Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana głośnika niskotonowego w Creative T6100

Skierak 24 Dec 2012 02:55 2019 7
    Skierak
    Level 10  
    Witam.
    Posiadam zestaw głośników do komputera creative T6100 i tak jak w temacie napisałem, chciałbym wymienić w nich głośnik niskotonowy.
    Pytanko mam takie jaki głośnik mogę zastosować, żeby ten lichutki wzmacniaczyk go uciągnął. Od razu mówię że nie jestem nastawiony na jakieś hiper ekstra doznania powiązane z wymianą głośnika, ale po prostu chciałbym nie dużym kosztem polepszyć jakość dźwięku, a że czasu mam dostatecznie sporo to i nową skrzynkę mógłbym zrobić.
    Myślę o jakimś no-name. :D

Zainspirował mnie ten filmik:
    http://www.youtube.com/watch?v=3BF2spCiswg

Warto kupić taki głośnik za 50-60zł (extreme 20 cm) ?
    Czy celować w innego chinola :?:

Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :D
    Arkadyo
    Level 31  
    Po co jakieś no name jak w tej cenie masz kilka niskotonowych od stxa gdzie są podane wiarygodne parametry i bez problemu policzysz obudowę i port br?
    Skierak
    Level 10  
    Słyszalem ze glosniki stx potrzebują duzo mocy żeby je napędzic, oryginalny wzmacniacz z creativow podołał by temu?
    Moglbys podac konkretne modele?

Bardzo dziękuję za odpowiedz.
    Arkadyo
    Level 31  
    Nie znam nawet pojemności tego creativa stąd trudno cokolwiek zaproponować ale przy tej lichości zastosowanego tam wzmacniacza bez jego przebudowy efektów bym się nie spodziewał na lepsze.
    Wsadzenie tam pierwszego z brzegu no name nie rozwiąże problemu bo najprawdopodobniej będzie jeszcze gorzej - tanie no name rzadko kiedy dają radę w obudowie br.
    Najtańszy sub o jakim można mysleć to wsadzenie od stxa 22-200 sc ale do niego trzebaby obudowy troszkę ponad 30 litrów i mocniejszy wzmacniacz. I mocnej budy.
    Była jeszcze u stx 17 która z dedykowaną membraną bierną dawała fajnie radę w subie ale teraz jej w ofercie stxa nie widzę.
    Dałbym sobie spokój na Twoim miejscu z przebudową tego creativa.
    User removed account
    User removed account  
    Skierak
    Level 10  
    Głośnik z linka pracuje w oryginalnej obudowie od suba creative t6060, to chyba oczywiste, że nie jest zestrojona właściwie.

Tu gra w innej obudowie (teoretycznie pod ten głośnik)
    http://www.youtube.com/watch?v=RYQa7PXDyXA

Nie zainspirowała mnie membrana, która lata jak szmata, ale sam fakt że można wymienić sobie oryginalny głośniczek na inny. Wydatek nie jest duży a przyjemność, ze zrobienia czegoś własnoręcznie bezcenna. Traktuję to jak zabawę, nie oczekuje nie wiadomo czego. Dodatkowo płace tylko za sam głośnik bo materiału na obudowę mam pod dostatkiem.

Chciałem po prostu dowiedzieć jaki głośniczek byłby najlepszy do takiej przeróbki, jeżeli ilość wytwarzanego basu się nawet minimalnie zwiększy to już będzie super i na pewno będę usatysfakcjonowany.
    Pozdrawiam.
    TermalDJ
    Level 13  
    Skierak, chciałbyś polepszyć jakość dźwięku (basu) tak?
    Sam mam ten zestaw i planowałem wymienić głośnik ale po wielu próbach i eksperymentach udało mi się naprawić problem przez który ty prawdopodobnie chcesz wymienić głośnik.
    Jeżeli występuje u ciebie tzw. okrutnie pierdzenie, warczenie tego głośnika to znam na to bardzo skuteczne rozwiązanie bez wymiany dosłownie niczego.
    Pozdrawiam.
    User removed account
    User removed account