Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP Designjet 130 - Głowice często przestają drukować

Pshemass 23 Dec 2012 00:42 3489 3
    Pshemass
    Level 12  
    Dostałem tą drukarkę z CISS mini - czy napełniane pojemniki z tuszem z samoresetującymi chipami.
    Mam ją od jakichś 2 tygodni i nie mogę sobie z nią poradzić wiec proszę o pomoc - może któryś z kolegów wie o co w tym typie chodzi...
    Poprzedni właściciel twierdzi, że wszystkie głowice były wymieniane na nowe, i u niego drukarka drukowała bez żadnych problemów - drukował jednak w większości wydruki cad.
    Jednak już przy pierwszym moim wydruku w połowie arkusza a4 (pełna grafika) przestała drukować głowica yellow. Sądziłem, że się zapchała albo nie dochodził do niej tusz (np. przewód się zapowietrzył). Jednak odciągnąłem strzykawką tusz z przewodu doprowadzającego do głowicy i raczej nie był zapowietrzony. Po kalibracji głowic nic się nie zmieniło (nawet małej kropki na wydruku kalibracyjnym). Wymieniłem więc głowicę na nową (akurat miałem taką) i bez problemu ruszyła od pierwszej kalibracji (jak i wszystkie pozostałe).
    Jednak po jakichś 2 kolejnych arkuszach a4 przestała drukować głowica black - znowu postąpiłem jak poprzednio, czyli wymieniłem głowicę. Pomogło to na kolejne 2 wydruki po czym ZNOWU przestała drukować głowica yellow oraz light magenta, a black też widać było, że przestaje drukować!
    Black udało mi się odetkać płynem. Yellow też o dziwo ruszyła po dolaniu tuszu (było z 1/4 pojemnika). Co do LM okazało się, że w ogóle jest chyba uszkodzona (po wyjęciu i włożeniu drukarka wisiała) - wymieniona na nową.
    Jednak to tylko pomogło max na 4 arkusze a4 i zatkała się i yellow i black i CYAN!
    Teraz ani Y ani C nie udało mi się odetkać!
    Straciłem już koncepcję! To głowice, tusze, czy może w ogóle drukarka ma coś z głową?
    Zauważyłem, że problemy zaczęły się przy większym pokryciu koloru dla danej głowicy - tzn. czarnej, cyan i żółtej. Jednak tusz dochodzi, przewody nie są zapowietrzone.
    Nie wiem czy dalej brnąć i wymieniać głowice i zmienić tusze?

Proszę o jakiekolwiek uwagi!
    Ma może ktoś taką drukarę z takim niby ciss?

PROSZĘ O WSPARCIE!
    code_52
    Level 14  
    Mam taką drukarkę od trzech tygodni - na oryginalnych tuszach serii 84/85. Od razu też zainteresowałem się systemami CISS do tego modelu i zauważyłem ich podejrzaną rozpiętość cenową - od 150 do 360 zł za komplet. Z tego wysnułem wniosek, że ten tani system raczej należy odrzucić, bowiem nie ma nic gorszego od ciągle zawodzącego sprzętu.
    Wracając do tematu - z moich wieloletnich doświadczeń z drukarkami w Twoim przypadku obwiniałbym za problemy tusz, jaki masz w pojemnikach. Wymiany głowic i chwilowa poprawa jakości wydruków wskazuję na to jednoznacznie. Szkoda, że wyłożyłeś na to tyle kasy, montując coraz to nowe głowice. Wywal ten siet od zaraz, a dla potwierdzenia słuszności tego kroku - po wymianie uszkodzonych głowic - zamontuj właściwe tusze 84B i 85Y,M,C,Lm i Lc. Cena tej operacji jest wysoka, ale nie masz wyjścia.
    Radzę tak dlatego, że sprawność drukarki pozwoli Ci lepiej poznać jej właściwości, a potem będziesz mógł zdecydować o powrocie do system CISS.
    Koszty tej operacji można wszak obniżyć (jak zrobiłem to ja) stosując zamienniki tuszów dobrej marki - cena kompletu to ok. 360zł.
    Życzę powodzenia i pozdrawiam :D
    Pshemass
    Level 12  
    Dzięki za sugestię w sprawie tuszu.
    Też od początku podejrzewałem, że to mogą być tusze. Teraz jednak nie jestem tak przekonany.
    Dzisiaj włączyłem drukarkę na chwilę i zrobiłem kalibrację głowic i... o dziwo cyan i black bez problemu drukowała! Tylko yellow jest zupełnie jakby zatkana. No ale jak zwykle - po 2 arkuszach a4 cyan i black się zatkały (a może jednak nie dochodzi do nich tusz?).
    Ale wracając do wątku wymiany tuszy - przy drugim zablokowaniu czarnej głowicy wymieniłem cały czarny tusz. Nie wiem jaki był wlewany, ale wymieniłem na pigmentowy. Czytałem, że taka operacja może być ryzykowna, więc przed włożeniem nowej głowicy przeczyściłem pojemnik na tusz oraz w miarę możliwości przewód doprowadzający (nie rozkręcałem go tylko wyssałem stary tusz).
    Po tej operacji głowica działa i zatyka się jakby mniej - w każdym razie nie przestaje całkiem drukować, tylko blokują się pojedyncze dysze. Po odetkaniu płynem trochę podrukuje i jest to samo. Mam nadzieję, że jest to kwestia starej głowicy i że jak wymienię ją na nową to problem zniknie.
    Też zastanawiałem się nad wymianą tuszów na oryginalne HP. Jednak czytałem, że sprawdzone zamienniki (i nawet sam wlewany tusz) sprawują się równie dobrze - i to nawet nie jest kwestia ich ceny.
    Co do cen CISS też się nad tym zastanawiałem, ponieważ rozważałem zakup nowego CISS z kompletem tuszy (choćby, żeby mieć jakąś gwarancję na działanie tego CISS). Cena CISS jest chyba kwestią przede wszystkim, czy jest to pełny CISS z pojemnikami na zewnątrz drukarki, czy taki ciss mini jak ja mam, który w gruncie rzeczy jest niczym innym, jak pustymi pojemnikami z odpowiednim chipem - których komplet jak sprawdziłem można dostać za 50 zł z przesyłką z chin :)
    Chyba spróbuję pójść tropem code_52 i kupię cały tusz cyan z nową głowicą i zobaczę, czy taki zestaw będzie działał. Z tego co piszesz code_52 stosujesz zamienniki - można wiedzieć jakiej marki?
    code_52
    Level 14  
    Stosuję zamienniki marki 'printe'.
    Z samoresutującymi się chipami nie mam doświadczeń, lecz - jak każdy inny - może on przerwać komunikację, a zatem i drukowanie. Sprawdziłbym jeszcze sterylność i kontakt tychże.