Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung Smart TV ES5500 - Internet w SMART TV przy użyciu laptopa?

EliaszBP 22 Gru 2012 23:07 6465 25
  • #1 22 Gru 2012 23:07
    EliaszBP
    Poziom 10  

    Mam pewny problem. Co do internetu z moim Smart TV.
    Chciałbym by mój laptop udostępniał internet dla TV za pomocą kabla RJ45 potocznie nazywanego ethernet`em :)
    Jak muszę skonfigurować ustawienia w telewizorze oraz komputerze, by wszystko prawidłowo działało?

    posiadam:
    Internet Vectra 24MB z modemem cisco EPC3010
    Router TP-LINK WR740N
    Laptop Asus X54H na Windows 7
    Telewizor to Samsung SmartTV 37" ES5500

    Będę wdzięczny za pomoc :)

    0 25
  • #2 22 Gru 2012 23:12
    hermes-80
    Poziom 43  

    Po co puszczać przez laptopa skoro masz router??

    0
  • #3 22 Gru 2012 23:15
    EliaszBP
    Poziom 10  

    Niestety mam problem, poniewaz telewizor jest 5 serii (jeszcze bez WiFi) można dokupić pod usb ale oryginał Samsunga koło 200zł kosztuje.

    0
  • #4 22 Gru 2012 23:19
    hermes-80
    Poziom 43  

    Ale ja nie pisze o wifi, a podłączyć go kablem.

    0
  • #5 22 Gru 2012 23:20
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    cisco EPC3010->TP-Link->TV wszystko kablowo.

    0
  • #6 22 Gru 2012 23:26
    EliaszBP
    Poziom 10  

    O tym też myślałem.. lecz tu kolejny problem, ponieważ sprzęt internetowy jest w drugim końcu domu. musiałbym wszystkie meble odsuwać, i wiercić dziury w ścianach.
    dlatego też, szukam czegoś w stylu sieci LAN z laptopem.
    kombinowałem coś sam, ale ciężka sprawa z tym jest. muszę podawać jakies maski, bramy, adresy IP i DSL (czy coś w tym stylu)

    1
  • #8 22 Gru 2012 23:37
    EliaszBP
    Poziom 10  

    Wszystko ładnie, pięknie :)
    Takie rzeczy jak udostepnienie na laptopie wykonałem.
    Niestety, telewizor nie znajduje adresu IP.
    Jest ustawione na automatyczne wyszukiwanie.
    Jak zmienie na wprowadzanie ręczne, to wyskakują mi 4 pola do uzupełnienia.

    Adres IP
    Maska podsieci
    Brama
    Serwer DNS

    0
  • #9 22 Gru 2012 23:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co masz w ipconfig /all na komputerze?

    0
  • #10 22 Gru 2012 23:48
    EliaszBP
    Poziom 10  

    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-14-2A-BD-A1-31
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.102
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 22 grudnia 2012 22:58:43
    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 23 grudnia 2012 00:58:43


    wpisuje to w TV i dalej nic ;(

    0
  • #11 23 Gru 2012 00:06
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Daj screen-a z całości, komendy.

    Dodano po 23 [sekundy]:

    EliaszBP napisał:
    wpisuje to w TV i dalej nic ;(

    To już błąd robisz.

    0
  • #13 23 Gru 2012 13:17
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Miałeś podłączony TV? Bo z obrazka widać że nie.

    0
  • #14 23 Gru 2012 13:33
    EliaszBP
    Poziom 10  

    podaczas robienia screena nie. a podłączyć?

    0
  • #15 23 Gru 2012 13:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Oczywiście że tak, przecież o to chodzi.

    0
  • #17 23 Gru 2012 13:58
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Udostępnienie zrobiłeś tak jak w moim linku? Nie wyrzuciło ci żadnych błędów?

    0
  • #18 23 Gru 2012 14:01
    EliaszBP
    Poziom 10  

    Udostępnione wszystko, tak jak w linku i nic nie wywaliło

    0
  • #19 23 Gru 2012 14:05
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Na karcie sieciowej-ethernet powinno być coś takiego:

    Samsung Smart TV ES5500 - Internet w SMART TV przy użyciu laptopa?

    0
  • #20 23 Gru 2012 14:11
    EliaszBP
    Poziom 10  

    ok, wpisałem. :) co dalej? i co wpisać w Tv?
    można wpisać recznie:
    Adres IP
    Maska podsieci
    Brama
    Serwer DNS Albo zostawić na automat

    0
  • #21 23 Gru 2012 14:14
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    System sam to powinien zrobić, więc udostępnienie mogło nie zostać uruchomione poprawnie.
    Możesz spróbować w TV:
    IP 192.168.137.100
    Maska 255.255.255.0
    brama 192.168.137.1
    DNS1: 8.8.8.8
    DNS2: 8.8.4.4

    0
  • #22 23 Gru 2012 14:19
    EliaszBP
    Poziom 10  

    w TV Serwer DNS mam tylko jeden. Który wpisać? 1 czy 2?

    0
  • #23 23 Gru 2012 14:20
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Bez różnicy.

    0
  • #24 23 Gru 2012 14:25
    EliaszBP
    Poziom 10  

    nic z tego.
    Telewizor wyświetla:
    Nie można połączyć się z siecią. Sprawdź, czy w ustawieniach protokołu IP wprowadzono prawidłowy adres IP. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj sie z usługodawcą internetowym.

    0
  • Pomocny post
    #25 23 Gru 2012 14:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak jak mówiłem to jakiś problem z udostępnieniem połączenia na komputerze.

    0
  • #26 23 Gru 2012 21:13
    EliaszBP
    Poziom 10  

    czyli nic z tego? ;((

    Dodano po 2 [minuty]:

    dobra zamykam temat dzięki wielkie :)
    Czyli jestem skazany na wiertło widiowe i wiertarke ;pp

    0
  Szukaj w 5mln produktów