Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suszarka Siemens WTXL751K - Nie suszy do końca.

xiff 23 Dec 2012 12:06 7617 10
SterControl
  • #1
    xiff
    Level 10  
    Witam, mam problem z suszarką. Generalnie mam wrażenie jakby grzałki włączały się tylko na początku programu ok 5 minuty. Po cyklu suszenia pranie jest lekko wilgotne. Nawet przy ustawieniu na Extra suche.

    Sprawdziłem grzałki, jest obwód, termostat też reaguje na temperaturę. podpiąłem na krótko i grzeje. Pomyślałem że skoro tak to znaczy że może źle odczytuje wilgotność z czujnika. Sprawdziłem, czujnik OPCOS Z901 pokazał 10kohm na mierniku czyli tyle ile ma byći. Nie wiem jak go zdiagnozować czy pokazuje ok (może doradzicie). Wyczyściłem go bo był na nim jakiś nalot. Po wyczyszczeniu i podłączeniu ponownie, suszarka praktycznie nie realizuje programów, bo po kilku obrotach kończy program jakby było już wysuszone.

    Proszę o pomoc bo żona mi suszy głowę że suszarka nie suszy.. :)
  • SterControl
  • Helpful post
    #2
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czujnik wilgotności jest ma górze zbiornika, widać go po zdjęciu pokrywy. Rezystancja między nim a bieżnią ma być jak najbliższa zera.
    Na programach czasowych działa poprawnie?
  • SterControl
  • #3
    xiff
    Level 10  
    No właśnie w tym sęk, że nie. Na czasowym programie też nie grzeje.

    Nie wiem czy dobrze rozumiem ale ten czujnik to jest ten element?
    Suszarka Siemens WTXL751K - Nie suszy do końca.
    nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to działa. Jak możesz to podpowiedz bo moją pralkę to już znam na wszystkie strony ale suszarkę naprawiam pierwszy raz :)

    Wcześniej myślałem że czujnik wilgotności to będzie coś na wylocie powietrza w stylu
    Suszarka Siemens WTXL751K - Nie suszy do końca.
    Ale to mi raczej wyglądało na czujnik temperatury.zdaje się że jednak w pierwszym poście popisałem herezje..
    Jeżeli chodzi o oporność pomiędzy bieżnią a czujnikiem na pierwszym zdjęciu to jest różna w zależności od pozycji napinacza. Waha się od 4-47ohm.Nie wiem czy to dużo czy nie..

    Proszę poprawnie zamieścić zdjęcia!
    mrhari
  • #4
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A na panelu nie świeci się kontrolka by opróżnić zbiornik skroplin chociaż jest on pusty?
    Jeśli tak to pompa jest dostępna po ściągnięciu prawej ścianki. Zamontowana jest tuż pod silnikiem napędzającym bęben. Wyciągnij, wyczyść i zamontuj.
  • #5
    xiff
    Level 10  
    Nic nie świeci ale sprawdzę zaraz..

    Dodano po 22 [minuty]:

    pompa jest ok ale wyciągnąłem ze zbiornika trochę błotka. Zresztą wcześniej pompowało wodę do zbiornika na górze bez problemu.

    Dziwne to jest. Niby wszystko działa oddzielnie, ale w całości nie chce współpracować. Nie rozumiem czemu na czasowym ustawieniu nie działa,powinno jechać na maxa przez zadany czas. Nie wiem czy to jest coś nie tak ze sterowaniem? A może jakiś termostat pokazuje niewłaściwą wartość i myśli że temp. jest ok..?

    Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

    sprawdziłem jeszcze termik ma symbol Z300 20k w temperaturze pokojowej miał 22k Ohm i nie wiem czy to jest ok..
  • #6
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    xiff wrote:
    Po cyklu suszenia pranie jest lekko wilgotne.

    To wskazuje na zbyt wielką rezystancję między bieżnią a czujnikiem.
    xiff wrote:
    Po wyczyszczeniu i podłączeniu ponownie, suszarka praktycznie nie realizuje programów, bo po kilku obrotach kończy program jakby było już wysuszone.

    Może coś nie tak kolega poskładał?
  • #7
    xiff
    Level 10  
    poskładałem ok.. jak włożyłem nowe pranie to znowu jest tak samo :)
    Z tą rezystancją.. możesz rozwinąć temat? Jak działa ten czujnik? jak zmienia się rezystancja w stosunku do wilgotności i dlaczego..?
    Nie rozumiem czemu grzałki załączają się na początku programu i to tylko na trochę a potem już nie pracują.
  • Helpful post
    #8
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jedna część zbiornika ma potencjał masy a druga jest poprzez ów czujnik połączona z elektroniką. Wilgoć zawarta w suszonym wsadzie powoduje połączenie obu części zbiornika. Wielkość spadku napięcia pomiędzy częściami jest wyznacznikiem suchości wsadu. Wyczyść bieżnię czujnika papierem ściernym 240 i sprawdź jakość połączeń czujnika z elektroniką.
    Tylko że ta cała teoria nie zgadza się z tym że na programie czasowym gdzie czujnik nie ma wpływu suszarka też nie działa.
  • #9
    xiff
    Level 10  
    Fakt, na czasowym powinno to działać tak czy inaczej. Chyba że to jest kwestia czujnika temperatury który daje odczyt za grzałkami. Co o tym myślisz?
  • #10
    xiff
    Level 10  
    Odesłałem do naprawy..
    Okazało się że powodem był podobno zły styk grzałki - zimny lut od strony sterownika.
    Dzięki za pomoc.
  • #11
    acer2244
    Level 10  
    Ja mam Siemens IQ 700 u mnie grzeje ale słabo i tylko chwilę na poczatku obojetnie ktoregokolwiek programu. Leci w miarę cieple powietrze i za chwilę letnie . Pozdpowiedzcie coś??