Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 8 Zacina się w losowych momentach

22 Gru 2012 20:31 27549 47
  • Poziom 9  
    Witajcie

    Mam spory problem z nowo zakupionym systemem operacyjnym Windows 8 64bit.
    Obecnie jestem po trzecim reinstalu i ciągle szukam przyczyny, przewertowałem już większą część sieci i ciągle nic nie pomaga. Problem polega na tym, że system zamarza, w bardzo różnych/losowych momentach Jedyne co można wtedy zrobić to restart guzikiem w obudowie. Raz czekałem 30 minut myśląc, że może coś się ładuje, jednak nic podobnego się nie działo, wszystko zamarza na amen. Żaden niebieski ekran się nie pojawia tylko zastój w pracy, myszka/klawiatura nic nie reaguje. Jedyne co to po ponownym uruchomieniu tworzy się raport w:

    windows/minidump/
    przykładowo "122212-17128-01.dmp"

    Tak w skrócie aby zobrazować dzieje się to m.in. gdy:

    - przeglądam strony www (chrome/mozilla/ie) sprawdzałem każdą przeglądarkę, w różnych momentach,
    - odtwarzam mp3 z wbudowanego odtwarzacza w menu start,
    - loguję się do gg/gdy przychodzą powiadomienia/wiadomość,

    Po prostu zawiesza się losowo, nie wiadomo dlaczego. Raz np używam gg i nic się nie dzieje, a zawiesza się przy przęglądaniu stron, a raz przeglądam strony a jak uruchomię gg to nagle wszystko "zamarza". Wniosek z tego jest jeden, że to nie jest wina żadnego z tych programów, błąd musi siedzieć gdzieś głębiej...

    Co ciekawe:
    Jeszcze nigdy nie zawiesił mi się gdy grzebałem w folderach i opcjach systemowych ani gdy grałem w jakąkolwiek grę np:Jagged alliance, fallout,nowy need for speed mw.

    Trochę informacji technicznych:

    -zainstalowałem wszystkie dostępne aktualizacje systemu bez problemu,
    -zainstalowałem wszystkie aktualne sterowniki do windowsa 8 64bit,

    Specyfikacja mojego komputera to

    Procesor: Intel core 2quad Q6600 2,40 GHZ
    Grafika Radeon HD 7770
    RAM: 8GB
    Dysk: ATA 500GB
    Dysk DVD: ASUS
    płyta główna: MSI G41M-P28

    Reszta standardowo, klawiatura/myszka/monitor/raczej bez znaczenia.

    Tak w skrócie czego już próbowałem:

    - komendy "bcdedit /set disabledynamictick yes" z poziomu administratora w uruchom.
    - Hyper -V (mój procesor nie obsługuje SLAT więc to rozwiązanie odpada)
    - Defragmentacja/oczyszczanie/formatowanie/sprawdzanie wirusów na dysku...
    - wyłączałem plik stronicowania,

    Takie porady które wyczytałem w google, ale obserwuje podobne tematy to nie ma nikogo kto by jasno stwierdził, że coś mu faktycznie pomogło, jedynie tymczasowo, ludzie piszą "jest to mi pomogło" a za dwa dni wracają na fora i piszą, że problem powrócił... Nie widziałem tutaj podobnego tematu, mam nadzieje, że znajdzie się ktoś kto będzie wiedział coś więcej na ten temat...szkoda wydać 390 zł w błoto...


    Liczę na pomoc :cry:
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Czy wcześniej korzystałeś z innego systemu i było wszystko ok?
    Podaj SMART dysku z CrystalDiscInfo.
    Zasilacz jaki posiadasz? zmierz napięcia miernikiem.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Do twojej płyty głównej nie ma sterowników pod windows 8. Instalowałeś te od windowsa 7? nie wiem czy one będą dobrze działały z windowsem 8.
    Masz jakieś wykrzykniki w menadżerze urządzeń?

    Dodano po 2 [minuty]:

    MIKE_TM napisał:
    -zainstalowałem wszystkie aktualne sterowniki do windowsa 8 64bit,

    Nie ma czegoś takiego jak sterowniki do windowsa 8, jak już do podzespołów komputera: płyty głównej, karty graficznej i co tam się ma. Lecz jak wyżej do twojej płyty nie ma na stronie MSI sterowników do windowsa 8.
  • Poziom 9  
    kasiunia7777 napisał:
    Czy wcześniej korzystałeś z innego systemu i było wszystko ok?


    Tak, ta sama konfiguracja pod :win xp, win7ultimate - 0 problemów

    Cytat:
    Podaj SMART dysku z CrystalDiscInfo.


    Pierwszy raz uruchomiłem ten program, jeżeli to nie to pole wkleiłem to proszę o nakierowanie.

    Cytat:
    -- S.M.A.R.T. --------------------------------------------------------------
    ID Cur Wor Thr RawValues(6) Attribute Name
    01 200 200 _51 000000000000 Częstotliwość pojawiania się błędów podczas odczytu RAW
    03 141 139 _21 000000000F55 Czas potrzebny do "rozkręcenia" talerzy dysku
    04 100 100 __0 00000000017C Ilość cykli start/stop
    05 200 200 140 000000000000 Ilość realokowanych sektorów
    07 100 253 __0 000000000000 Częstotliwość błędów podczas pozycjonowania
    09 _99 _99 __0 000000000548 Liczba godzin pracy dysku
    0A 100 100 __0 000000000000 Liczba prób uruchomienia osi napędowej dysku
    0B 100 100 __0 000000000000 Liczba prób kalibracji
    0C 100 100 __0 00000000015B Llość skończonych operacji start/stop
    C0 200 200 __0 0000000000C1 Ilość naprawionych cykli wyłączenia
    C1 200 200 __0 0000000000BA Ilość cykli do tak zwanej "Landing Zone"
    C2 106 _92 __0 000000000025 Temperatury dysku (ogólna)
    C4 200 200 __0 000000000000 Liczba remapowanych operacji
    C5 200 200 __0 000000000000 Liczba sektorów niestabilnych (oczekujących na remapowanie)
    C6 200 200 __0 000000000000 Ilość nie naprawionych błędów
    C7 200 200 __0 000000000000 Liczba błędów CRC podczas pracy w trybie Ultra DMA
    C8 200 200 __0 000000000000 Liczba błędów zapisu



    Cytat:
    Zasilacz jaki posiadasz? zmierz napięcia miernikiem.


    CHIEFTEC A80 (500W) (230v)- dałem za niego ok 250 zł - Jak wyczytałem polecana i dobra firma.


    Cytat:
    Do twojej płyty głównej nie ma sterowników pod windows 8. Instalowałeś te od windowsa 7? nie wiem czy one będą dobrze działały z windowsem 8.


    W przypadku płyty głównej, Zainstalowałem sterowniki z dołączonej płyty, system na nich się tak samo zawieszał, więc następnie użyłem programu "slim drivers" do ich aktualizacji, nadal to samo.


    pisząc to właśnie pościągałem sterowniki do mojej płyty ze strony msi, faktycznie najnowsze są do win7,ale po instaluję je i zobaczymy czy to coś zmieni.

    Cytat:
    Masz jakieś wykrzykniki w menadżerze urządzeń?


    Zero konfliktów.

    Cytat:
    Nie ma czegoś takiego jak sterowniki do windowsa 8, jak już do podzespołów komputera: płyty głównej, karty graficznej i co tam się ma. Lecz jak wyżej do twojej płyty nie ma na stronie MSI sterowników do windowsa 8.


    Tak zgadza się, mój błąd w pisaniu, sterowniki jakie faktycznie pobrałem gdzie było wyraźnie napisane win8 64bit były do:

    wbudowanej Karty dźwiękowej Via HD AudioLink
    Karty graficznej radeon hd7770
    Monitor Samsung s22b150n
    klawiatura i mysz bezprzewodowa microsoft
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Z dyskiem wszytko ok.
    Zasilacz masz porządny, ale zmierzyć napięcia nie zaszkodzi.
    Sterowniki ściąga się tylko ze stron oficjalnych. Jeżeli na stronie MSI nie ma do windowsa 8 to możesz szukać do każdego podzespołu osobno np jezeli masz kartę dźwiękową realteka to szukaj do swojej karty sterowników na stronie realteka, tak samo do kart sieciowych i innych.

    Dodano po 5 [minuty]:

    A taki czysty zainstalowany win8 też ci się wiesza? przez zainstalowaniem sterowników z płyty? bo zapewne sterowniki do chipsetu to on ma już wbudowane w siebie i możliwe że też inne np karta sieciowa, karta dźwiękowa. W przypadku windowsa 7 tak było, dużo rzeczy już działało zaraz po zainstalowaniu systemu, fakt zalecane jest używanie najnowszych wersji sterowników, ale ja nie ma to nie ma.
  • Poziom 9  
    Dzięki za porady, zastosuję się do nich, w sumie już jestem w toku testowania.

    A więc zrobiłem znowu totalny reinstall, jestem na gołych sterownikach tylko tych systemowych, nic nie instalowałem poza tym co musiałem czyli karta graficzna i monitor, ponieważ bez tego nie mogłem ustawić optymalnej rozdzielczości 1920x1080. Czytałem, trochę na temat mojej płyty głównej, pisze, że producent zaleca windows 7, przyznam, że ubolewam nad tym, nie spodziewałem się tego, ponieważ płytę kupowałem dosłownie kilka miesięcy temu i w życiu bym tego nie przewidział. Na razie sterowników nie ruszam i zdam raport jeżeli będzie się coś działo, albo jeżeli będzie wszystko ok to odezwę się po ok tygodniu.

    Karta dźwiękowa jest wbudowana... są sterowniki do niej dostępne(pod win8 64bit), ale nie jestem przekonany czy je ściągać ponieważ znajdują się one na stronie VIA... nazwa się zgadza ale bym był pewniejszy gdyby były one właśnie na stronie msi podpięte do mojej płyty głównej.... na razie nic nie ruszam. Tak będzie łatwiej zdiagnozować problem...Jeżeli na obecnej konfiguracji nadal system będzie mi się wieszał to wina wg mnie może być tylko jedna... Brak sterowników do mojej płyty głównej.

    Będę jeszcze próbował jak będzie się system zachowywał podczas używania z różnych przeglądarek (IE/mozilla jak narazie)



    Dysk, zasilacz, karta graficzna, cd-rom, płyta główna- cały hardware jest nowiutki kupowałem to mniej więcej 2-3 miesiące temu...
  • Poziom 39  
    Kto ci wcisną płytę główną na podstawce 775? przecież to już prehistoria i raczej nikt pod te płyty nie będzie wydawał sterowników pod windows 8. Teraz się kupuje płyty pod 1155.
  • Poziom 9  
    Miałem za darmo Procesor: Intel core 2quad Q6600 2,40 GHZ pod niego musiałem wybrać jakąś dobrą płytę... Zaufałem mu, że wybierze dobrze.

    w sklepie mi wyszukał taką...jako wymóg podałem mu jeszcze tylko aby miała koniecznie wbudowaną kartę dźwiękową HD 7.1 bo w planach mam rozbudowę karty graficznej a te potrafią być bardzo wielkie i zwykle nie dało by się tego upchnąć... no i mam zestaw głośnikowy dość dość dobry który wymaga dobrej karty dźwiękowej.

    Ah..no i jak na razie nad dźwiękiem ubolewam bo bez tych sterowników niestety ale tylko 2 kanały mi chodzą, te windowsowe sterowniki niestety ale nie mają takich rozbudowanych ustawień...ale poświęcam się dla testów i nie instaluję sterowników dźwiękowych jak na razie...

    Ps.
    Jakbyś mogła Kasiu (chyba dobrze odczytałem imię:)) To jaką płytę byś mi do tego procesora doradziła?


    PS.
    Na razie cały dzień pracuję na tym co napisałem w poprzednim poście i nie było ani jednego zawieszenia. Puki co pracuje tylko pod IE. po tygodniu przejdę na mozille.
  • Poziom 39  
    MIKE_TM napisał:
    Jakbyś mogła Kasiu (chyba dobrze odczytałem imię) To jaką płytę byś mi do tego procesora doradziła?

    1) Zależy jaki masz budżet
    2) Czego od niej wymagasz ilość wejść, gniazd, jaka max pamięć ram itp
    3) Ogólnie ja preferuje płyty firmy asus, dobrze się trzymają. Z MSI, AsRock nie miałam doświadczenia a gigabyte za dużo się wymieniałam, padają strasznie - albo takie mam szczęście a w sumie moi znajomi. MSI nie wiem czemu ale zawsze jak potrzebuję z ich strony pobrać sterowniki do płyty głównej to zawsze mają przeładowany serwer, pobiera się z prędkościami około 20kb/s nie wiem czy mam takie szczęście czy prawie zawsze tak mają.

    MIKE_TM napisał:
    Na razie cały dzień pracuję na tym co napisałem w poprzednim poście i nie było ani jednego zawieszenia. Puki co pracuje tylko pod IE. po tygodniu przejdę na mozille.

    Wcześniej jak rozumie codziennie się to działo? więc chyba do przodu
    MIKE_TM napisał:
    Ah..no i jak na razie nad dźwiękiem ubolewam bo bez tych sterowników niestety ale tylko 2 kanały mi chodzą, te windowsowe sterowniki niestety ale nie mają takich rozbudowanych ustawień...ale poświęcam się dla testów i nie instaluję sterowników dźwiękowych jak na razie...

    Podaj identyfikator sprzętu twojej karty dźwękowej może uda się coś znaleźć. Najwyżej przed ich instalacją utworzysz punkt przywracania systemu, gdyby się wieszał to przywrócisz.

    Dodano po 4 [minuty]:

    A i jeszcze co do płyty głównej to nie wiem czy jakakolwiek pod podstawkę 775 czyli dla twojego procesora wspiera windows 8. Trzeba by popatrzeć.
  • Poziom 39  
    adamadi33 napisał:
    Wrzuć Zrzut, całe zdjęcie z programu:
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

    Po co? przecież SMART jest już podany wyżej.

    Czytaj temat od początku:
    MIKE_TM napisał:
    Pierwszy raz uruchomiłem ten program, jeżeli to nie to pole wkleiłem to proszę o nakierowanie.




    Cytat:


    -- S.M.A.R.T. --------------------------------------------------------------
    ID Cur Wor Thr RawValues(6) Attribute Name
    01 200 200 _51 000000000000 Częstotliwość pojawiania się błędów podczas odczytu RAW
    03 141 139 _21 000000000F55 Czas potrzebny do "rozkręcenia" talerzy dysku
    04 100 100 __0 00000000017C Ilość cykli start/stop
    05 200 200 140 000000000000 Ilość realokowanych sektorów
    07 100 253 __0 000000000000 Częstotliwość błędów podczas pozycjonowania
    09 _99 _99 __0 000000000548 Liczba godzin pracy dysku
    0A 100 100 __0 000000000000 Liczba prób uruchomienia osi napędowej dysku
    0B 100 100 __0 000000000000 Liczba prób kalibracji
    0C 100 100 __0 00000000015B Llość skończonych operacji start/stop
    C0 200 200 __0 0000000000C1 Ilość naprawionych cykli wyłączenia
    C1 200 200 __0 0000000000BA Ilość cykli do tak zwanej "Landing Zone"
    C2 106 _92 __0 000000000025 Temperatury dysku (ogólna)
    C4 200 200 __0 000000000000 Liczba remapowanych operacji
    C5 200 200 __0 000000000000 Liczba sektorów niestabilnych (oczekujących na remapowanie)
    C6 200 200 __0 000000000000 Ilość nie naprawionych błędów
    C7 200 200 __0 000000000000 Liczba błędów CRC podczas pracy w trybie Ultra DMA
    C8 200 200 __0 000000000000 Liczba błędów zapisu


    Dodano po 1 [minuty]:

    Z dyskiem jest jak najbardziej wszystko w porządku.
  • Poziom 39  
    adamadi33 napisał:
    Ten zrzut kolegi nie wyklucza awarii dysku twardego.

    Niby jakim cudem? całe zdjęcie z programu pokaże ci to samo co te informacje wyżej. Realokowanych sektorów nie ma, sektorów do remapu nie ma, żadnych problemów z zapisem odczytem także nie ma, problemów z błędami także nie ma. Dysk jak najbardziej sprawny.
  • Poziom 9  
    Jeżeli chodzi o moją kartę dźwiękową to w menadżer urządzeń system widzi ją jako dwa urządzenia:

    -AMD High Definitione Audio Device
    -Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio

    Cytat:
    Wcześniej jak rozumie codziennie się to działo?

    Tak, codziennie, a pisząc precyzyjniej w ciągu dnia restartowałem komputer ok 20-30 razy. Oczywiście spędziłem przy nim cały dzień.


    Włączyłem jeszcze klasyfikację systemu ogólny wynik mi wyszedł 5,9
    Procesor:7,1
    Ram:7,1
    Grafika:7,4
    Grafika w grach:7,4
    Podstawowy dysk twardy:5,9

    Podczas pierwszej instalacji pracowałem na starszym dysku SATA 80GB który miał ocenę w tym teście 4,1. W chwili obecnej mam go odłączonego, bo ten właśnie miał problemy z sektorami. W sumie to nie dziwię się bo miał on już ponad 10 lat.

    Ten obecny to nówka.

    Co do płyty głównej, to wstrzymajmy temat, nie będę nic zmieniał jeśli problem się rozwiąże. To dział software a problem jest/był? właśnie puki co z systemem i sterownikami...

    @adamadi33
    Zrzut z ekranu faktycznie pokaże to samo, pamiętam, że ten program ocenił stan systemu jako dobry. Nie wiem jakie informacje chciałeś odczytać ze zrzutu może napisz dokładniej.
  • Poziom 39  
    MIKE_TM napisał:
    Jeżeli chodzi o moją kartę dźwiękową to w menadżer urządzeń system widzi ją jako dwa urządzenia:

    Identyfikator sprzętu podaj:
    Sam początek tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html

    MIKE_TM napisał:
    że ten program ocenił stan systemu jako dobry

    On ocenia stan dysku twardego nie systemu. Ale nie wolno się sugerować napisem dobry, bo to automat trzeba właśnie potrafić samemu analizować SMART, bo automat nie jest tak dokładny i wszystkiego nie wie.

    MIKE_TM napisał:
    Podczas pierwszej instalacji pracowałem na starszym dysku SATA 80GB który miał ocenę w tym teście 4,1. W chwili obecnej mam go odłączonego, bo ten właśnie miał problemy z sektorami. W sumie to nie dziwię się bo miał on już ponad 10 lat.

    Uszkodzone, niestabilne sektory mogą powodować zawieszanie się i BSOD.

    A teraz jak rozumiem od wczoraj zero zawieszek?
  • Poziom 9  
    Tak zero zawieszania puki co.

    Dodam jeszcze, że puki co nie mam zainstalowanego programu antywirusowego, wcześniej używałem AVG, jedną anomalię jaką zauważyłem po zawieszeniu, to to, że jak uruchomiałem po tym komputer wyłączała się za każdym razem zapora w windowsie, natomiast program AVG miał w tym czasie w monitorze informację, że zapora jest włączona. Aby włączyć z powrotem zaporę musiałem wchodzić w ustawienia systemowe zapory. Jedna diagnoza z tego, że AVG najwidoczniej też nie jest kompatybilny z windowsem 8

    szczegóły dźwięku:

    -AMD High Definitione Audio Device
    HDAUDIO\FUNC_01&VEN_1002&DEV_AA01&SUBSYS_00AA0100&REV_1003
    HDAUDIO\FUNC_01&VEN_1002&DEV_AA01&SUBSYS_00AA0100

    -Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio
    HDAUDIO\FUNC_01&VEN_1106&DEV_0397&SUBSYS_14627592&REV_1000
    HDAUDIO\FUNC_01&VEN_1106&DEV_0397&SUBSYS_14627592
  • Poziom 39  
    Avira z tego co wiem to nie była powodowała BSOD, a czy już to poprawili nie wiem.
    AVG także nie wiem czy jest zgodny z windowsem 8, lecz z tego co widzę tutaj to chyba nie wspiera windowsa 8:
    http://www.avg.pl/darmowy-antywirus
    Z najnowszą wersją AVG 2013 miałam problemy nawet na windows 7, pobrałam dla testu jak tylko wyszła i strasznie wieszał mi się z nią komputer. Musiałam odinstalować w trybie awaryjnym. W komentarzach na dobreprogramy także osoby wypowiadały się że tak miały.

    Na oficjalnej stronie via sa sterowniki do twojej karty dźwiękowej pod windows 8 64bit (podejrzewam że masz 64bit)
    http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp
    Wybierasz w punkcie 4 tą listę która ma VT1708S.
  • Poziom 9  
    http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp

    Co się powinno wyświetlić pod tym linkiem bo ja mam IE, odblokowałem ciasteczka, sciągłem javę... i nadal widzę:

    To use the VIA driver database you must have cookies enabled in your browser.
    Your browser's cookie functionality is turned off. Please turn it on. Need Help?

    co za badziewna przeglądarka.... :/ wszystkie cookie mam odblokowane....zero blokowania.

    guzik need help tez nie reaguje... kurde nie chce instalować Mozilli puki co...itak zle zrobiłem instalując jave ;') kolejna rzecz która może powodować bledy...

    Powiedz mi tylko jedno czy to jest to samo co w tamtym linku?

    http://drivers.softpedia.com/get/SOUND-CARD/VIA/VIA-HD-Audio-Driver-1050033120608.shtml
  • Poziom 9  
    Zainstalowałem, działa ok, jestem w fazie testowania :-) będziemy w kontakcie. jak na razie od wczoraj zero zawieszek. Ciągle bez programu antywirusowego i na IE. jednak odwiedzam tylko zaufane witryny. Raczej nie chodzę bo byle jakich stronach. Internet znam dość dobrze :)

    Ahh no i z tego pośpiechu bym był zapomniał :)

    Wesołych świąt :) I dzięki za odzew.
  • Poziom 9  
    UPDATE 25 grudnia 10:30

    System dziś od samego rana znowu zamarzał(podczas przeglądania stron pod IE), po 2ch zawieszeniach(raz na stronie z programem tv na wp.pl, raz na facebooku) stwierdzam, że to muszą być sterowniki od karty dźwiękowej. Szczerze nie rozumiem jak sterowniki od dźwięku mogą być powiązane z przeglądaniem witryn.. cóż testuje od nowa, na starych sterownikach dźwiękowych jedynie instalując sterowniki od karty graficznej.

    Kolejnym wnioskiem testów jest to iż AVG nie był problemem, ponieważ wcale go nie instalowałem.

    Zrobiłem odświeżanie systemu (po staremu odzyskiwanie) Windows 8 ma ten plus, że ma taką opcję, że resetuje sterowniki, a cała reszta pozostaje bez zmian.

    Będziemy zapewne w kontakcie,

    pozdrawiam
  • Poziom 43  
    Przywróć bios do optymalnych ustawień.
    Podaj model i markę pamięci ram, ram do sprawdzenia memtest.
    Podaj model i markę dysku twardego.
  • Poziom 28  
    Dziwna, naprawdę dziwna sprawa. Ja miałem bardzo podobny problem u siebie, tylko, że u mnie winny był zasilacz (tak wywnioskowałem, ale pewności nadal nie mam), który pracował niestabilnie mimo dobrej marki (xfx 450W). Kupiłem nowy i wszystko wróciło do normy.
    Komputer z W8 ma taką specyfikacje
    C2D E7500 2,93Ghz
    5 GB RAM-u od kingstona 2x2GB+2x512 DDR2
    ATI Radeon 4870x2 GB
    Wszyto to mieści się na płycie intela DG45ID.

    Na moim drugim zestawie Win7.
    i5 3470 3,2Ghz
    Corsair Vengeance Low Profile 2x4GB 1600MHz, DDR3,
    MSI R7870 Twin Frozr 2GD5/OC
    Aktualnie zmieniłem zasilacz celem sprawdzenia (przedtem był XFX Core 550W ) na tamten z pierwszego zestawu.
    I to na płycie ASRock B75 Pro3.

    Działa wszystko OK, więc nie mam pojęcia, co jest z tym wszystkim. Czyżby Windows 8 był bardziej prądożerny? (Sam nie wierze w to co piszę).
    Pozdrawiam Szymon
  • Poziom 10  
    Jakiej karty sieciowej używasz? Pytam, ponieważ mam podobne objawy, a już mniej więcej źródło problemu udało mi się ustalić. Więcej tutaj
  • Poziom 9  
    Jak menadżer urządzeń widzi moją kartę sieciową (widzi dwa urządzenia):

    1.Kontroler Qualcomm Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.30)
    PCI\VEN_1969&DEV_1063&SUBSYS_75921462&REV_C0
    PCI\VEN_1969&DEV_1063&SUBSYS_75921462
    PCI\VEN_1969&DEV_1063&CC_020000
    PCI\VEN_1969&DEV_1063&CC_0200


    2.Karta sieciowa debugowania jądra firmy Microsoft
    root\kdnic


    Na resztę pyt odpowiem jutro, tzn. dziś, ale trochę później. ;) Jak na razie ani jednej zawieszki od momentu przywrócenia systemu i instalacji jedynie karty graficznej, dodam, że grałem około 4 godziny w StarCrafta przez internet.

    Używam Mozilli już. Resztę uzupełnię jutro. Dzięki za odzew.
  • Poziom 9  
    adamadi33 napisał:
    Przywróć bios do optymalnych ustawień.
    Podaj model i markę pamięci ram, ram do sprawdzenia memtest.
    Podaj model i markę dysku twardego.



    1. BIOS-u nie ruszałem od zakupu, jest sens przywracać go do optymalnych ustawień w takim układzie? Jeżeli chodzi o obsługę BIOS-u, szczerze pisząc nie wiem jak to zrobić dokładnie. Musiał byś mnie nakierować, jeżeli faktycznie jest sens to robić.

    2. Jeśli mógł byś to poleć mi dobrą wersję programu memtest. Czy ten program powie mi dokładnie jaki mam RAM? Jeśli tak to OK, jeśli nie, to rozkręcę kompa wyjmę i sprawdzę co tam jest napisane, bo tak z pamięci nie chcę czegoś przekręcić, szczerze, to kazałem w sklepie dać mi jakiś lepszy, a droższy, nie dam sobie uciąć ręki, ale chyba to był Kingston 1333 MHz. z tym, że pierw kupiłem 4 GB, a później znowu dokupiłem kolejne 4GB. System widzi 8GB. Oba rozpoznaje.

    3.Jak system identyfikuje mój dysk:
    IDE\DiskWDC_WD5000AAKX-001CA0___________________15.01H15
    IDE\WDC_WD5000AAKX-001CA0___________________15.01H15
    IDE\DiskWDC_WD5000AAKX-001CA0___________________
    WDC_WD5000AAKX-001CA0___________________15.01H15
  • Poziom 43  
    Kości ram takie same i pracują w dualu?
  • Poziom 9  
    mem-test to wykaże ?
  • Poziom 39  
    Ja daje 99,9% że ram jest sprawny. Komputer mu chodzi sprawnie dopóki nie zainstaluje sterowników od dźwięku. Jeżeli ram by był zepsuty to miał by BSOD.
    Posiedziałam trochę na google i widzę że dużo ludzi ma problemy z windows 8 i sterownikami, poprostu po zainstalowaniu ich komputer się zawiesza, coś jest nie tak, niedopracowane.

    Dla pewności sprawdź sobie memtestem ram czy pokaże jakieś błędy, ale raczej powinno być wszystko ok. Pobierz sobie najnowszą wersję.
  • Poziom 10  
    Mój komputer -> Zarządzaj -> Podgląd zdarzeń -> Dziennik systemu Windows -> System

    Szukaj błędów, zwróć szczególnie uwagę czy nie występuje błąd ze źródła VLAN-AutoConfig z opisem: "Uruchomienie modułu rozszerzalności sieci WLAN nie powiodło się." Jestem na 99,9% pewny, że Twój problem jest spowodowany niezgodnością sterowników jednego z urządzeń. U mnie była to karta sieciowa, u Ciebie może być dźwiękowa.
  • Poziom 9  
    Muszę wprowadzić małą korektę do danych.. mam dysk SATA, w systemie pisze ATA, dopiero się tego dopatrzyłem, Jeden mój znajomy ma też SATA a wyświetla mu że ma SCII. nie wiem czemu tak jest.

    W każdym bądź razie.. :

    @Stifan
    Wszedłem właśnie tam gdzie kazałeś jest tam "prawie czysto" mało błędów. Ale muszę zaznaczyć, że informacje, są do momentu kiedy zrobiłem przywracanie systemu. Czyli do 25 Grudnia 10:30.

    Jedyne błędy które się powtarzały od tamtego momentu to w czasie gdy instalowałem grę StarCraft 2, która zajmuje 12gb i do tego ściągała dodatek ok 3gb z internetu. A błąd ten został zapisany przez system tak:

    Cytat:
    Źródło błędu: schannel
    ID: 36888

    "Wygenerowano alert krytyczny, który został wysłany do zdalnego punktu końcowego. W efekcie połączenie może zostać zakończone. Kod błędu krytycznego zdefiniowany przez protokół TLS to 51. Kod stanu błędu SChannel w systemie Windows to 900."


    Błąd ten jest zapisany w rządku około 30 razy, w przedziale między 22:00 a 23:00

    Poza tym czysto, w ten czas pamiętam dokładnie, że instalowałem grę. I w między czasie przeglądałem internet, komputer chodził płynnie. Nie zawiesił się.

    Raportuje iż dzisiaj używałem komputer cały dzień i nadal od momentu przywrócenia systemu, tj 25. Grudnia 10:30 ani jednej zawieszki. Myślę, że jeszcze kilka dni użytkowania i spokojnie można powiedzieć, że to wina sterowników do karty dźwiękowej.

    Zaraz się pobawię tym mem test, zobaczę co pokaże i dopiszę.

    Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

    ok zrobiłem test Ramu.

    Program Memtest86_4.0a , wersja botowalna iso. Zrobił test który trwał 40 minut, z testu niewiele mogę wywnioskować, a pytałem się wcześniej adamadi33 co tam faktycznie będzie widać... i co wiem po 40 minutach,

    jakieś znaczki tylko się ciągle wkoło kręciły wykrył ram ok ~8GB i procesor, po 40 minutach napisało

    Zero błędów.
    Test passed press esc to exit ;) żadnego raportu nic... zrobiłem zdjęcia aparatem mogę wrzucić fotki co tam było widać.
    --------
    Gdzie mogę sprawdzić w systemie jak widzi moje kości ram?
    JAk uruchamiam kompa BIOS widzi 1066mhz DDR3 w przybliżeniu 8100 mb ram/ dual.