Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane coupe 1.6 1997 - nie działają swiatła, wycieraczki radio itp.

krisscars 22 Dec 2012 15:43 2304 3
  • #1
    krisscars
    Level 10  
    Witam. przedstawię na początku mój problem. Byłem dzis u znajomej która poprosiła mnie o pomoc przy aucie. renault megane coupe 1.6 z 1997r. auto mialo stłuczkę - wymieniono blotniki maske wzmocnienie czolowe i chlodnicę. po zlozeniu calosci do kupy okazalo sie ze swiatła nie chcą działać. na początku myślałem że to przełącznik - wymieniono na 100% sprawny. Dzis oglądałem to auto. sprawdzałem wtyczki po lewej stronie wnęki, manetkę, bezpieczniki przy aku. Nawet na krótko zwierałem je i nic. ze swiateł to tylko długie są i podswietlenie wewnetrzne, dmuchawa. Cala reszta martwa. brak swiateł. wycieraczek awaryjnych radia. bezpeczniki pod kierownicą równiez wporządku. nawet podmienialem z klaksonem bo on dziala. wskaznik paliwa i temperatury równiez martwy. na zagarach swieci sie poduszka i zaciagniety reczny nic poza tym. pomożcie gdzie jeszcze szukac? czy mozliwe zeby miedzy skrzynką bezpiecznikow a skrzynką w komorze silnika była jeszcze jakas kosc łacząca calosc i byla odpieta? niechciałbym kazac Jej kupowac drugiego kompa bo silnik odpala i pracuje równo. jedynie te swiatła. Macie jakies sugestie?
  • #2
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na pewno sprawdziłeś bezpieczniki przy akumulatorze? Wyjmij je.
  • #3
    krisscars
    Level 10  
    wyciągałem wszystkie. Wyszorstkowałem je dla lepszego styku. Później nawet podpinałem plus z tej śruby i przykładałem do jednej i drugiej strony bezpiecznika. nie wyciągnąłem tylko całego gniazda żeby zerknąć od spodu ale generalnie w całej wnęce nie było jakoś wiele brudu. Auto przed wypadkiem podobno śmigało elegancko. oglądałem nawet komputer ale nie widać żeby ucierpiał podczas wypadku. Obudowa cała ( ta plastikowa) wiązki te na wierzchu również wyglądają w porządku.
  • #4
    bury
    Level 19  
    U mnie było podobnie.
    Wymontowałem gniazda bezpieczników przy akumulatorze.
    Nie jest to przemyślana konstrukcja, oparta na wsuwkach zbyt dużo połączeń, które niestety śniedzieją.
    Trochę czasu, papier ścierny, szczotka druciana i doprowadziłem te połączenia do stanu używalności.
    Poprawiłem też masy od akumulatora do blachy i od blachy do bloku silnika.
    Problemy zniknęły.
    Polecam.