Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer się nie wyłacza!

23 Gru 2012 21:21 1647 8
  • Poziom 10  
    Witam, mam dziwny problem, jakiś czas temu zachciało mi się wymiany obudowy w kompie na inna. Poprosiłem kumpla który się dobrze zna na kompach i którego to pasjonuje. Przenieśliśmy wszystkie bebechy do nowej obudowy, ale po nienaciśnięciu przycisku start komp się nie włączał okazało się ,że nie ma uziemienia ta obudowa pod tą płytę główna...Długo by opisywać. Postanowiłem,że przeniesieniu całości do starej obudowy bo nie zostanę bez kompa. Gdy to zrobił okazało się ,że komputer nie chce się wyłączyć!? Gaśnie monitor ale jednostka centrala działa w najlepsze. Komputer można wyłączyć jedynie z poziomu "przytrzymaj przycisk power przez 5 sekund" i wtedy jednostka centralna się wyłącza. Nic nie dało format dysków. Jakiś czas później grałem Windowsa 8 ale problem jak był tak jest nadal. Komputer z poziomu pulpitu jedynie się wyłącza na chwilę gdy zrobię "uruchom ponownie". Również gdy przełączam w "tryb uśpienia" to tak jak z wyłączeniem kompa też jednostka chodzi a monitor gaśnie. Osoba która robiła mi kompa wtedy mówiła, albo raczej zastanawiała się nad wgraniem nowego UEFI czytaj BIOSA, ale ,że jest osobą pracująca nie ma zbytnio czasu na zabawę z moim kompem i teraz jest jeszcze okres świąteczny to tym bardziej.

    Podsumowując: komputer nie reaguje na komendę "wyłącz" oraz"uśpij" .
    Płyta główna : As Rock P 67 Pro 3
    Wersja BIOSA : P2.10
    Nazwa: BIOS Date: 04/24/12 20:33:26 Ver: 04.06.05


    Może ktoś miał taki problem,lub wie co w tej sytuacji zrobić. A jeszcze jedno prosił bym o pisanie jak najprostszymi słowami bo niestety ale jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o komputery.


    Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Wesołych świąt itd itp....
  • Poziom 43  
    Specyfikacja cała...
    z zasilaczem i jego wiekiem.
  • Poziom 10  
    Juz:
    Nazwa: Intel(R) Core(TM) i5-2500 CPU @ 3.30GHz
    Pamieć: 2x 4Gb goodram ddr3 10600DIMM
    Nazwa chipsetu: AMD Radeon HD 6800 Series 1Gb
    Dysk 500gb WD
    Zasilacz: Fractal Tesla 650 W wiek yyy, teraz 1.5 roku będzie


    coś jeszcze, aa Windows 8 Pro
  • Poziom 43  
    lavstorant napisał:
    Nazwa chipsetu: AMD Radeon HD 6800 Series 1Gb

    Raczej karta graficzna Radeon HD6850 lub 6870 firmy?? (podaj)

    Wstaw cały obrazek SMART:
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

    Pomierz napięcia miernikiem.

    Ponieważ zmieniłeś już systemy operacyjne, i to nie było to, więc warto sprawdzić jak będzie na nowym BIOS/UEFI.
  • Poziom 15  
    Sprawdź w Menadżerze Urządzeń czy nie masz wykrzykników przy urządzeniach, a szczególnie przy karcie graficznej i zarządzaniu energia , najlepiej jakbyś zaktualizował sterowniki do najnowszych wersji
  • Poziom 10  
    artaa napisał:
    lavstorant napisał:
    Nazwa chipsetu: AMD Radeon HD 6800 Series 1Gb

    Raczej karta graficzna Radeon HD6850 lub 6870 firmy?? (podaj)

    Wstaw cały obrazek SMART:
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

    Pomierz napięcia miernikiem.

    Ponieważ zmieniłeś już systemy operacyjne, i to nie było to, więc warto sprawdzić jak będzie na nowym BIOS/UEFI.



    Radeon 6850. Nie mam miernika, więc nie sprawdzę, a co ma wartość z miernika do wyłączania komputera?

    ALASKA - 1072009
    BIOS Date: 04/24/12 20:33:26 Ver: 04.06.05
    BIOS Date: 04/24/12 20:33:26 Ver: 04.06.05

    Dodano po 1 [minuty]:

    p1orun napisał:
    Sprawdź w Menadżerze Urządzeń czy nie masz wykrzykników przy urządzeniach, a szczególnie przy karcie graficznej i zarządzaniu energia , najlepiej jakbyś zaktualizował sterowniki do najnowszych wersji




    mam przy .....wiem,ze potrzebuje sterownika ACPI to zarządzanie energią. Ale nie wiem jaki dokładnie mam ściągnąć. Oraz widzę tez ,że "Port_#0001.Hub_#0004" to o USB chodzi,tak bo ostatnio mi wyskakuje,że nie może wykryć urządzenia usb jak podłączam pod USB z p[przodu obudowy, choć urządzenia te działją poprawnie;d.
  • Poziom 10  
    To jak Panowie, ma ktoś jeszcze jakiś pomysł jak naprawić ten problem? Może to się okaże problem z tym sterownikiem ACPI tylko nie wiem jaki konkretnie ściągnąć, bo wpisując sterownik acpi to wyskakuje mi kilka propozycji. Może ktoś mi podpowie jak sprawdzić jaki konkretnie trzeba pobrać? Chyba,że ktoś ma jeszcze jakiejś pomysły jak rozwiązać owy problem z moim zaczarowanym komputerem?
  • Poziom 1  
    U mnie pomogło odnowienie biosu. Podpowiedz dla tych co mają podobny problem.
  • Poziom 27  
    lavstorant napisał:
    Może to się okaże problem z tym sterownikiem ACPI

    To jest przyczyna problemu na 95%. Podaj identyfikator wystąpienia urządzenia
    Jak to sprawdzić