom 9  

    Podłącze się do tematu.
    W lipcu miałem remont i zamontowałem grzejnik PURMO C11. Teraz okazuje się, że nie grzeje. Grzejnik odpowietrzony, głowica termostatyczna zdjęta i dalej to samo.

    Co może być przyczyną? Przypomina mi się, że jak miałem odbiór grzejnika to facet mówił, że jak jest ustawiony termostat pionowo to może dobrze nie grzać?
    Proszę o radę

    Poniżej zdjęcie:
    Grzejnik Purmo - Nie grzeje

    0
  • #13 15 Lis 2013 11:22
    gersik
    Poziom 32  

    Nie grzeje wcale, czy tylko trochę? Na nastawie wstępnej ustaw pokrętełko na 'N", wtedy ma największy przepływ i zobacz czy jest odpowietrzony grzejnik.

    0
  • #14 15 Lis 2013 15:52
    skunk
    Poziom 9  

    Dzięki problem rozwiązany.
    Okazało się, że zawór na dolnej gałązce był zakręcony.

    0
  • #15 18 Lis 2013 00:22
    -Yanis-
    Poziom 7  

    Witam
    Ja się tez podłączę bo mam podobny problem z Purmo
    nastawa wstępna na 5
    zdjąłem już całkiem termostat, bo czy na min czy na max to jest zimny, czasem polowa ciepła ale delikatnie , w pokoju 16-17 stopni.
    Grzejnik nowy Purmo V22 , przewymiarowany pod podłogówkę którą mam na dole na temp 50-55 st.
    Zawory zasilania i powrotu gorące - tak jakby woda sobie między zaworami tylko krążyła nie wchodząc w grzejnik czego nie mogę zrozumieć.
    Odpowietrzony.
    Gdzie jeszcze szukać problemu ? Za mały przepływ ? 2 pompy chodzą - 1 w kotle do grzejników , 2 na podłogówkę przy kolektorze i mieszaczu.

    0
  • #16 18 Lis 2013 01:07
    W0jtek92
    Poziom 36  

    Witam, skoro to typ grzejnika 'V' to upewnij się czy zasilanie grzejnika jest podpięte do jego wewnętrznego otworu a powrót do tego z zewnątrz, bo gdy rury są pomylone to objawia się to właśnie słabym grzaniem bądź jego zupełnym brakiem.

    0
  • #17 19 Lis 2013 00:56
    -Yanis-
    Poziom 7  

    W0jtek92 napisał:
    Witam, skoro to typ grzejnika 'V' to upewnij się czy zasilanie grzejnika jest podpięte do jego wewnętrznego otworu a powrót do tego z zewnątrz, bo gdy rury są pomylone to objawia się to właśnie słabym grzaniem bądź jego zupełnym brakiem.


    Powiem tak - właśnie chciałem to napisać że dzisiaj to odkryłem a tu twoja informacja. Tak jest. Muszę kuć ścianę by przełożyć rurki zasilanie z powrotem.
    Ah hydraulicy....

    dziękuję w każdym razie

    0
  • #18 14 Lis 2014 22:59
    pitersszcz
    Poziom 2  

    -Yanis- napisał:
    W0jtek92 napisał:
    Witam, skoro to typ grzejnika 'V' to upewnij się czy zasilanie grzejnika jest podpięte do jego wewnętrznego otworu a powrót do tego z zewnątrz, bo gdy rury są pomylone to objawia się to właśnie słabym grzaniem bądź jego zupełnym brakiem.


    Powiem tak - właśnie chciałem to napisać że dzisiaj to odkryłem a tu twoja informacja. Tak jest. Muszę kuć ścianę by przełożyć rurki zasilanie z powrotem.
    Ah hydraulicy....

    dziękuję w każdym razie



    Odgrzany kotlet ale potwierdzam, że nieprawidłowe podpięcie zasilania skutkuje brakiem grzania. Miałem podobny problem i znalazłem jedynie ten temat jako potwierdzenie moich podejrzeń.

    0