Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dell Optiplex 740 - wentylatory się kręcą, nic nie widać na monitorze

kasztan_pwsw 22 Dec 2012 20:28 3003 4
    kasztan_pwsw
    Level 9  
    Witam, problem jak w temacie, komputer słychać że się uruchamia, wentylatory się kręcą. Żadnych dźwięków które by oznajmiały problem np. z ramem. Bateryjkę do resetu już wyjąłem i zostawiłem go tak na 10 minut, bez zmian. Dodam, że komputer włączał się wcześniej ale odbył podróż co mogło wpłynąć na niego źle. Nie był uruchamiany zanim nie złapał temperatury pokojowej (7h stał). Monitor i kabel sprawny. Brak grafiki (tylko wbudowana). Próbowałem włożyć kartę ale nic to nie dało, bez zmian. Proszę o pomoc i przepraszam jeśli temat jest wiele razy powtarzany, ale DELL żyje swoim życiem, po prostu jest inny.

Ps. Mam nadzieje że w dobrym dziale ten post.
    Grigori310891
    Level 23  
    Miernik i Patrz zasilacz, a najlepiej podmień. Zobacz czy Podczas podróży nie wysunęła się kość Pamięci RAM, pod wpływem jakiegoś impaktu.
    kasztan_pwsw
    Level 9  
    Grigori310891 wrote:
    Miernik i Patrz zasilacz, a najlepiej podmień. Zobacz czy Podczas podróży nie wysunęła się kość Pamięci RAM, pod wpływem jakiegoś impaktu.

Miernika nie mam, skocze do kolegi i przyniosę.
    Pamięć OK, sprawdziłem ponownie.

Odpiąłem dysk oraz napęd, nic to nie dało. Jedyne co to tylko wentylator od procesora mi teraz chodzi, też spróbuję. Z zasilaczem w dellu nie jest to takie proste ale spróbuje.
    Grigori310891
    Level 23  
    Wiesz, nie musi być koniecznie wsadzony jakiś inny zasilacz, wykręć stary i podłącz Tylko pod atx głównej, możesz też rzucić okiem czy kondensatory na płycie głównej nie popuchły.

Najlepiej będzie Jak podmienisz zasilacz. Jakie linie ile napięcia winny mieć "wyguglujesz" :)
    kasztan_pwsw
    Level 9  
    Witam, przepraszam ze to tak długo trwało ale problem rozwiązałem. Jakby ktoś miał taki problem podejrzewam ze z każdym dellem podobnym wystarczy popatrzeć na diody z przodu komputera które mają numery od 1 do 4 i odczytać problem z instrukcji obsługi. Dziwne ale jakie proste. Dell nie piszczy, on mruga. Okazało się że problemem był RAM ale wszystkie kości i porty działają, po kolei wyciągałem i wsadzałem w te same porty i jedna kość na 3 porcie nie chciała działać ale po zamianie z 4 portu działają obie. Pozdrawiam i temat do zamknięcia.